Musta: „Suntem într-o situație foarte dificilă”

Medicul Virgil Musta a povestit un caz dramatic la care a asistat, când o femeie cu COVID-19 a venit la spital cu saturație de oxigen mică și avea nevoie de terapie intensivă, însă nu mai erau locuri. O pacientă a murit și astfel femeia internată inițial în salon a fost mutată la ATI.

Medicul Virgul Musta, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara povestește cum, la un moment dat, a avut senzația că pandemia este sub control.

„Trecem prin momente dificile atât noi, medicii, cât și întreaga comunitate, pentru că noi ne facem datoria, suntem în prima linie în această bătălie și am avut speranțe când în urmă cu 3 luni pandemia era foarte bine ținută sub control și mai aveam în spital doar 2 pacienți, pregătindu-ne de o viață normală și în foarte scurt timp, din păcate, lucrurile au început să meargă din rău în mai rău și acum suntem într-o situație foarte dificilă în care suntem puși să alegem între pacienți: pe care dintre ei putem să îi internăm la noi, pe care îi trimitem în spitalele suport și, eventual, în momentul în care se înrăutățește starea lor, îi vom relua pentru a-i trata noi, noi având competența cea mai mare în patologia COVID”, a spus dr. Musta, la Digi 24.

Medicul povestește o întâmplare dramatică la care a asistat de curând și spune că se simte copleșit de gândul că la un moment dat e posibil să fie pus în situația de a alege între viață și moarte.

„Încă nu am ajuns (să alegem între viață și moarte – n.r.), dar să știți că nu suntem departe și numai gândul acesta pe mine, cel puțin, mă terifiază. Sunt copleșit de gândul că poate va trebui la un moment dat, să aleg între viață și moarte. Până în momentul de față am avut încă posibilitatea să trimit pacienții care sunt grav în spitale suport. Dar secția noastră de ATI este plină. La Spitalul Victor Babeș, secțiile de Infecțioase și de Pneumologie sunt pline și spitalele suport mai au câteva locuri. Există un sistem în clinicile de terapie intensivă care își cunosc locurile și se orientează pacienții în funcție de locurile acestora, dar din păcate sunt limitate. De exemplu, am asistat la o situație teribilă în urmă cu două nopți, când a venit o pacientă cu saturație de 60 care trebuia internată în terapie intensivă și nu am avut loc. S-a internat pe secție, cu oxigen, o oră, până când, din întâmplare, o pacientă a decedat în terapie intensivă și imediat a fost ea mutată”, spune medicul.

Acesta afirmă că sunt traume în rândul colegilor săi, care erau speriați în legătură cu ce vor face în gărzile din zilele următoare când nu vor mai avea locuri și vor veni pacienți pe care nu mai au unde să îi trimită.

De aceea, dr. Virgil Musta face un apel la populație să se protejeze, pentru că, spune el, „bătălia se dă în comunitate, unde populația trebuie convinsă să poartă mască, să fie solidari și să respecte măsurile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Ce va spuneam ? Asa cum pe vremea „regretatului” la loto se cistigau pina si butelii de aragaz (pentru consolare la loz in plic era si neuitatul „mai trage o data !”) probabil ca in curind la „6 din 49” norocosii vor cistiga un loc la ATI ! …

  2. Vedeta tv, Musta in lupta cu audienta. Dar, asa un cuvânt de încurajare, de speranta, de dragoste, de frumusete puteti rosti? Nu, Nu cred. Nu va permite raitingul.

  3. Individul asta nu are simtul ridicolului. Cine vorbeste mult isi pierde categoric credibilitatea. Este precum aia lipiti ani de zile pe scaunele in care-i aseaza Ciutacu sau Gadea.

  4. Acum s-o luam pe cea dreapta si reala, cred ca sunt mai bine de 10 ani de cand scriu de o viitoare „catastrofa” in Romania anilor 2021-2022 cu urmari grave in 2023 pe calcul numerologic. Scriam, pentru cine insi aminteste, ca: „se va goli tara de bipezi si se va cam alege praful”. La momentul respectiv, gandul era ca suprafata va fi pusa la dispozitie pretenilor paratrantorului. Mai vedem, da?

  5. cele O MIE DE VENTILATOARE? pt ca nu toti de la ATI sunt intubati, mai sunt si cei care au nevoie de mai mult oxigen,
    CE A FACUT TATARU SI ORBAN IN ULTIMELE LUNI cand in Italia s-au calmat lucrurile si puteau fi facute achizitii?
    PE CE ATI CHELTUIT SAPTE MILIARDE, precis in plus fata de Bugetul sanatatii, cand restul populatiei nu a mai avut acces la sistemul de sanatate decat minimal?
    Daca este un DEZASTRU ESTE DIN CAUZA ALEGERILOR, adunari electorale si cozi PT CA NICI IN VARA CAND erau ZECI DE MII DE TURISTI NU A FOST DEZASTRU SI ACUM VII SA TE PLANGI SAU SA AVERTIZEZI CE RAU A FACUT IOHANNIS SI ORBAN VRAND ALEGERI CU ORICE PRET CAND UK DIN MAI A ANUNTAT CA LE AMANA PT LA ANUL?
    Acum vii sa sperii lumea de PLAGA safarsita de PNL?
    Esti doar un simplu plangacios sa speram ca nu esti prefacut…

  6. Mda bre, ești prost și ai ajuns in situația deosebit de dificilă,.De ce nu pricelîpi reguli simple demonstrate de combatere a virusului. Chinezul a demonstrat lumii, de ce n-ai invățat ? E clar că izolarea este soluția. De ce nu interzici manelismele, de ce nu pui stavilă boului inconștient care răspândește virusul. De ce nu poți inchide școlile, localurile, orice spațiu unde pot fi grupări de oameni care se infectează.. La ce puii mei te aștepți, devreme ce nu știi lucruri simple, elementare,

  7. Guvernul meu … Care face doar lucruri bune pentru români a vrut alegeri. La doua sapt avem 4000 de cazuri pe zi. După alegerile fără de care Ludovic nu mai poate, vom avea 9000.
    România Lucrului bine făcut.

  8. Articol care gonfleaza propagandistic „actele medicale dramatice” la care asista dr.Musta, povestitorul de nuvelistica ingrozitoare de la ATI…Acesti „specialisti” dubiosi, „manipulatori medicinali” precum Arafat, Tătaru,Musta sunt preocupați de mască mai mult ca simbol al obedienței față de puterea pe care o au, decât de protecția reală a populației. Se ȘTIE că masca nu asigură protecție decât într-o foarte mică măsură împotriva Covid-ului. Batalia din constiinta vicioasa a unor astfel de indivizi a fost transata, banul & puterea au invins; prin vocile lor repetitive se aprinde si se amplifica „bătălia mentala” din comunitate, unde populația trebuie convinsă să poartă mască, să fie solidari și să respecte măsurile”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.