Licitația pentru cele patru corvete devine achiziție

Venirea preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, în România a limpezit într-un bună măsură soarta licitației de 1,2 miliarde de euro a celor patru corvete care trenează de mai mult timp. Conform unor surse din piață, licitația, câștigată de către asocierea dintre gigantul francez Naval Group (la care statul francez este acţionar) şi Şantierul Naval Constanţa se transformă în achiziție. În acest fel, la baza Kogălniceanu a fost semnat și un document. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că a semnat împreună cu omologul francez o scrisoare de intenţie privind cooperarea celor două ministere în domeniul înzestrării Forţelor Navale Române cu echipamente navale de ultimă generaţie, necesare îndeplinirii misiunilor la Marea Neagră.

„M-am bucurat să îl întâlnesc, marţi, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pe noul ministru francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu. Agenda discuţiilor a fost focusată pe: cooperarea bilaterală dintre ţările noastre, dar şi în cadrul NATO şi UE, noul Concept Strategic al NATO şi deciziile importante care urmează să fie luate în perioada următoare, în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, respectiv Summit-ul NATO de la Madrid, situaţia de securitate regională în contextul războiului din Ucraina”, a scris Dîncu, pe Facebook, miercuri seară.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cursul vizitei sale în România, că țara sa lucrează la un plan ambițios de susținere a Forţelor Navale Române, iar miniștrii apărării din cele două țări au discutat despre elaborarea unui acord-cadru în acest sens.

„În faţa unor crize grave care amenințau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a afirmat președintele francez, cu ocazia vizitei la baza Mihail Kogălniceanu.

Mai mult ca sigur, achizițiile vor viza Naval Group, iar prețurile probabil vor fi mult mai mari decât cele prevăzute în licitație, 1,2 miliarde de euro pe motiv că în ultima perioadă prețurile la oțel și alte materiale pentru construcțiile navale au crescut.

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group (la care statul francez este acţionar) şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R – Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.

În România ar fi trebuit să fie construite patru corvete de tip Gowind 2500.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Pe 25 februarie 2022, la o zi după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu precizat că MApN a păsuit cu încă două săptămâni consorțiul iar semnarea acordului e o chestiune de timp. Sigur, legal nu există un termen limită, însă situația de la Marea Neagră a făcut ca toate privirile să se îndrepte pe acest contract.

În ceea ce privește programul corvetelor, la finalul lunii aprilie 2022, după ce o decizie fusese deja amânată de trei ori, ministrul Dîncu a anunțat că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată în 2019 câștigătoarea programului, a cerut un nou timp pentru a veni cu o nouă ofertă.

Recent, oficialul român a dat de înțeles că autoritățile române și reprezentanții grupului francez Naval Group vor găsi o soluție rapidă astfel încât achiziția corvetelor de către partea română va fi dusă la bun sfârșit. „Am discutat și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final și mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul va fi și aici întărit între părțile contractante pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geostrategice, a urgenței de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru strategic la un nivel cât mai înalt intensificat”, a afirmat Dîncu după întâlnirea cu ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly

Ministrul francez a precizat că industria Franței este angajată în întregime pentru a ajuta forțele armate române în procesul de modernizare. „Franța și industria sa sunt în întregime angajate pentru a ajuta forțele armate române să depășească o nouă etapă în procesul de modernizare, în special în problema corvetelor”, a afirmat Florence Parly.

Discuția aceasta a apărut după ce Franța s-a angajat să trimită trupe în România în contextul crizei din Ucraina. În plus, un document care prezenta planul de achiziții al Armatei române pentru perioada 2021-2030, semnat Nicolae Ciucă pe vremea când era de ministrul interimar al Apărării,  nu menționa nimic despre cumpărarea celor patru corvete Gowind 2500 de la compania franceze Naval Group, deși în 2019 s-a derulat procedura specifică de achiziție. Recent, Ministerul Apărării Naționale și-a exprimat „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor, se arată într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro. Totuși, semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluționarea unui litigiu în instanță cu compania rivală Damen, care a pierdut licitația.

În documentul semnat de Nicolae Ciucă se face referire la achiziția de transportoare blindate pentru trupe 8X8, de platforme de transport auto multifuncționale pe roți, de la Iveco Defense Vehicles S.p.a (Italia), la modernizare și revitalizarea aeronavelor IAR-99 etc. Nimic despre corvete.

Publicația elenă Eikos.gr a scris în urmă cu câteva luni că România ar fi anulat contractul cu Naval Group, după ce a compania franceză a pierdut contractul de submarine ce valora miliarde de euro cu Australia, în urma semnării pactului AUKUS împreună cu SUA și Marea Britanie.

Prin acest pact, Australia va primi submarine nucleare din partea SUA, net superioare celor convenționale promise de francezi, fapt ce a determinat autoritățile de la Canberra să renunțe la contractul cu Naval Group, declanșând astfel o criză diplomatică mondială pe tema submarinelor.

Grupul francez Naval Group urma să construiască cele patru corvete pentru Forțele Navale Române, după ce Romtehnica l-a declarat câștigător în iulie 2019.  Programul de achiziție se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.

Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).

Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar – în jur de 1,2 miliarde de euro, devansându-i pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea. Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500, după ce în aprilie 2018 a semnat un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a le putea construi acolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Daca maimutzele vor in Sangan, sa puna mana sa semneze Contractul, ca altfel canci shangan
    Si maimutza sefa a zis Da, semnam ca cimpaneZeii, si gata sa ne laudam acum

  2. Hahahahahaha, deci de asta a venit Macron în România! Bun aşa! Crăpa-ţi-ar tot nemul Klaus Iohannis! Praful şi pulberea să e aleagă de tine, nemernicule!

  3. Iar curvete bai uraciosilor cu luxul si escrocheriile in gat?! De ce curvete cand poti bine mersi cu fondurile respective, sa inzestrezi unitatile militare cu ostasi profesionisti antrenati in si doar pentru Romania incat sa nu mai stam ca milogii pacaliti ca ne apara altii, cumparam vechituri si rable vopsite pe bani grei? Nu cumva educatia-invatamantul si sanatatea compatriotilor care traiesc in Romania e mult mai importante de at inarmarea cu ruginituri?! Intreb si eu!

  4. Interesant cum pentru corvete si f-16 la mana 3 se gasesc bani dar pentru altceva nu. Traisca statul nazist Rroman, ca doar ala se inarma in situatie de criza si hiperinflatie

    • Vecinu meu mesterea la un F16 il scoate la vanzare
      Am altu desi face submarin ca are piscina in curte, dupa model occidental , cu lansatoare de rachete

  5. Sunteți naivi daca credeți că s-a dus să facă un plan de apărare,ceva strategie!ciuciu!afaceri,comisioane,alte strategii!pentru război o face după ce trece,că la toate de până acum!

  6. —iertați-mă!am crezut că măcar dîncu e român ! da de unde! tată-su din acte crea folklor cult -iar maică-sa l-o fi făcut cu universalul Păcală !La ce-ți trebuie corvete -delfini nu mai sunt în M.NEAGRĂ!- amar m-am înșelat-: graniță-regiment,români ,tată deștept,trăit printre ,,mândri veniți din asia”,clujean,universitar—și acum ajuns port-„ ce vreți să vă închipuiți”” la „herr”!

  7. Fraternitate pe bani, sa-i mai suntam pe americani! Cam asta ofera francezii, altfel baieti buni, ca de obicei… Iar noi tot in rolul magarului lui Buridan am ramas distribuiti.

  8. Sa intelegem ca este nevoe ca in toate contractele incheiate intre Romania si alte tari, pt. o solutionare mai rapida si sigura, este nevoe sa vina presedintele tarii ,ca sa urgenteze contractul ? Sau asta este doar un circ ieftin ca sa isi bata joc si mai mult de poporul roman ?

  9. „de la guvern la guvern”
    cum a dat oug cioloshenia pamantului.
    (DACIAN JULIEN CIOLOŞ,
    pus sa dea cu jula de catre franc-masoni)

  10. La ce or fi bune și astea ?? Mai apare un ”băsescu” și le face istorie..Iar cine-i prostu de le plătește ?? Ghici ..

  11. No problem! Avem la dispozitie Fondul de Pensii Publice. Acum stiti de ce nu se acorda nici macar indexari, ce sa mai zic de majorari. Cele speciale cresc continuu, si atunci cand scad.

  12. deci a avut dreptate Andrei Caramitru, interesant

  13. tinichele, tinichele….pot bloca porturile prin autoscufundare…
    mai bine cumparau sau fabricau drone pe banii astia…
    da ce stie fizicianul din Agnita…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.