Declaraţiile lui Rafila după vizită la Sp. Pantelimon (update)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile.

”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea sta la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi cred că aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se derulează în paralel, ale Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi cea internă de la spital”, a spus ministrul Rafila.

El a precizat că ”un lucru important este încrederea în sistemul de sănătate, care poate fi gravă afectată dacă lucrurile sunt ţinute sub preş, ceea ce nu este cazul”.

”Noi avem ca şi principii adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile atât din partea Corpului de control, al comisiei de la spital. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că pe noi ne interesează siguranţa pacientului, accesul la servicii de sănătate. Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată şi se întâmplă şi decese”, a arătat Alexandru Rafilla.

Ministrul a menţionat că ”aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile”.

Rafila a mai spus că, legat de statistici, au făcut o primă statistică şi o să o extrapoleze şi la alte spitale ca să vadă care este mortalitatea în spitale.

Ministrul a subliniat că mortalitatea medie, în anii 2022-2-2023 şi în primele trei luni din 2024, până în prezent, este undeva la 3,5 cazuri, zilnic, mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. ”Sunt zile când numărul de decese este mai mare, în alte zile e mai mic”, a mai arătat Rafila.

Alexandru Rafila a mai declarat vineri despre plângerile făcute de fosta şefă a Secţiei ATI din Spitalul Pantelimon, că ceea ce i se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal.

Ministrul a spus după vizita la Spitalul Pantelimon că încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşita actului terapeutic. ”Ăsta este răspunsul corect, coerent, şi dacă au fost lucruri care au ost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia publică dar nu putem pe de altă parte, să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Trebuie să existe un echilibru în toate iar încrederea şi buna-credinţă trebuie să guverneze întreaga activiatte medicală”, a arătat ministrul.

Despre conflictele dintre cadrele medicale din spital, Rafila a precizat că fiecare om are o anumită personalitate, individualitate, îşi doreşte recunoaşterea calităţilor profesionale, umane.

”Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acets caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”, a completat ministrul.

Despre doctoriţa care a depus plângerea, fosta şefă a ATI, ministrul a declarat că vrea să le spună toate problemele pe care le are.

 

”Până la urmă acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici, există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înţeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângerea astăzi, au existat mai mult plângeri în decursul timpului. Este absolut intolerabil, nu ne reglăm noi problemele de natură personală pe spatele pacienţilor. Asta trebuie să fie foarte clar, pacienţii sunt prioritari, problemele noastre personale sunt pe planul doi”, a completat ministrul.

La venirea la spital

Alexandru Rafila a declarat că va discuta cu echipa de control şi cu managementul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Capitală despre activitatea din Secţia de Terapie Intensivă, vineri, în cadrul vizitei la această unitate.

„Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, cu prilejul participării sale la o conferinţă de presă pe teme medicale.

El a menţionat că la vizită participă şi preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană.

Audieri în cazul deceselor de la Spitalul „Sf. Pantelimon”

„Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor (…) Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor, nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate, dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, discutăm despre medici şi pacienţi”, a adăugat ministrul Rafila.

Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează, vineri, audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, conform unor surse judiciare.

Val de morți reclamate la Spitalul Sf. Pantelimon. Rafila: „Eu am îndoieli”

Managerul spitalului a fost informat, joi, în scris, de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament, a arătat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis, joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Cand era vorba de un gandac sau vreo molie sareau cinspe mii de ong-uri si urlau de numa numa!acum cand mor oameni e tacere!!!

  2. e o făcătură,
    nu au aparut deja nume de vinovati…..nume de medici care micsorau doza…
    -probabil se intentioneaza o „preluare strategica” asupra spitalului.

  3. Demisia domnule rafila,asta trebuie sa faceți , împreună cu tot guvernul trădător de neam și țară

  4. Încrederea populației în medici a ajuns la cote nemaipomenit de înalte mai ales în timpul pandemiei de coronavirus și de atunci a tot crescut și crește în continuare. Ministrul sănătății împreună cu Raed Arafat sunt în topul încrederii românilor. Nu mă credeți? Nici n-aveți cum. Eu prefer să mor acasă decât să mă duc la spital pentru tratament. Pentru orice afecțiene avem procedură ori protocol și în condițiile astea până și sugarii pot pune un diagnostic și prescrie un tratament dacă ar ști să citească. Nu înțeleg de ce medicii mai trec prin facultate.

  5. ”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii”. Asta zicea si tac-tu cand batea la ancheta ” dusmanii poporului „. La nenorocirea de la Spitalul Movila, unde a ars o pacienta, ai spus ca nu e malpraxis, ci doar un accident. Afara cu tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.