Moscova doreşte ca un “euro” rusesc să lupte cu dolarul

Rusia ar putea renunţa la rublă în favoarea unei monede comune cu Belarusul şi Kazahstanul, împreună cu care Moscova a pus bazele unei uniuni vamale, primul pas către piaţa unică ce urmează a fi realizată în 2012, relatează Bloomberg.“Nu exclud trecerea la o monedă comună cu aceste ţări”, a declarat prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, precizând că moneda va fi creată după modelul euro. “Ar fi un pas firesc, odată ce aceste trei ţări au eliminat regimul vizelor şi cetăţenii lor vorbesc aceeaşi limbă. Crearea unei monede comune ar lua însă cel puţin cinci ani”, a comentat Aleksei Moiseev, economist la Renaissance Capital. O propunere similară a fost lansată în cadrul Organizaţiei de Cooperare Shanghai, din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Moscova urmăreşte promovarea monedelor regionale pentru a-şi reduce dependenţa faţă de dolar. Principalul consilier economic al preşedintelui Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici, declara în 2009 că în următorii zece ani în lume vor apărea “cinci sau şase uniuni monetare” similare celei europene, care vor concura cu dolarul. Medvedev a cerut recent ca rezervele valutare ale Rusiei să fie cât mai diversificate. Banca centrală de la Moscova a început să cumpere dolari canadieni şi australieni. La începutul acestui an, rezervele Rusiei erau compuse în proporţie de 47% din dolari americani, 41% euro, 10% lire sterline şi 2% yeni. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.