Moldova: Starea de urgență, prelungită

Starea de urgență a fost prelungită în Republica Moldova cu 60 de zile.  Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 3 februarie, scrie cotidianul.md

La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 4 februarie 2023. Necesitatea acestei hotărâri a fost argumentată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Am folosit cu multă prudență pârghiile oferite de legislația privind starea de urgență. Am reglementat prin dispoziții ale CSE doar acele cazuri în care nu aveam alte instrumente la dispoziție”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, accentuând că Republica Moldova nu este unicul stat european nevoit să recurgă la starea de urgență.

În pofida scenariilor apocaliptice pe care le auzeam în toamnă, Republica Moldova nu a înghețat de frig și nu a stat în întuneric. Ieșim din această iarnă cu demnitate și mai independenți din punct de vedere energetic”, a mai spus șefa Executivului.

Prelungirea stării de urgență ne va oferi și în continuare posibilitatea utilizării mecanismelor create, în domenii precum aprovizionarea țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea unor eventuale noi fluxuri de refugiați, asigurarea ordinii și securității publice. Sunt mulți care se întreabă de ce ne trebuie stare de urgență, dacă oamenii nu simt că suntem în stare de urgență. Eu îmi doresc să nu ajungem niciodată să simțim că suntem în stare de urgență. Prin CSE, îi protejăm pe oameni de consecințele războiului, iar prin activitatea curentă a Guvernului facem ce am promis: construim, pas cu pas, un stat european modern, un stat de drept, cu o economie rezilientă și o administrație modernă. Dacă oamenii nu simt starea de urgență, înseamnă că ne-a reușit și că abordarea noastră a fost corectă”, a subliniat prim-ministra.

Potrivit hotărârii, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Unde sunt usertriști la putere cum este cazul în Rep.Moldova cu Maia Sandu, acolo sunt tot timpul stări de alertă, de urgență, de toate alea…

  2. Starea de urgenta n-are legatura cu situatia din Ucraina, nici cu asa-zisa amenintare a Rusiei, ci cu reactia posibila a moldovenilor fata de clica sorosista de la Chisinau. Le tremura tuhasu` pupezelor instalate de licurici, ca vor fi maturate de cetateni.

  3. Teama de democratiei, ce duhoare de #valorieuropene vine din toate tarile astea „democratice”. Sub pretextul fricii si starii de urgenta majoritatea drepturilor au fost subminate, dupe reteta americana. Sa vezi cand o sa va lege de glie sub pretextul urgentelor climatice, si o sa munciti pe bonuri la corporatii… neo-sclavagism

  4. După ce-au pus mâna pe Putere, neo-marxiștii nu pleacă de bunăvoie.
    La fel ca predecesorii lor, marxiștii de rit vechi.?
    [Inginer PoowliIeșean cu 2 perfecționări…știi tu unde…WOW !]

  5. De ce ar declara Stare de urgenta o tara cu 25 de soldati cand in Ucraina de bat niste Armate cu sute de mii de soldati? Din prostie ticaloasa. R. Moldova nu are bani nici pentru factura la curent, tot din prostie ticaloasa.

    • @axon
      Sunt 6500 de militari profesionisti si 2000 de recruti, cam asta-i armya lui Maitza! Totodata ei vin cu mancarea de acasa, n-au bani nici macar sa-i hraneasca!slava Maia!

  6. De cateva zile, urmaresc pe fly24 zboruri si trasee, culmea, zilnic zboara avioane de la chisinau spre zari departate, de unde au saracii bogati din republica moldova bani pentru deplasari, actualmente preturile fiind in crestere puternic? La fel si cu autocarele pline de cetateni din republica moldova spre strainezia! In plus, de ce nu ii opreste prin lege madam sarmala ca sa ii profesionalizeze in domeniul militar pentru apararea tarii?

  7. E buna starea de urgenta moldoveneasca. Nu se mai simte duhoarea mass-mediei pro Kremlin.
    Sta lumea mai liniștită.

  8. Dupa ce s-a uitat peste gard si a vazut ce succes rasunator a avut mascariciul drogat de la Kiev daca se zborseste la UE si americani, obtinind miliarde de dolari, ce si-o fi zis miloaga de la Chisinau ? „Fato, da’ io-s mai proasta, daca ma dau putin „amenintata cu violul, invazia si furtul buteliei” ? Hai, ca poate nu pica chiar miliardu’, da’ pe foamea asta e bun si milionu’ !”

  9. Dictatura toata ziua, imbracate in cuvinte mieroase gen „democratie”. Ce soarta pe estul Europei, sa scape de URSS si sa dea de ta-su!

  10. @Bugetaru Orice propaganda, INDIFERENT din ce directie vine, este ticaloasa. In plus lumea, in buna masura, s-a cam prins ce este in dosul unor cuvinte frumoase dar ajunse din pacate fara sens precum „libertate”, „democratie” etc etc

  11. de adevar si de unul Sor care are un partid care o deranjaza, a introdus gulagul rusesc in care toti sunt dusmani…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.