Marinari români RĂPIȚI! Noi detalii

Trei marinari români au fost răpiți, după ce vasul pe care erau a fost atacat de pirați în Togo. MAE român a activat Celula de criză.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, întrebat despre incident, că deocamdată nu se ştie dacă a fost o acţiune de piraterie sau una teroristă.

E vorba de o navă care e folosită de o societate românească, cu echipajul întreg românesc. După ieşirea din apele teritoriale au fost atacaţi de o ambarcaţiune de piraţi. Conform instrucţiunilor pe care le au, marinarii s-au refugiat în camera de comandă şi au transmis un mesaj în legătură cu atacul care a fost desfăşurat. A intervenit marina militară, au fost salvaţi toţi, în afară de trei persoane care nu au putut ajunge la zona de timonerie unde erau baricadaţi ceilalţi„, a precizat Teodor Meleşcanu, la Parlament.

„Am declanşat funcţionarea celulei de criză, am luat legătura cu autorităţile din Togo şi din Nigeria. S-a întâmplat undeva între Nigeria şi Togo şi aşteptăm primele veşti. Pentru moment nu ştim dacă a fost o simplă acţiune de piraterie sau dacă a fost o acţiune teroristă. Urmează ca în zilele următoare să avem informaţiile respective”, a spus ministrul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, a transmis că prin Ambasada României la Abuja are în atenție evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo la data de 3 martie 2019, în care a fost implicată o navă sub pavilion maltez.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Din datele preliminare obținute, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului dispăruți se află trei cetățeni români.

Totodată, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, a fost activată Celula de Criză a MAE.

Celula de criză a MAE, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situația și este în contact permanent cu autoritățile locale, cu proprietarul navei, precum și cu autoritățile române cu competențe în domeniu, mai precizează ministerul.

Având în vedere sensibilitatea cazului, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest subiect să se facă cu toată precauţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Am urmarit nite youtube-uri in care am vazut ca, atunci cand sunt atacate de pirati, vasele rusesti pun mitralierele pe ei! Mi se pare cea mai buna solutie!!

    • Basme Grig, ce tare e rusii, ce maturi si virili e ei….Viitorul luminos al omenirii
      Mai circula o goanga din asta, cum au batut unii niste emigranti prin Moscova, de s-au dat la femeile lor. Aluzie la evenimetele din Germania, de la Koln.

      Treaba e simpla: dreptul marii, nu ai voie sa ai armament pe o nava civila…..

      S-au batut si au avut succes odata niste chinezi. Dar i-au pus pe fuga pe unii in din Somalia cu furtunuri cu apa….
      Banui ca au avut presiune ca lumea

    • Nu numai vasele rusesti fac asta si nu toate vasele, fie si rusesti, au mitraliere. In treacat fie spus, a facut-o si una din fregatele romanesti, aflata in misiune in zona Somaliei. Si asta este sau era pe youtube. Uneori, navele civile angajeaza echipe inarmate atunci cind tranziteaza zonele de risc. Utilizarea armamentului nu este chiar la indemina oricui plus ca utilizarea sa in zona de interes a altui stat ridica probleme. Se cunoaste ca in zona de est a Nigeriei, fosta Biafra, exista o insurgenta care actioneaza prin mijloace teroriste. Articolul este destul de ambiguu. Se vorbeste si de o nava sub pavilion maltez. Este vorba de nava cu echipaj romanesc sau de alta? Pavilionul maltez, alaturi de cel liberian, cipriot, panamez si altele, este unul de complezenta. Ce activitate desfasura respectiva nava in zona, simplu tranzit, pescuit, prospectiuni? Ce se stie despre cei trei marinari care nu au fost salvati?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.