Medicul de la Sanador, reacție după acuzații: ”Un şoc, o mare traumă”

Medicul de la Sanador, care a operat de hernie inghinală copilul care a murit în weekend, spune că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără evenimente majore, au fost respectate protocoalelele şi că nu are, până la acest moment, o explicaţie cu privire la ce s-a întâmplat.

„A fost un şoc, o mare traumă şi este regretabil ce s-a întâmplat. Este o anchetă în curs de desfăşurare, nu am cum să dau foarte multe… nu ştiu nici eu, nu am nicio explicaţie până în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla. Pot să spun atât: intervenţia chirurgicală a evoluat fără evenimente majore şi nici din punct de vedere anestezic nu au fost lucruri care să iasă dintr-o obişnuinţă. Au fost respectate toate protocoalele. Dacă este un copil de un an, peste vârsta de un an, operatde hernie inghinală nici nu necesită monitorizare în terapie. Numai că noi la copii sub un an, şi de regulă când operăm în privat, îi ducem în Terapie, postoperator, tocmai pentru a fi mult mai atenţi decât suntem în spitalele de stat”, a declarat într-o conferinţă de presă medicul Laura Bălănescu, cel care l-a operat pe copil.

Cauza decesului copilului de 1 an şi 8 luni, care a murit în weekend la Sanador, un spital privat din Capitală, este un şoc hemoragic survenit în urma unei hemoragii interne, au precizat, luni, reprezentanţii Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).

În acest caz, s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor, care demarează o anchetă.  Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva, anunţă reprezentanţii Colegiului Medicilor în cazul decesului băieţelului de la Sanador, precizând că nu este o legătură directă între verdictul dat de medicii legişti şi o eventuală eroare medicală.

“Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său. Faptul că acolo scrie şoc hemoragic, nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură „da, s-ar putea să fie”, şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru. (…) Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona, urmează de drept o anchetă”, a spus, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, în cadrul unei conferinţe de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.