După Ministerul Justiţiei, şi Ministerul Afacerilor Externe i-a dat un răspuns bunicii tânărului condamnat la moarte în Malaysia, conform b1TV.
Acest răspuns a fost redactat a doua zi după emisiunea ”Ring TV” de pe B1 TV, în care s-a dezbătut acest caz şi au fost criticate autorităţile române care au făcut câte ceva, dar nu suficient pentru ca Ionuţ Gologan să nu fie condamnat la moarte.
Tatăl lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte, le-a dezvăluit jurnaliștilor de la Ziarul Ring, cu lacrimi în ochi, faptul că MAE i-a scris mamei sale care, după aflarea sentinţei din Malaysia, le-a scris două scrisori preşedintelui României şi ministrului de externe, implorându-i să facă tot ce pot pentru a fi comutată pedeasa capitală primită de nepotul său, pe care şi-l doreşte acasă, chiar de-ar fi ca aici să execute ani grei de puşcărie.
”Mama (n.r. – Eugenia Gologan, în vârstă de 80 de ani) a primit, vineri, răspuns de la MAE, de la domnul ministru Bogdan Aurescu. Sunt două scrisori în care scrie aşa: «Stimată doamnă Gologan, referitor la petiţia dvs din data de 3 martie 2015, precum şi la solicitările anterioare, vă comunicăm următoarele informaţii. Cazul nepotului dvs., Ionuţ Alexandru Gologan, reprezintă încă de la momentul arestării acestuia pe teritoroul Malaysiei o prioritate pentru MAE care, atât prin intermediul demersurilor diplomatice şi consulare realizate la nivelul Centralei, cât şi prin intervenţia directă a Ambasadei României la Kuala Lumpur, întreprinde toate demersurile posibile, transpuse în practică printr-o gamă largă şi complexă de acţiuni, pentru obţinerea unei soluţii favorabile». Scrisorile, care sunt la fel, probabil le-a trimis în dublu exemplar, sunt foarte lungi. Să vedeţi ce mai scrie în continuare.”
”Important de menţionat este şi faptul că, atât timp cât procesul se află pe rolul instanţelor de judecată ale statului malaysian, orice acţiune directă poate fi interpretată ca o influenţare a instanţei. Prin urmare, modul de abordare adoptat de partea română a fost şi este în concordanţă cu acţiunile de acelaşi gen ale tuturor celorlalte state care se confruntă cu situaţii similare. Totodată, în plan tehnic, MAE a organizat numeroase contacte la nivel de director general cu omologi din ministerele de externe ale statelor care gestionează cazuri de acelaşi gen: Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia, Bulgaria. Pe plan intern, a fost creat un grup de lucru, cu participarea tuturor instituţiilor române cu atribuţii în scopul strategiei optime de abordare a cazurilor repective. Pe lângă instituţiile guvernamentale ale altor state cu expertiză în domeniu, MAE cooperează şi cu organizaţii neguvernamentale specializate în lupta pentru abolirea pedepsei capitale şi în gestionarea unor asemenea cazuri”, spune Dumitru Gologan. Întregul conţinut al scrisorii ministrului Aurescu, în lectura tatălui tânărului condamnat la moarte, îl puteţi asculta AICI.
Tatăl lui Ionuţ a mărturisit că fiul său l-a sunat în urmă cu câteva zile şi i-a spus că, prin intermediul doamnei consul al României în Malaysia, a reuşit să vadă emisiunea ”ring TV” în care s-a dezbătut cazul său.
”M-a sunat sâmbătă Ionuţ. A văzut şi el emisiunea, de fapt, i-a dat doamna Camelia, doamna consul, să vadă pe net când a fost să stea de vorbă cu el. Ionuţ mi-a zis că fac bine ce fac în demersurile întreprinse de mine şi de bunica lui, dar ne-a implorat să-l aducem în ţară că nu mai poate răbda printre străini”.
Întrebat cum comentează mărturia fiului său în care a declarat că face puşcărie pentru alţii, printre lacrimi, Dumitru Gologan a spus: ”Face puşcărie pentru alţi prieteni în care a avut încredere. Dar el nu vrea să-mi spună care sunt acei prieteni. Nu ştiu să vă spun. El a spus că nu a ştiut ce are în bagaje. El asta îmi spune mereu şi prin telefon”.
În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină. Pentru această faptă, românul este condamnat la moarte.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.