„Moment istoric” după 20 de ani: Talibanii jubilează

Pentagonul a anunţat plecarea ultimului avion american de pe teritoriul afgan cu câteva minute înainte de miezul nopţii la Kabul, toate forţele americane fiind în prezent evacuate din ţară.

Focuri de armă s-au auzit la Kabul în primele ore ale zilei de marţi după ce militarii americani au confirmat plecarea lor din Afganistan după 20 de ani de război, talibanii arătându-se triumfători după ceea ce au numit un „moment istoric”, transmite AFP.

„În această seară, la miezul nopţii, ora afgană, ultimele trupe americane au părăsit aeroportul din Kabul, iar ţara noastră şi-a recăpătat independenţa deplină. Să-i mulţumim lui Allah”, şi-a exprimat satisfacţia principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un mesaj pe Twitter.

În oraş s-au auzit focuri de armă ca manifestare a bucuriei la diferite puncte de control talibane, precum şi felicitările combatanţilor la posturile de securitate din Zona Verde.

„Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupaţie a Afganistanului de către Statele Unite şi NATO s-au încheiat în această seară. Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii şi dificultăţi, că am satisfacţia de a vedea aceste momente istorice”, a transmis pe Twitter Anas Haqqani, un responsabil al mişcării islamiste.

„Toate trupele americane au părăsit Afganistanul, suntem foarte fericiţi – puteţi auzi tirurile de sărbătoare”, a spus un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, contactat de AFP prin telefon.

Focuri de armă şi tiruri de mitralieră a răsunat încă în cursul nopţii, la 45 de minute după primul anunţ american, în timp ce trasoarele luminau cerul.

Într-un alt mesaj pe Twitter, Anas Haqqani le-a cerut combatanţilor săi să înceteze tirurile pentru a evita ca muniţia, care cade la pământ, să rănească trecătorii.

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni”, a spus el.

„Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz”, a adăugat el. „Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni”, a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut”, chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

„Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme”, a explicat el. „Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, a ţinut să adauge responsabilul american.

Statele Unite „vor lucra” cu talibanii dacă „îşi vor respecta angajamentele”, a afirmat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la câteva ore după plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan, notează AFP, preluată de Agerpres.

 

„Fiecare etapă pe care o vom urma nu se va baza pe ceea ce spune guvernul taliban, ci pe ceea ce face pentru a-şi respecta angajamentele”, a declarat Antony Blinken, subliniind că noii conducători ai Afganistanului vor trebui „să merite” cererea lor de legitimitate şi de sprijin din partea comunităţii internaţionale.

„Talibanii doresc legitimitate şi sprijin internaţional. Mesajul nostru este că legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate”, a spus el.

Pentru viitorul apropiat, Statele Unite şi-au suspendat prezenţa diplomatică în Afganistan şi au transferat operaţiunile la ambasada de la Doha, în Qatar, a mai anunţat secretarul de stat, evocând „mediul de securitate incert şi situaţia politică” din ţară.

Această „nouă misiune diplomatică” va fi condusă de „o nouă echipă” dirijată de Ian McCary, care a fost numărul doi al ambasada SUA la Kabul.

„Vom utiliza acest post la Doha pentru a desfăşura diplomaţia noastră cu privire la Afganistan”, în special în chestiuni de asistenţă pentru americanii rămaşi la faţa locului, de ajutor umanitar şi dialog cu talibanii, a explicat Antony Blinken.

Washingtonul va continua „să îi ajute” pe cetăţenii americani care vor să părăsească ţara după plecarea trupelor, a subliniat el, în contextul în care, în opinia sa, între 100 şi 200 mai sunt în Afganistan. Aproximativ 6.000 au fost evacuaţi de la desfăşurarea podului aerian la 14 august.

FOTO Momentul în care ultimul militar american părăsește Afganistanul, marcând sfârșitul războiului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

 1. Talibanii sunt patrioți și nu teroriști.
  Încă o dovada a fost cind au fost atacați de adevaratii teroriști = ISIS

 2. jubileaza ca hamuriknii le-au lasa k k dou 85 miliarde dolari CASSSHHHH…si aici vezi unde sunt banii negri ai globalistilor ha! in timp ce poolimea trebuie controlata la sange si decimata prin infometare, cshu’ din organe, arme si droguri se duc unde „trebuie” – PLANUL KALERGI IN CURS! ROMANIA TREZESTE-TE! ROMANIA INTARESTE ARMATA SI SECURITATEA ROMANIEI IMPOTRIVA TRADATORILOR DE NEAM SI DE TARA ! ROMANIA AI GRIJA DE COPIII TAI, LASA ROMANII SA ISI CULTIVA-I PAMANTURILE SI INVESTESTE IN ASTA, AJUTANDU-I! ROMANII ISI ARUNCA LEGUMELE SI FRUCTELE PE CAMP IN TIMP CE POOLIMEA CUMPA OTRAVA IEFTINA DE LA „SUPERMARKETURILE” M U IE! TOATE MIZERIILE LOR OTRAVITOARE LE INGERAM NOI!! TARABE GRATIS PENTRU PRODUCATORI SA ISI POATE VINDE MARFA ! TARABELE SI PIETELE AU TAXE SCUIMPE, PENTRU CA VANZATORUL ROMAN SA RIDICE IN CONSECINTA PRETUL. MAFIA TARABELOR FUNCTIONEAZA CU VOIA SECURIMII TRADATOARE ! TOTUL ESTE CONSTRUIT CA POOLIMEA SA FIE IMPINSA PRECUM VOTELE LA SUPERMARKET!! TREZITI-VA OAMENI BUNI !

 3. Cine mai are sau a avut nevoie de rablele lor ? Talibanu’ nu cu tehnica militara de-a lor a cistigat !

 4. Talibanii au castigat cu mitraliera calibru 22. Glontzul de la aceasta mitraliera chiar daca nu strapunge vesta antiglontz americana cand loveste rupe toate oasele si omoara instantaneu soldatul.
  Asa au castigat talibanii.
  A fost o vreme cand s-a vrut ca armele armatei romane sa treaca de la calibru 7 la 5. Adica sa le faca arme inofensive doar pentru populatii neinarmate.
  Armata romana trebuie regandita ca dotare cu veste si pusti calibru mare.

 5. China, prin intermediere pakistaneza, va culege un fruct copt…

 6. Jubileaza dupa alungarea americanilor? Da, avantaj china si iran pentru tot ce inseamna bogatii rare in subsolul tarii! Ori talibani ori isis-k e totuna, sunt frati de sange si actiuni contra celor care i-au denigrat si saracit timp de 20 ani prin reforme de tip „capii cei mai bogati, restul saraciti maximum”! Chiar e moment istoric, de ce? Pentru ca au armament si bani gratuit de la alungatii rusinos.

 7. @ anonimule

  Talibanii au adus LIBERTATEA si acum cauta sa impuna INDEPENDENTA apoi SUVERANITATEA tzarii lor .
  E putin ?
  Cum sunt foarte bine pozitionati geopolitic vor gasi multi sponsori si probabil ” investitori strategici ” …sa reconstruiasca Afganistanul.

 8. @ @ winpc: Vorbesti prostii. Nu exista calibrul 7 sau 5. Trecerea la calibru redus s-a facut pe la finele anilor 50- iceputul anilor ’60, odata cu conflictele armate din Indochina. Calibrul redus, 5.45 x 39 mm, l-au adoptat si sovieticii, in nici un caz pentru a fi eficiente doar contra civililor. Acelasi calibru l-a adoptat si Romania prin anii ’80, ca memebra a Tratatului de la Varsovia. Acum, fiind in NATO, s-au importat arme de calibrul NATO 5,56 x 45 mm, dintre care unele probabil se vor produce in tara. Una peste alta, aceasta diversitate de munitie, consecinta a evolutiei istorice harazita tarii noastre, face un talmes-balmes in logistica.

 9. @ MYSE-BI: Vedea-te-as pe tine si familia ta bucurindu-te de o asa libertate, adica fiica si sotia ta cu burka, pasind spasite la citiva pasi in urma barbatului, tu cu iminei si barba pina la briu, toti batind de trei ori pe zi matanii cu fata la Mecca, fara drept la educatie laica.

 10. AMERICANII N-AU INVATAT NIMIC DIN VIETNAM,NIMIC DIN IRAK ,CU AROGANTA LOR ARHICUNOSCUTA S-AU DUS IN AFGANISTAN DUPA UN OM SI AU RAMAS ACOLO SI DUPA MOARTEA LUI (OSAMA BIN LADEN ).CE-AU SPUS TOT TIMPUL ?,CE-AU CONSTRUIT ?,CE-AU INSTRUIT ?,CE-AU ORGANIZAT?,IN NUMELE CUI AU STAT ACOLO 20 DE ANI ?,REZULTATUL ESTE ACELAS CA DUPA VIETNAM !!, CATA MANIPULARE !,MINCIUNA !,CATI MORTI INUTILI !,CATI BANI ARUNCATI PE APA SAMBETII !,IN NUMELE UNOR FANTOME NUMITE DEMOCRATIE !!,DEMOCRATIA GLONTULUI ,DEMOCRATIA LUI „DACA TU NU MA VREI EU TE VREAU „.

 11. @Vlad: Ce spui este perfect adevarat. Dupa aranjamentele din 1989, Occidentul a calcat din strachina in strachina, inclusiv in Europa, prin distrugerea Iugoslaviei. Cu toate acestea, a te bucura de victoria unor fundamentalisti religiosi care au distrus cu tunul vestigii de cultura milenara este mai mult decit deplasat. As putea paria ca in maximum un an Afganistanul este iar in haos, cuprins de razboi civil intre varii factiuni religioase. Talibanii, prin natura lor, nu au cum aduce pacea. Vom trai si vom vede.

 12. @Anonimul
  Bre anonimule.Sa-ti spun ce-i cu calibrul 5 ,6.NATO a adoptat acest calibru pentru următoarele doua motive :1-cartusele sunt mai ușoare,deci soldatul poate duce mai multe(generalizarea armei automate cerea aceasta) 2-Inamicul atins era de cele mai multe ori rănit,nu ucis.Asta presupunea sarcini suplimentare pentru armata inamica :scoaterea răniților de pe câmpul de lupta ,spitalizare , cheltuieli și alte daravele ulterioare cu mutilații,etc.Dupa cum vezi,numai motive umanitare.Unul mai valabil ca altul.

 13. @a: Tocmai te-ai aflat in treaba pentru a spune ce stie si Polichinelle. Exista totusi conventii internationale pentru limitarea suferintei umane cauzata de conflictele armate, care au exclus anumite categorii de munitie. Proiectilul de 5,56 x45 mm, chiar si mai redus, este la fel de letal datorita energiei mai mari creata de viteza mai mare. Se adauga traiectoria practic rectilinie ce nu mai face necesar inaltatorul la distanta tactica. Mai sint si altele.

 14. Cineva a dorit ca armata romana sa fie dotata cu calibrul 5 pentru ca la razboi daca romanii intorc armele impotriva amerucanilor aceste arme sunt ineficiente si nu strapung vesta antiglont sau masinile blindate usoare si nici nu ajung la 4 km de unde trag americanii cu elicopterele.
  Desteptati-va ba.
  Nici 7,63 de la galasnicov nu e eficient. Dar calibru 22 face praf si un elicopter. Romania sa produca arme cu teava scurta pt lupta de aproape si teava lunga pt 4 km.

 15. Pana in anul 1973, in timpul regalitatii, Afganistanul a fost o tara ‘normala la cap’ si pro-occidentala.
  Apoi … La 17 iulie 1973 regele Muhammad Zahir Șah (1933-1973) este înlăturat, monarhia este abolită, iar Emiratul se proclamă republică, cu numele de Republica Democratică Afganistan. La 27 aprilie 1978, în urma unei lovituri de stat, puterea este preluată de Partidul Democratic al Poporului (comuniștii), divizat în două facțiuni aflate în conflict.
  Apoi … urmeaza interventia URSS (1979-1990).
  Apoi … apar mujahedinii (inarmati de americani) … transformati in talibani.
  Apoi … apare Al’Queda si atentatele din America.
  Apoi … urmeaza interventia SUA + NATO (2001-2021) .
  Apoi … apar din nou mujahedinii … transformati in talibanii …
  s.a.m.d … etc la infinit ???
  Asta este Afganistanul de astazi:
  Sistem politic: De facto: Teocrație islamică unitară De jure: Republică islamică unitară prezidențială.
  De fapt, cred CA NICI EI NU MAI STIU CE si CINE mai SUNT !!! Si nici, CE VOR in VIITOR de la tara lor !!!

 16. Anonimule, cainele moare de drum lung, iar tu de grija altora. Sa vedem ce viata ne mai ofera ” civilizatii ” din UE si SUA. Aia ne vor LGBT si drogati.

 17. @anonimul: Vorbesti prostii cu ghiotora. Transportoarele blindate si masinile de lupta ale infanteriei ofera protectie contra armamentului portativ usor, adica armele de infanterie uzuale, mai putin cele antimaterial. Ce inseamna pentru tine calibrul 22? Ai tinut vreodata o arma in mina? Dar o carte?

  @Vinatorul de javre: De ce nu emigrezi in Afganistan?

  @doru popescu: Perfect!

 18. Si de ce n-ar jubila dupa retragerea atat de rusinoasa a zeilor razboiului din tara lor? Marea superputere militara invinsa de kalsnikoavele talibanilor!

 19. Și totul a pornit de la votul din parlamentul afgan care a cerut ca americanii să părăsească țară ( cât mai repede)!
  Afganistanul e acum liber să devină patria terorismului islamist și totul e perfect normal pentru că e democratic Aici e marea capcană a democrației : dă legitimitate la toate aberațiile.
  Întreaga planeta e acum prizoniera democrației; lăsați prostimea să fie suverană!

 20. Mishteaux ( care-i cu siguranta policalificat in multe cele)
  spune ca dupa un studiu istoric COMPARATIV:

  1)- Razboi VIETNAM …durata … anticiparea USA a unei crize ciclice capitaliste ce-i va prinde „descoperiti in Vietanam (criza ce le poate face bucati DOLLARUL ) …si Crizele urmatorilor 5 ani dupa infrangearea USA de catre Vietnam care-au demosntrat renuntarea r´RUSINOSA la VIETNAM ca …economic foarte buna ( USA fara problema vietnameza a trecut teafara CRIZA PETROLULUI si DE-AUR-ificarea 😀 DOLLARULUI ajuns FIAT MONEY !

  (—identic cu—-)

  2)- Razboi AFGHANISTAN …durata … anticiparea USA a unei crize ciclice capitaliste ce-i va prinde „descoperiti in Afghanistan (criza ce le poate face bucati DOLLARUL ) …si Crizele urmatorilor 5 ani dupa infrangearea USA de catre AFGHANISTAN care vor demonstrat renuntarea RUSINOSA la AFGHANISTAN ca … economic foarte buna decizie ( USA fara problema AFGHANISTANeza a trecut bine si ani ’70 fara CRIZA PETROLULUI si cu DE-AUR-ificarea 😀 DOLLARULUI ajuns FIAT MONEY !

  Mishteaux le zice cu …fapte, obiectiv ! De aceea-mi plac mistourile lui 😉 !

 21. Mishtourile istete sunt foarte
  PERICULOASE !
  Pentru ca lovesc la …
  SUBCONSTIINTA
  😉

 22. CLAR !

  V-a urma o mega-criza economica … vezi LOGICA argumentelor comparative de mai sus !
  USA o prevede atat de GIGANTICA incat oricat de RUSINOS pare, la fel ca rusionasa retragere de-a atunci demult 🙂 din Vietnam, in fata crizelor care PROFETITE de EXPERTI chiar au urmat in celebrii ani ’70
  …etc.

  Ciclicitatea crizelor economice e produsa de un amestec de unde economic-harmonice (regulate, „la un anumit numar de ani”) cu unde economice „pseudo”-harmonice

  exista multe varfuri de unda „relativ” egale/suportabile dar exista si varfuri gigantice (MEGA-CRIZE care pot duce la resetari de sistem … asa numitele REVOLUTII 😀 ) cand varfurile de unde economice regulate se amplifica, intre ele, rezonant …etc 😛

  PE SCURT : … expertii intrevad o MEGA-CRIZA !

  Cel putin asta se vorbeste „in subteran” si prin THINK-THANK-urile mai rasarite si mai secreticioase …etc.
  NU e totul de zis … putinii or sa priceapa si multii or sa vada !
  🙂

 23. „MARX” spunea dezechilibrul de castig-prin-razboi in economia unei tari care-l poarta doar din mitive
  economice …trebuie „ars” in perioada imediat dupa razboi dac nu se doreste „arde” bancnota (!) mai tarziu !

  Intradevar … Mishteaux are IQ>145 🙂

  1)- USA …Vietnam …(cativa profitori-de-razboi)… _criza anilor ’70, criza de re-ecilibrare a factorului de avere bogat/sarac

  2)- USA …Afghanistan …(cativa profitori-de-razboi)… _criza anilor ’70, criza de re-ecilibrare a factorului de avere bogat/sarac

  😉

  (vezi Roubini si THINK THANK-urile cu … „gauri” )

 24. … pentru o e re-echilibrare financiara trebuie sa piarda …cei cei care au … de … unde pierde ! 😉

 25. Ca sa-ntelegi filosofia batranului comic
  vagabont Marx the Karl
  trebuie sa ai un IQ>145
  altfel ti se doar pare
  ca-i intelegi
  foarte interesantu-i
  SISTEM de gandire 😉

  🙂
  [AXIOMA:ca sa-l intelegi pe cineva, TREBUIE sa fi mai destept decat acel …cineva ! Istetii stiu ce spun 😀 ! ]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.