Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are îndoieli cu privire la acuzaţiile unei asistente medicale, care ar fi susţinut că în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” ar fi decedat, în perioada 4 – 7 aprilie, 20 de pacienţi din cauza administrării incorecte a unui medicament.
„Am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineaţă (n.r. – vineri). Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de acelaşi director de îngrijiri că ar fi primit o informaţie de la o asistentă de pe Secţia de Terapie Intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 – 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese – 20 de decese la pacienţi care nu ar fi fost trataţi corect. Este afirmaţia unei asistente medicale. În sesizare nu este identificată, nu are nume, nu are nimic. (…) Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”, a spus Rafila, la Digi 24.
Ministrul Sănătăţii a anuntat că vineri dimineaţă Corpul de Control se va deplasa la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”.
Totodată, ministrul afirmă că a solicitat şi Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti sprijin, întrucât este vorba despre o chestiune de natură profesională.
Potrivit acestuia, deocamdată este vorba doar despre o sesizare scrisă, fără precizarea autorului acesteia.
Întrebat dacă 20 de decese în trei zile este un număr neobişnuit de mare, ministrul a răspuns: „Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate”.
În opinia sa, nu este vorba despre o acuzaţie asumată.
„În primul rând, dacă există o astfel de situaţie gravă, nu înţeleg de ce ar trebui să treacă trei zile, dacă în intervalul 4 – 7 aprilie s-au petrecut aceste lucruri, de ce a mai aşteptat încă trei zile până să dezvăluie aceste lucruri care sunt extrem de grave dacă ar fi adevărate. (…) Am înţeles că s-a făcut şi o sesizare penală. Nu am informaţii de la Parchet în acest sens, dar cu siguranţă noi vom colabora şi va colabora şi conducerea spitalului în acest sens, dacă va fi necesar”, a mai arătat ministrul.
Ministerul a trimis Corpul de control
„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.
Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.
Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate”, se arată în comunicatul ministerului.
De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis o anchetă penală după o plângere venită pe emailul instituției, în care erau reclamate morți suspecte ale unor pacienți la Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală, potrivit unor surse judiciare.
Ziariștii Cătălin Antohe și Sorin Ghica de la cetăteanul.net. au semnalat anterior că unii medici din cadrul secției Anestezie Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă pentru a ține pacienții în viață.
Intra și acei doftori in politica rapid, sa scape de cozi! E la moda in doftoriceala, că sa nu fii agățat intri rapid in politica și candidezi, cetățenii habar nu au ce orori ai practicat la locul de munca in spital.
Pai cu covidu’ nu s-a atins planul cincinal, foametea pe care o suportam si explozia preturilor fac doar slabut victime, cafteala din Ucraina e deocamdata doar pe plan local si marea bumbaceala mondiala se lasa asteptata, cu zecile sale de milioane de victime, asa ca acum se actioneaza iarasi pe plan medical ! … Sper doar ca pacientii sa fie intepati de anestezisti cu grija, sa nu fie distruse bunatati de piei destinate abajururilor de veioze …
Se putea fara tembelul de „parere”. Cretinul asta pe toate le stie si peste tot se baga, adevarat caz incurabil de psihiatrie.
Marsh 🐐
Iar publicati un zvon neverificat ?
Ba Cotidianu, adica astia la Pantelimon au omorat 20 de oameni in 3 zile si nimeni nu a sesizat? In plus, cate paturi are spitalul la ATI? In 2020 aveau 16, sa zicem ca au 20 acu. Voi vreti sa ziceti ca in 3 zile a murit tot salonul si nimeni nu a vazut asta? Hai ma.
@Mandea: ești ce scrii cu gândul și faptele, poate ești în tagma despre care se vorbește! Adevărul totdeauna doare crunt, omule! Chiar nu vezi ce se practica in politica românească și cea globală?! E jale în România daca aceste specimene stau permanent cu ochii și mintea ascunsa in stufărișul minciunilor politice. Felicitări!, tot înainte că șoimii patriei!
Ni ne mai mira nimic. In Ro este posibil orice si oricum. Daca puscariasii si coruptii candideaza la primarii si parlament de ce nu si medicii nu ar avea un plan sa mai scape de pacienti. Nu se spune ce varste aveau pacientii si ce boli.
Dacă se confirmă, sper să urmeze anchetă grea în stil Guantanamo. Să nu uit ,poate se extinde și la perioada plandemiei când totul se finaliza la ATI cu tubul de oxigen presiune max și sacul de plastic negru .
Vă dați seama câți vor muri când va ajunge Dottore la primăria capitalei?…
Duamna Arahat ramane iar de neclintit din pozitia in care a fost pus de catre stapani!
Daca nu te omoara Iohannis la razboi, au grija „eroii in alb”
rafila e rezervat?
da’ cu ce se ocupa alexandru rafila
tac-su,
tortzionaru?
5 pacienti pe zi? 4 zile consecutiv? toti cu acelasi medicament in tratament? m-ai multe coincidente decat in „tranzactiile anterioare” ale lu’ Petrov… aveti incredere ca Cotetzu Medicilor n-o sa gaseasca nicio greseala, iar cadrul medical anonim o sa fie identificat si concediat… ca asa e in tenis
Si dupa nenorocirea de la Spitalul de boli infectioase din Ploiesti, unde Dorel a intrat cu flexul intr-un salon in care era o pacienta conectata la oxigen si a taiat o teava, provacand un incendiu soldat cu decesul batranei, Rafila a declarat ca nu e vorba de malpraxis, ci de un accident. Bine, Dorel era tampit. Dar medicul care raspundea de pacienta si asistentele ce-au pazit? Pe vremea impuscatului, pana seara erau legati toti. Rafila este ticalos si demn urmas a tatalui tortionar. Trebuie demis!
CAND AM FOST EU LA UN EMINENT MEDIC ( NU DOCTOR ) LA TARGU MURES SI I-AM PREZENTAT CAZUL , MI-A SPUS SA NE OBISNUIM CU IDEEA CA OAMENI MAI SI MOR !!! FARA MACAR SA SE UITE PE CT !!!APOI A SPUS SA NU NE DUCEM LA ALTE SPITALE RENUMITE DIN EUROPA , CA NU VOM CASTIGA NIMIC , DECAT MULTE RATE IN EURO !!! PE CARE LE VOR PLATI NEPOTII NOSTRI !!!TRAIASCA DEMOCRATIA DE ORICE FEL IN EUROPA !!!
Pt Gigi care vine de la Gheorghe si lumea stie ce inseamna, ce legatura are Arafat cu spitalul? Sau grohaim ca poate primim ceva boabe? Este vorba de ATI unde situatia nu prea e roz mai ales intr-un spital de urgente, iar medicamentatia nu se transmite oral asistentelor ci este scrisa pe o hartie agatata la patul pacientului. Asta daca vreti sa va ia lumea in seama. Cred ca este o incercare USR-ista de tip Colectiv pt a crea un scandal doar doar se rupe ceva. Astia care ati batut campii pe aici sa nu va mirati ca va ia lumea de prosti. In 4 zile sunt 8 ture de medici si chiar daca unii ar fi luat-o razna este greu de crezut ca au luat-o toti.
chestiunea e in stadiu incipient
3-4 zile s-ar putea sa ne abtinem de la alte comentarii.
Sa caute mai in urma. Este imposibil sa nu mai apara inca vreo 20-30 de morti. Doar nu va imaginati ca aia practicau metoda reducerii dozei doar in ultima saptamana.
Aia era o practica…..[Rumburak]
In Siberia ,la Periprava sau Sighet rata zilnica de morti era mai mica.Ce au devenit asazisele spitale din Romania ,lagare de exterminare?Mor 6-7 oameni pe zi si nimeni nu observa,nici o institutie a statului nu se autosesizeaza?Chiar am ajuns o tara de nenorociti?
tortionarilor spun ca este normal. Pe vremurili parintilor mureau sute si chiar mii pe zi. La Canal!
Imi ,,plac” rationalizarile tembelilor care-i glorifica pe incompetentii si coruptii (si posibil complici la genocid) Arafat si Rafila. Soriciul porcului e foaie de tigara pe langa obrazul trogloditilor analfabeti.
Asta este adevarul trist. Avem medici de ….. profesionistii au plecat unde a intarca mutu iapa. Si in prezent SPAGA in medicina este prezenta. Avem un ministru al sanatatii de ….. ce stie individul NIMIC. Ne meritam soarta ptr. ca stam pe pagini de asa zisa socializarea dracilor suntem cei mai buni la barfe caterinca etc si atat.Rusine romanilor.
Au exterminat zeci de mii în pandemie! Miniștrii pandemiei din Sănătate trebuie chemați la Justiție!Ard spitalele, posturile de doctori se cumpără cu bani grei, spitalele sunt adevărate lagăre de concentrare! Nimeni nu face nimic! Revoluția pornește! Asigurarea de sănătate e plătită degeaba! Nu asigură nimic! Salariul cetățenilor se fură pentru ca să fie exterminați!
Bună!
E o meteahna veche la institutiile publice; ii intereseaza foarte tare cine e autorul sesizarii si mai putin cercetatea faptei sesizate !
Cu multi ani in urma am sunat la politie intr-o seară pentru ca niste tineri pe treptele de la intrarea intr-o gradunita erau foarte galagiosi si scandalagii tulburand linistea locatarilor din blocurile din fata gradinitei.
Politistul care a raspuns la telefon era foarte interesat cum ma numesc si adresa mea, etc. I-am spus ca nu vrea ca sa gasesc peste o zi masina vandaluzata. In loc sa spuna ca vor intervani imediat…