Lumina Sfântă a coborât la Ierusalim

Considerată un miracol al Ortodoxiei, Lumina Sfântă a coborât la Ierusalim, ca în fiecare an de Paşti.

Între orele 12.30 şi 14.30, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, care în primele minute nu frige.

Credincioșii vor primi această lumină de la Patriarhul Ierusalimului.

Pentru a nu exista suspiciuni privind acest miracol, polițiști civili, care nu sunt creștini, verifică încăperea Sfântului Mormânt, pentru a vedea dacă exista vreo sursă de foc.

Sunt controlaţi, de asemenea, şi cei care intră în momentul ceremoniei religioase. Luminile se sting apo, iar ușa se sigilează. La intrare rămân doar gardienii.

Înainte ca Patriarhul Ierusalimului să intre în Mormântul Sfânt este controlat înainte ca acesta să desigileze intrarea.

Este însoțit în prima încăpere de un arab de religie islamică, potrivit tradiției, iar mai apoi, în încăperea propriu-zisă a Mormântului, intră singur, unde îngenunchează în fața lespedei.

După rugăciune, o lumină, ca un fulger, coboară prin cupola aflată deasupra Capelei, ajunge la lespedea Sfântului Mormânt şi aprinde vata aşezată deasupra.

Patriarhul pune cu mâinile vata aprinsă în două cupe de aur și aprinde în Capela Îngerului două mănunchiuri a câte 33 de lumânări.

Lumina este apoi împărţită credincioșilor.

În seara zilei de sâmbătă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă cu un avion special şi în România.

În jurul orei 19.00, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi oferită preoților și credincioșilor, la Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri.

La ora 24,00, la slujba de Înviere de la Catedrala patriarhală, Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă celor prezenți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.