„Maidan”, în regia lui Sergei Loznitsa, a luat Marele Premiu la Astra Film Festival

Ieri, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival.

Un juriu prestigios format din profesionişti de top ai cinema-ului au evaluat filmele din secţiunile competiţionale: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franţa), Mona Nicoară (România/ SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) şi Yang Yonghi (Japonia).

Maidan, în regia lui Sergei Loznitsa, proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu. O funcţie fundamentală a cinema-ului documentar este cea de martor al istoriei în desfăşurare. Un film ca acesta cere mult curaj şi o viziune de bisturiu. Încadratura induce o atenţie microscopică asupra detaliilor, fără a uita scara monumentală a evenimentelor pe care le consemnează.

Maidan, regizat de Sergei Loznitsa, distins cu Marele Premiu

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Internaţional a fost acordat filmului Master Of The Universe (regia: Marc Bauder), care oferă spectatorului şansa unei priviri în interiorul lumii financiare prin intermediul călătoriei conduse cu discreţie, dar şi cu fermitate, de către un personaj care a aparţinut odată acestei lumi.

Din aceeaşi secţiune, The Second Game (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o Menţiune Specială din partea juriului.

Blood (regia: Alina Rudnitskaya) a primit Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Europa pentru călătoria într-un sistem instituţional în care agonia se amestecă cu pofta de viaţă, pentru solidaritatea şi umanitatea pe care o descoperă într-o lume săracă şi în perpetuă tranziţie.

Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viaţa unei familii prinse în plasa lumii globalizate, filmul Waiting for August a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia România.

Documentarului Resolutions 2014 (regia: Mihai Cristian Tranca) i-a revenit Premiul pentru imagine, secţiunea România, pentru acurateţea imaginii şi coerenţa discursului vizual.

Dumitru Budrală, directorul Festivalului ASTRA Film

Sunday Lunch (regia: Dorottya Zurbo) a câştigat Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Student. Regizoarea a reuşit să intre în intimitatea unei relaţii fără sentimentalism, iar povestea este riguros structurată dramaturgic. O autoare a cărei carieră merită urmărită.

Premiul pentru imagine, competiţia Student a fost atribuit filmului Mohamed Tomescu (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor), producţie a Aristoteles Workshop.

Pentru modul în care Marmato (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur şi rezistenţa unei comunităţi multiseculare în faţa ambiţiilor corporatiste obscure, filmul a atras Premiul EcoCinematogrAFF. Documentarul evidenţiază efectele sociale nefaste ale investiţiilor care nu ţin cont de niciun aspect comunitar. Filmul a atras reacţii pozitive din partea criticilor din toată lumea, mulţi considerându-l unul dintre cele mai bune documentare din 2014.

Ceva romantic (regia: Alexandru Buzatu şi Ariana Toader), film realizat în cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociaţia Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit cele mai multe voturi din partea spectatorilor, obţinând Premiul Publicului.

Seara s-a încheiat cu spectacolul Tare ca piatra, un concert inedit marca Adrian Naidin (violoncel) şi Ionuţ Micu (tobe). Filmele premiate au putut fi revăzute azi, începând cu ora 17.00, la Librăria Habitus, iar de la ora 19.00 la Sala Thalia.

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.