Medicii de familie refuză

Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanță pacienții COVID-19, dar nu vor intra în focar.

„Văzând declarațiile din spațiul public a unor oficialități guvernamentale precum primul ministru, ministrul Sănătății, consilieri ministeriali etc, cu privire la soluții la care se gândesc pentru monitorizarea și controlul pacienților cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor din România privește cu mare îngrijorare declarațiile respective. Decidenții trebuie să înțeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfășoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru și Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, au transmis, joi, reprezentanții Colegiului Medicilor de Familie (CMR).

Potrivit acestora, Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru și Normele de aplicare, respectă sau ar trebui să respecte rezultatul negocierilor dintre CNAS și CMR.

„Nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor și fără cuprinderea lor în Contractul Cadru și Normele de aplicare a acestuia. Fără parcurgerea acestor etape, orice declarație în spațiul public creează confuzie majoră în rândul populației și îngrijorarea justificată a medicilor de familie. Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut. Echipamentul de protecție – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare (duș imediat), de neutralizare a echipamentului, condiții de transport la domiciliu în focar și de la domiciliul pacienților izolați”, spun reprezentanții CMR.

CMR atrage atenția că un medic de familie infectat sau bolnav, indisponibilizat pentru pacienții de pe lista sa, ar crea consecințe dezastruoase în lanț privind furnizarea de servicii pacienților respectivi.

„S-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienților la servicii medicale în asistența medicală primară, având consecințe și pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitățile de primire urgență și așa sufocate de solicitări. Absența medicul de familie din mediul rural ar crea efecte și mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraților. Medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanță a pacienților asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienți cunoscuți care nu necesită evaluarea primară a comorbidităților”, mai arată CMR.

Despre atribuirea unui număr de 30 de puncte pe persoană infectată urmărită sau monitorizată, CMR atrage încă o dată atenția că Guvernul nu a găsit nici până acum soluții să plătească medicilor de familie și personalului angajat stimulentul de risc prevăzut în lege.

„Propunerea celor 30 de puncte este chiar ofensatoare, pentru că din aceeași sumă alocată pentru servicii s-ar plăti și surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului per serviciu”, spun reprezentanții medicilor de familie.

Concluziile trase de CMS sunt că medicul de familie nu va pătrunde în focar pentru evaluare primară. El poate face și deja face monitorizarea la distanță pentru pacienții cu COVID 19 izolați la domiciliu și, dacă va dori, ar putea face și anchetă epidemiologică pentru pacienții suspecți și confirmați COVID 19 înregistrați pe platforma DSP. Însă, spun reprezentanții CMR, orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociată cu reprezentanții legali ai medicilor (CMR), pentru că serviciile propuse trebuie însoțite de finanțare adăugată fondurilor CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Abureala guwernamentala. Nu stiu cum isi inchipuie politrucii de la guwerner si cotroceni ca un medic de familie se poate duce acasa la un bolnav (sau suspect) de COVID!! Cu totii am vazut la TV protocolulul privind echipamentele de protectie necesare. Nu vad unde se echipeaza medicul, nu vad cu ce mijloc de transport ajunge la bolnav, dupa consultare unde se dezechipeaza, unde se dezinfecteaza? Daca evident la pacient nu se dezechipeaza , echipat cu ce se deplaseaza UNDE?!
    Mult amatorism, masuri pompieristice si extrem de multa aroganta agresiva la acesti guwerneranti ticalosi. Numai la putere, ciolan le sta bila de pe umeri. Cetateanul de mult nu mai conteaza.

  2. Juramintul lui Hipocrit ! Daca te duci la unu’ (una) cu un furuncul pe fund sau cu o mincarime la degetele de la picioare, e OK. Daca insa este (sau poate fi) vorba de covid … hopa ! lucrurile se schimba ! pastrati distanta, adica mai pe sleau stati acasa, veti fi consultat(a) prin telepatie ! E ca si cum un soldat obez si adormit, care a prins de zece ani pinze de paianjen in cazarma (mai ales la popota !) in momentul in care e anuntat ca a inceput razboiul ar incepe sa chiraie dupa o solda suplimentara si ca el nu merge pe front, pentru ca acolo sint niste baieti rai si mai suiera si gloantele !

  3. Au vazut ca nu tine cu terorizarea cetatenilor, reusind putin in spitale cu cadrele medicale, acum se arunca si la medicii de familie sa ii distruga definitiv! Oricum, se executa reforma „dezordine.ro” in toate domeniile.

  4. Bine fac. Experimentul Covid continua. Gloabele globaliste mișună prin Romania precum mustele pe rahat. Azi maine ii vom vedea, precum in Australia, cerând sa ne ia cu arcanul si sa ne închidă daca nu purtam masca si daca nu facem dovada ca ne spălăm pe creier toata ziua.
    Ps. Conform unei zicale, toate trec. Trec si cei care se cred nemuritori. Si peste ei se va asterne uitarea.
    Ps. As fi Foarte curios sa aflu cine-i va aprinde alogenului de la Cotroceni o lumânare la capatai? Poate SPP-UL? POATE SrI-ul? Poate grupul LGBTQ-IST de care e îndrăgostit? Vedeti, numai apropiații si rudele. Asa e cand ai copiii multi! E nevoie sa stai in patru labe ca sa faci rost de bani. Asta si explică apetența Carmenitei pentru mini.

  5. Cir pe paine. Observati va rog ca deja s a aprobat privatizarea unor programe naționale de sanatate potrivit unui ordin pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018 aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 245/2017

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.