Mugur Isărescu, atacat din Consiliul de Administraţie al BNR

Nicolae Dănilă a vorbit neîntrebat. Spre deosebire de gargaragiul de la Cotroceni, Dănilă e ditamai membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Special nu am scris „BNR”, ca să nu se facă vreo confuzie cu „PDL”, tocmai pentru a face diferenţa între unul precum Băsescu, şi un om din impozanta cetate financiar-monetară a unei ţări.

La Banca Naţională tot timpul s-a vorbit până acum  sec, rece, tehnic, pe-o singură voce. De când e la BNR nici Florin Georescu nu a mai vorbit aşa cum era obişnuit pe vremea când era ministrul finanţelor în guvernul Năstase.

Când a lansat atacurile, Nicolae Dănilă, nu, nu, nu, nu s-a întors la BCR. Acolo de unde l-a salvat Isărescu.Pe vremea când acţionariatul străin voia să preia controlul deplin al băncii abia cumpărate. Era tot la BNR. Era …

Sună cunoscută maniera dualismului, nu ?

Seamănă cu Traian Băsescu ?

Vrea Băsescu să preia şi BCR precum CSM ?

O fi început campania electorală pentru un nou mandat pentru viitorul consiliu din 2014 al BNR ? 

Vă lăsăm să trageţi singuri concluzia, propunându-vă câteva fragmente edificatoare din afirmaţiile lui Nicolae Dănilă, reproduse din Ziarul Financiar, precizările consilierului Adrian Vasilescu şi comentarii de pe platforma de comentarii contributors.ro ale economistului Răzvan Orăşanu.

Nicolae Dănilă:

„Nu trebuie să ne sperie în etapa actuală rea­li­zarea unei creşteri eco­no­mice inclusive (n.red.: con­cept care vizează creşterea eco­nomică „pentru toţi”, având ca ţintă creş­terea gra­dului de ocupare, reducerea sără­ciei şi îmbună­tăţirea ni­velului de trai) chiar în condiţiile unei inflaţii mai mari decât ţintele pe care ni le-am propus. Este adevărat că pe termen lung banca centrală este cea care sta­bileşte şi deter­mină în principal trendul şi nivelul inflaţiei – de unde încre­derea şi aştep­tările pe termen lung în privinţa inflaţiei, dar scăderea şomajului pe termen lung tre­buie să fie determinată în special de factori şi reforme structurale, ca şi de o flexibilitate a pieţei muncii, ceea ce implică con­solidare fiscală şi reforme eco­nomice”

Consider că putem justifica, pentru o perioadă limitată, unele măsuri de control al miş­că­rilor de capital, cuplate cu o mai eficientă şi efectivă supra­veghere a sectorului financiar, în special al celui bancar. Toate măsurile şi deciziile noastre bine prezentate şi argumentate în raport cu condiţiile actuale pot să ne scutească de o eventuală etichetare de protecţionism şi interes na­ţional.”

Adrian Vasilescu:

„1) Mulţi dintre cei care m-au sunat m-au întrebat dacă nu cumva BNR a vrut să dea un mesaj «în întâmpinarea» şedinţei din 7 ianuarie a consiliului de administraţie. Întrebarea are o logică a ei. În toată lumea, foruri sau instituţii importante, înaintea unor decizii, testează uneori opinia publică scoţând în faţă o voce din conducerea colectivă. BNR nu a folosit în nicio împrejurare o astfel de practică. Nici altă dată şi nici acum.

2) A doua întrebare care mi-a fost pusă cu insistenţă: «Dacă un membru al conducerii colective a unei bănci centrale poate ieşi în arena publică cu opiniile lui separate?»… Din câte ştiu eu, reguli scrise în această privinţă există în puţine bănci centrale. În general însă, cel puţin în spaţiul Uniunii Europene, nu este uzual ca membri ai consiliilor de administraţie să facă declaraţii publice cu două-trei săptămâni înaintea unor reuniuni în care se dezbat probleme de politică monetară. Spun în general, pentru că au fost câteva excepţii care… întăresc regula.

Răzvan Orăşanu:

“Din 1990 si pana astazi, mesajul unitar si bine organizat al BNR a functionat ca un ceas elvetian sub indrumarea directa a lui Mugur Isarescu si a catorva consilieri apropiati, specialisti incontestabili atat in macroeconomie, cat si in comunicarea eficienta a deciziilor institutiei. In opinia mea, aceasta buna organizare a fost facuta zob prin publicarea unor afirmatii cel putin interesante de catre un membru actual al Consiliului de Administratie al institutiei. Am citit, am fost uluit, am recitit si tot nu imi vine sa cred. (Luni, 7 ianuarie, este o sedinta-cheie cu privire la rata dobanzii, iar aceste opinii vin inainte.)”

“Pentru toata lumea din Romania, dar mai ales pentru cei din cercurile financiare internationale, purtatorul principal de mesaje al institutiei este Mugur Isarescu, uneori ajutat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. In mod cert, schimbarile de strategie ar trebui anuntate de unul dintre cei doi demnitari si pregatite dinainte. Un mesaj ca acela din Ziarul Financiar – neobisnuit de direct – poate fi, la limita, limbajul unui sef de banca comerciala, insa nu poate fi sub nicio forma modalitatea de exprimare publica a unui membru din Consiliul de Administratie al Bancii, un om ale carui cuvinte pot sa mute piata, prin calitatea pe care o are. De aceea, oficialii bancilor centrale vorbesc de obicei criptic si cu mare grija (pentru ca altfel ajungem la vorba guvernatorului: “in economie, gura bate fundul si il bate rau de tot”). Exista mai multe probleme: daca a fost mandatat de guvernatorul Mugur Isarescu, ar fi trebuit sa precizeze acest lucru. Daca nu a fost mandatat, introducerea mai multor vectori de imagine ai institutiei poate induce confuzie – pana la urma, pe cine sa mai urmareasca, cine vorbeste in numele institutiei? Iar daca articolul induce, cum se poate deduce usor, o schimbare de politica fata de cea actuala, BNR-ul este afectat din nou: o data, pentru ca nu mai pastreaza ambiguitatea strategica, aceea care ii permite institutiei sa mute piata doar prin indicarea tendintelor chiar inainte de a modifica rata-cheie de dobanda si, a doua oara, pentru ca, daca obiectivele se vor schimba, anuntul care va trebui facut de guvernator va induce public ideea ca modificarea intervine dupa un “lobby” facut public de un membru al Consiliului de Administratie.”

Şi totuşi, ce l-a mânat în luptă pe Dănilă ?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.