Naționala se scăldă în manele

În văzul întregii suflări românești și a unei părți din publicul european, am prefațat și am dat meciului cu Elveția o importanță națională cu imnul țării noastre cîntat de Andra. Am învins Elveția și ne-am calificat pe locul întîi din grupă, după care jucătorii echipei naționale au ales să sărbătorească noaptea victoriei în restaurantul „Uanderful”. (Uau, ce gramatică!)

Restaurantul-club ales de „ai noștri” este și locul preferat al multor interlopi din nordul Bucureștilor. Se și numește după cum scriu mulți dintre aceștia și în limba română, și în engleză, de obicei din umăr și din șold.
Petrecerea învingătorilor a fost agrementată de cîntecele lui Adi de la Vâlcea.
Ai noștri învingători au sărbătorit cu bunătăți, cu șampanie și cu ce or mai fi băut, dar și cu manele și cu dedicații de sute de euro aruncate sau lipite pe fruntea manelistului și a țambalagiilor.

Chestiune de gust, dar și de educație. În văzul lumii-cu imnul, la chef – cu miorlăială balcanică. Presupun că unii ascultă aceeași muzică și acasă, ba și în cască, la pregătirea fizică. O țară la vedere și alta în particular, în privat. Defilăm cu muzică patriotică și petrecem cu muzică țigănească.

Să fie vorba despre o duplicitate cu semnificații profunde sau de un stil românesc? Sau performanță europeană urmată de un divertisment primitiv?
Așa suntem noi, vor zice unii. Probabil pentru că și ei petrec în același fel. Alții tac. Se tem să recunoască penibilul. Îi prețuiesc prea mult pe jucători. Îi văd, îi susțin și le cer să fie de talie europeană. Li se pare nesemnificativ că se scaldă în manele. Mare brînză că unii dintre cei mai buni jucători ai țării nu pot să-și reverse bucuria decît pe muzică de mahala. Cînd ies în lume, își pun costum, cravată sau papion, urcă în mașini de lux și vorbesc engleza, iar cînd sunt departe de ochii lumii lipesc bancnote pe fruntea guriștilor cu scuipați sau le strecoară după guma chiloților de stripteusă.
Am citit că Ianis Hagi a cotizat cu 400 de euro ca să facă dedicații. Oare așa se distrau Gică Hagi și Gică Popescu?

Unii spun că așa se manifestă dragostea, prietenia și respectul la fotbaliștii români. Și la unii intelectuali. Și la politicieni. Și la oamenii de afaceri. Și la starlete. Și la șoferii de TIR cînd ies din cursă. Cu dedicații și cu sutele de euro pe frunte sau aruncate în aer ca banii fără valoare împrăștiați prin piesele de teatru. Distracție decadentă sau gusturi de mahala? Un fel de confetti cu bancnote, așa cum sărbătoresc unii interlopi pe la nunți și pe la petreceri.

Sunt jucătorii echipei naționale de nivel european și în același timp au comportament de interlopi? Așa petrec Ronaldo și Messi? Așa făceau Boloni, Costică Ștefănescu și Duckadam? Lipeau Jenei și Iordănescu bancnote pe fruntea maneliștilor? Uitau de ei în valuri de manele și în ploi de confetti cu sute și mii de lei și de euro?

Eu întreb. Poți fi mare campion olimpic, mondial, european cu un comportament de interlop, de mahalagiu, de cap sec excitat de bucurie? Nu cumva marea performanță cere niște neuroni în plus și un pic de stil?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 43

73 de Comentarii

  1. Reveniți-vă, maestre.
    Cine a zis ceva de performanță? Ăsta e un tun reușit. De mâine semințele nu se mai vând la cornet. Se ambalează în tricolor, se scrie pe pachet „sanflauărs” și le crește prețul. Asta-i toată performanța.
    Și acu’ pe cinstite.
    De ce să-ți bați capul cu performanța, căci dacă o atingi, vin niște băieți correcți și îți fac dosar de drogangiu.

  2. Ceri prea mult Cornele… Dar unii chiar daca nu-i ajuta decit piciorul si uneori capul( cind dau gol)stiu sa se fereasca de promiscuitate.

  3. Hai ma Nistorescule ,sa asculte la petrecere ,,Anotimpurile lui Vivaldi”.

  4. @fatman- nici chiar asa, dar exista muzica populara faina(Maria Tanase,Vicoveanca,etc), exista tangoul, valsul, rockul…

  5. Nimic nou! Toată România răsună a manele. Ne este rușine? Ăștia suntem!
    O țară eșuată cu Ioh-anus, Câtu, Câciu, Tâlvăr, Ciolacu… Sună bine?

  6. Din pacate asta-i nivelul , sa traiasca fata mea , ca ea nu mai are niminea , baiatul meu de milioane , am bani si nevastă șucară , etc., tot felul de anunturi , care de care mai de nivel destul de (scuze) retardat . Ar fi fost culmea culmilor sa-l fi invitat si pe starul Gheboasă , aia da muzica de petrecere ! Mare , mare pacat ! P.S. Cine o fi ales muzica , Stoichita sau Burleanu ? S-or duce si in Germania cu manelistii dupa ei , așa , pt. rezultate ?

  7. Cand eram mai tanar indrageam acest sport, acum il detest. Nu pot sa inteleg cum ajung acesti baieti sa castige atat de multi bani din datul cu piciorul in minge. Nu inteleg cum s-a ajuns sa numesti un fotbalist, indiferent care, erou national. Un individ al carui obiectiv este sa ajunga la o echipa mare pentru mai multi bani primeste decoratii de la presedinte. In aceasta tara, „Generatia de aur” este mai apreciata ca generatia pasoptista. Acum ceva ani, unul pe nume Hagi alias Regele ne sugera sa-i facem statuie. Da, statuie precum au martirii care si-au dat viata pentru tara gratis, doar din patriotism, nu pe contracte grase.
    Maneau a ajuns sa fie considerata muzica traditional romaneasca. Aceste mizerii au ajuns sa fie ridicate la nivel de arta, iar interpretii considerati artisti. Total gretos.

  8. Gandim la fel Cornele ! Ce au facut fotbalistii este degradant si rusinos. Nu intamplator fotbalul romanesc este varza de atatia amar de ani…?! Copiii mei sunt revoltati. Si la nunta au interzis sa se cante manele…?!

  9. Când vine Ziua Națională, plin de scârbă, Cornel Nistorescu mai tranteste un Editorial manea. Superb comentariul Editat Tică despre Editat.
    La multi ani celor ce isi serbează ziua numelui azi, de Sfântul Andrei.

  10. Unele părți ale anatomiei, de ex cele purtătoare de urechi, folosite impropriu, duc la leziuni interne.De aceea cel mai mare scor IQ din meserie îl au portarii.Și, vorba vine, nea Corne, sunt doar fotbaliști, ce să le ceri…

  11. Amintindu-ne de filmările de la nunta unui fotbalist din anii 70 cu cine au fost cântăreții de muzică populară, de muzică ușoară, cine era orchestra și ce ținută aveau nuntași, tot fotbaliști, staf, etc… ajungem la finalul din Epigonii a lui Mihai Eminescu.
    TOATE-S PRAF. LUMEA-I CUM ESTE. ȘI CA DÂNSA SUNTEM NOI.
    În altă ordine de idei, vice prim ministru din guvernului generalului Ciucă, cel care din postura de viceprim ministru al Guvernului Românie zâmbea plin de mândrie și aprobare la afirmațiile iredentiste și ciocoiești ale prim ministrului Ungariei Orban și declarațiile sfidător revizioniste ale președintei Novak făcute pe teritoriul Românie, domnul Kelemen Hunor continuă nestingherit, fiind în aceste zile și de 1 Decembrie Ziua Națională a României la Washington, unde nesimțit până la dracu, să protesteze că drepturile ungurilor nu sunt respectate în România. Asta în România unde cei cetățenii maghiari care au și cetățenia maghiară sunt miniștrii, prefecți, geme guvernul și instituțile statului de unguri, și Károly Borbély este numit de câteva le directorul Hidroelectrica. O fi trimis special al Președinție sau Parlamentului pe banii României să ne spurce neamul.

  12. Când Postakel se gudura pe lângă Nistorescu, dovedește că sre un IQ subunitar. Egal cu al lui Tică, ștergător la fjndul maestrului. Lipsesc notele acordate lui nisto-rectu, care de fapf, are nevoie de linbi calde.

  13. Daca m-as fi nascut intr-o tara musulmana, acum eram musulman posibil si membru intr-o organizatie considerata in vest ca fiind terorista. Dar m-am nascut intr-o tara ortodoxa unde, de mic copil am intalnit manelistii si muzica acestora ascultata de cei mari, promovata la posturile TV si radio, ascultata in piete, magazine, tramvaie, autobuze, maneaua facea parte din viata mea cotidiana.
    Mai tarziu am descoperit ca mai exista si altceva dar asta nu inseamna sa nu mai particip la reuniunile prietenilor unde se asculta si manele. Eu nu consider acest lucru o blasfemie, e prea tarziu sa se incerce sa ni se schimbe perceptia de normalitate capatata in copilarie si adolescenta. In acea perioada nu ni sa oferit o alternativa.
    Observ ca, cei batrani, nici acum nu realizeaza care sunt cauzele reale de raspandire a manelelor in Romania.
    Daca cei mari nu ofera alternative copiilor si adolescentilor vor mai fi si alte schimbari la urmatoarele generatii de tineri care vor fi considerate ,,incomode” pentru manelistii din ziua de azi.

  14. in general ai dreptate dar sa nu uitam de super inteligentul hagi si gaska machedona interlopa condusa de giovani becali.. bine era si un fotbal slab tacticizat pe vremea aia in comparatie cu cel de azi nu trebuia atat creier si atat antrenament

  15. Victoria asupra Editat care joaca fotbal intre doua sesiuni de rugaciune..a fost mai daunatoare decat o infragere,,asta deoarece a dat prilejul unor insi fara nimic din calitatile care ar trebui sa le aiba,,un antrenor, un presedinte de federatie etc si mai ales jmekerilor .care se invart in jurul fenomenului,,,.si familiei..mediocritate si lipsa de valoare scrie pe costumele lor,,,cu sclipici..

  16. „tot ce-i românesc nu piere…”

    Singura speranta pentru pastrarea românismului este in Moldova.

    Cineva intreba „ce sa asculte, Vivaldi”?

    Intre Vivaldi si manea, este gol?

    Care este specificul românesc?
    I-as pune pe Sarbu si Teo Trandafir sa stea o zi numai cu manele caci manelele nu sunt doar ritmuri ci si cuvinte…

  17. romanii au nevoie si de ‘succesuri’nu tot de critica si iar critica media,a carei rautacioasa gura numai pamantul o astupa

  18. Voltaj si Zdob si Zdub,

    O piesa noua, despre infratire:

    Asta e, asta sunt
    Nu-s nici diavol, nu-s nici sfânt
    Codrii verzi m-au crescut
    Pe-ambele maluri de Prut
    Asta e, asta sunt
    O sa beau si o sa cant
    O sa strig „Te iubesc!”
    Uite asa vreau sa traiesc

    Pe-un picior frumos de plai
    Pe-o gura dulce de Rai
    Aici bate inima
    Cate zile oi avea
    Asta e, asta sunt
    Trec prin ploaie, trec prin vant
    Rad si plang, ma ridic
    Nu ma sperie nimic
    Asta e, asta sunt
    Trec prin viata fluierand
    Si oriunde m-as afla
    Asta este casa mea…

    Ritm, bucurie, sentimente de fratie…

  19. buna ziua!
    meciul a fost si se duse. A ici,felicitari!
    Dar la restaurant? Ce facurati? Sau de ce va facurati?
    „Petrecerea învingătorilor a fost agrementată cu cîntecele lui Adi de la Vâlcea.
    Ai noștri învingători au sărbătorit cu bunătăți, cu șampanie și cu ce au mai băut și cu manele și cu dedicații de sute de euro aruncate sau lipite pe fruntea manelistului și a țambalagiilor”. Aici sunteti o mare RUSINE!
    De tot KK! Foarte jos! In subsol!
    PS. Dar antrenorul ,cei din FRF unde au fost? Sunt si ei manelisti? tambalagii?

  20. „Foarte multe am pierdut
    Si am luat-o iar de la inceput
    N-am stat sa mai socotesc
    Ce s-a dus s-a dus
    Si nu ma mai gandesc.

    Pe mine banii nu ma fac
    Azi sunt bogat maine sarac
    Am ghinion am si noroc
    Astazi pierd si maine ii fac la loc

    Astazi sa am cat am dat
    Oare cine ar fi ca mine de bogat
    Lasa, lasa nu-i nimic
    Tot eu singur cad si ma ridic.

    Foarte multe am pierdut
    Si am luat-o iar de la inceput
    N-am stat sa mai socotesc
    Ce s-a dus s-a dus
    Si nu ma mai gandesc.

    Pe mine banii nu ma fac
    Azi sunt bogat maine sarac
    Am ghinion am si noroc
    Astazi pierd si maine ii fac la loc”

    Adi de la Valcea, manele noi.

  21. La ” meciul ” asta de la bodega , printisorul Hagi a fost cu adevarat primul … nimeni nu a aruncat cu euroi asa cum a facut-o el . Si ‘ omul de afaceri ” Becali face la fel . La meciurile de fotbal este el mai moale , mai fara zvic . Da” cit o fi unchiul Iedi , nu-i problema . Ca doar n-o sa-l bage pe piticul ala de Mitrita.

  22. la maneliști…
    Și jocul lor este tot un fel de manea cu tatuaje multe.
    Ne mai facem de rușine și pe acolo.

  23. Si Djokovici asculta manele. Toti marii campioni din Balcani ascultă manele. Nu e nicio rusine in asta. Hai sa nu devenim mai catolici decat papa.

  24. „La o margine de lume
    Unde Dumnezeu a vrut
    Într-o zi înseninată
    Moldovenii s-au născut
    Printre codrii și coline
    Lângă Nistru, lângă Prut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii
    La o margine de lume
    Unde Dumnezeu a vrut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii s-au născut!
    Moldovenii s-au născut!
    Unde soarele răsare
    Unde grâul e crescut
    Lângă un butuc de poamă
    Moldovenii s-au născut
    Unde păsările cântă
    Unde peștele nu-i mut
    Lâng-o turmă de oi dalbe
    Moldovenii
    La o margine de lume
    Unde Dumnezeu a vrut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii s-au născut!
    Hai românii!
    Unde doina-i auzită
    Unde jocul e văzut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii s-au născut
    Unde pâinea e cinstită
    Unde omul e crezut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii
    La o margine de lume
    Unde Dumnezeu a vrut
    Într-o zi cu voie bună
    Moldovenii s-au născut!”

    Zdob si Zdub, hard rock.

  25. „… Lasă plugul brazda deasa
    Curge apa in izvor
    Am avut o viată aleasă
    Dar tot nu mai vreau să mor
    Trece vremea gândului
    Cautarea rostului
    Așa-i miezul gândului
    Iaca este, iaca nu-i
    Trece vremea dorului
    În bătaia pieptului
    Așa-i focul dorului
    Iaca este, iaca nu-i
    Moara macină faina
    Painea crește in cuptor
    Am avut o viață plină
    Dar tot nu mai vreau sa mor
    Moara macină făina
    Painea crește in cuptor
    Am avut o viață plină
    Dar tot nu mai vreau să mor
    Trece vremea omului
    In păzirea dorului
    Așa-i viața omului
    Iaca este, iaca nu-i
    Trece vremea neamului
    In schimbarea veacului
    Așa-i soarta neamului
    Iaca este, iaca nu-i
    Oile se duc la strungă
    Cucul cântă in pridvor
    Am avut o viață lungă
    Dar tot nu mai vreau să mor
    Trece vremea spicului
    In bătaia vântului
    Așa-i rodul spicului
    Iaca este, iaca nu-i
    Trece vremea vinului
    In racoarea beciului
    Așa-i gustul vinului
    Iaca este, iaca nu-i”

    Zdob si Zdub, trece vremea omului

  26. Nu stiu cum un om educat sta si se uita cum fug dupa o minge unii care au timp liber cat puscariasii, sa stea la tatuat de desene pe corp. Vorba cantautorului: „Aseara mi-am desenat pe pwla, o pwla mai mare si pe spate cutremurul din ’77” ! Cum de ai tu atata timp liber sa te uiti in fiecare seara la ei ?!

  27. RUSINE Cotidianul!!! Nu mi-ati publicat comentariul de aseara, 21:45, in care am facut o radiografie exacta a CRIMEI JUDICIARE prin care a fost preluat PATRIMONIUL organizatiei naziste interzise GEG de catre Fdgr, blocand toate comentariile de dupa 21:30…

  28. petrache, prieteneste, frateste, spune tu ce-ti place la manele.
    Da un exemplu. Incearca un link, poate ti-l lasa.

    Si, daca este vorba de manele ca fiind o muzica universala, din muzica românească, ce solist sau formatie, iti place?

  29. manea, manele, substantiv feminin
    1. Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată. DEX ’09 DEX ’98 DLRLC
    [format_quote] Pe drum l-a-ngrijit căpitanul ca un frate, ziua și noaptea, cîntîndu-i din gură și cu tambura manele turcești. CARAGIALE, S. N. 63. DLRLC
    [format_quote] Mlădiindu-și glasul pe tonul lenos al manelelor orientale. ODOBESCU, S. II 521. DLRLC
    [format_quote] Deșert pline pahare, Apoi încep să cînt vreo manea. NEGRUZZI, S. II 29. DLRLC
    etimologie: limba turcă mānì DEX ’98.

    Manelele (singular manea) sunt un gen muzical din România ce fac parte în prezent dintr-un curent pan-balcanic, cu influențe arabe, prezent în Bulgaria (cealga), Serbia (turbofolk), Albania (tallava), Grecia (laïka) și Turcia (arabesk). Având rădăcini în muzica turcească de la începutul secolului XIX, fiind practicate comunitățile de lăutari din sudul și estul României, precum și din Banat, manelele s-au desprins în perioada modernă din muzica lăutărească (deși, în continuare, interpreții de manele sunt numiți uneori „lăutari”).
    Numeroase surse au plasat apariția manelelor în epoca fanariotă (1711–1821), citând în acest sens mărturii din muzica lui Dimitrie Cantemir, autorul tratatului „Cartea științei muzicii (Kitab-i-musiki). Conținutul muzical al manelei din această perioadă nu este cunoscut. Se pare că ea se auzea la curțile domnești și a fost mai apoi preluată de către boieri.
    Este considerata o manea piesa „Până când nu te iubeam”, notată în culegerea „Spitalul amorului sau cântătorul dorului” (1852) de Anton Pann și aranjată de violonistul Victor Predescu în stil turcesc (anii 1950) pentru a fi interpretată de cântăreața Maria Tănase. Manelele de secol XIX sunt notate în neumă bizantină (asemeni pieselor cuprinse în Spitalul amorului).

  30. Exagerati Dl. Nistorescu, astia sunt baieti crescuti la bloc si au cultura mediului.
    E adevarat ca Boloni e dentist. Dar dentist e si Costi Ionita, celebrul manelist.

  31. Draga doru popescu, tu definesti manelele ca fiind „Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată.” ori manelele „noastre”, actuale, nu sunt nicicum duioase…

    Si, „pana cand nu te stiam” este o perla.

  32. Tensiunea superficiala, asa se numeste fenomenul ce NU permite insectelor ce traiesc in aer sa se desprinda din apa in care au cazut. In cazul nostru este vorba de „insecte” ce s-au nascut /educat in apa iar desprinderea de mediul ce le tine in capcana este foarte greu, aproape imposibil.
    Le trebuiesc aripi puternice ca sa se poata ridica dar sunt foarte putini care reusesc.
    De la „sa fie bine ca sa nu fie rau” pana la banii lipiti de fruntile manelistilor nu este nici un semn de evolutie in sensul social-cultural.
    Sau aveti impresia ca dintr-un popor de manelisti, fotbalistii ar trebui sa fie elite culturale ??!!!

  33. Doru Buscu este invidios pe Doru Popescu, precum charlie pe Tică.

  34. Maneilzarea și stricarea muzicii românești (numită în batjocură țărănescă sau populară) este plan al servicilor cu adevărat secrete nu a celor ce termină Băneasa cu sonete și banchet, merg la servici la sediu s.a.. Planul este vechi.
    De ce prind manelele? Să se-ntrebe și să răspundă nenumărații folcloriști.
    Pînă atunci să-l ascultăm pe marele culegător de folclor românesc Bela Bartok: Muzica țărănească (n-am găsit alt cuvînt «este tot ce se poate închipui mai desăvîrşit şi mai variat în ceea ce priveşte plăsmuirea artistică; puterea ei expresivă este nebănuit de mare şi în acelaşi timp lipsită de orice fel de sentimentalism, de orice ornamentaţie inutilă. Deseori este simplă pînă la primitivitate, dar niciodată nu este simplistă. Un punct de plecare mai potrivit pentru o renaştere a muzicii cu greu se poate închipui»

  35. Sesizarea facuta de Nea Cornel la IJCJ nu are nicio sansa intrucat nu este PARTE in LITIGIU, iar DOVEZILE se refera la O PARTE din PATRIMONIUL GEG, imobilele evreilor confiscate de STATUL LEGIONAR-Antonescu…CRIMA JUDICIARA nu se demasca astfel, in cel mai bun caz, de REVIZUIRE, respectiv de RECURS EXTRAORDINAR IN ANULARE vor fi REPUSE in PROPRIETATEA STATULUI ROMAN doar IMOBILELE care au fost confiscate evreilor!!!

    Problema de fond este ca NU PUTEA FI „restituit” unui forum etnic german constituit rapid dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern
    un PATRIMONIU NAZIST decat daca acesta SE CONSTITUIA ILEGAL, adica prin CONFISCAREA de STATUL LEGIONAR-Antonescu a PATRIMONIULUI unei ORGANIZATII ETNICE GERMANE PREEXISTENTE momentului constituirii GEG!!! Or, GEG si-a constituit PATRIMONIUL prin DONATII ale ETNICILOR NAZIFICATI OFICIAL si ale unor SIMPATIZANTI VARSTNICI in incapacitate de ANGAJARE PERSONALA!!!NU A EXISTAT CONTINUITATE LEGALA si, chiar daca ar fi existat, intre o ORGANIZATIE ETNICA GERMANA PREEXISTENTA si GEG acest fapt ar fi insemnat ca intreaga
    COMUNITATE S-AR FI DECLARAT OFICIAL N-A-Z-I-S-T-A!!! FIIND NAZISTA insemna ca si-a pus PATRIMONIUL PREEXISTENT la dispozitia GEG stiind ca-l foloseste in scopuri TERORIST-NAZISTE-ANTIROMANESTI, respectiv ca SEDII UNDE SE PLANIFICA CRIME CONTRA UMANITATII!!!
    Adica MOTIVUL CONFISCARII prin Decret REGAL!!! Arestarea si ulterior condamnarea CRIMINALULUI NAZIST-LEGIONAR CONTRA UMANITATII Antonescu A ANULAT oricum automat Decretele sale de aprobare a GEG si a PATRIMONIULUI acestuia!!!

  36. Continuitate in Editat a cocalarilor infratiti; vaccinare sumara, ineficienta, peste munti si vai; sa scape cine poate din cazangeria grea; greeeu.

  37. Nu eu ci DEX-ul le defineste astfel.
    Eu posed doar partiturile muzicii lui Cantemir („Cartea științei muzicii/Kitab-i-musiki) cat si CD-ul muzicii orientale a lui Cantemir … dirijata de catre Jordi Savall.
    Iar in Piata din San Marco din Venetia, asa cam pe la Cafeneaua lui Florian, asa cam prin 2013 … am ascultat si m-am delectat cu muzica lautareasca orhestrate de catre o formatie de lautari Români … muzica de manele lautaresti stravechi Românesti. A fost O MARE INCANTARE si o MARE MANDRIE NATIONALA!

  38. doru popescu, rătăcești, sau, cine știe?, păcătuiești.
    Din cartea BELA BARTOK SI FOLCLORUL ROMÎNESC, TIBERIU ALEXANDRU:
    După Bartok, între muzica populară a oraşului unguresc şi muzica populară a satului unguresc sînt deosebiri fundamentale: Pe de o parte, creaţii ale păturii «culte» şi «semiculte» a oraşelor, a «domnilor » amatori de muzică din secolul trecut, muzică larg difuzată de orchestrele de ţigani din orașe şi din această pricină numită, de multă lume, impropriu « muzică ţigănească».
    Cu alte cuvinte, o «muzica cultă cu caracter popular» ce «nu cunoaşte decit individe melodice, care au, e drept, unele însuşiri exterioare comune, dar se deosebesc în esenţa lor într-atît unele de altele, încît nu pot fi cuprinse în nici o formulă. Ele nu sînt în adevăr tipuri ci« individe». Aceste cîntece, mai mult ori mai puţin culte cunoscute sub denumirea « magyar notâk » s-au răspîndit în primul rînd în lumea oraşelor, iar la ţară, sau deloc sau relativ tîrziu, prin intermediul «domnilor».
    Pe de altă parte, o muzică cultivată aproape numai de ţărani, expresie spontană a simţului lor muzical, alcătuită din melodii cu caracter şi structură uniformă. Aici nu mai avem de-a face cu « melodii individe», ci cu « melodii tipuri». Cu alte cuvinte muzica ţărănească propriuzisa se caracterizează prin existenţa unor stiluri melodice unitare.

  39. @Charlie
    1.domnu Cornel a incercat un denuntz,
    e o obligatie legala si patriotica!
    2.Hitler era milionar
    -din vanzarea „mein kampf”,
    o dadea in 2 volume!

    (probabil daca te duci la mamicii si taticii lu Klaunus
    si le fredonezi un cantecel nazist
    aia dau cu manutzele de tavan!)

  40. Adevarat subiect de discutat(sic) in ajun de zi nationala, fotbalul (la nationala) se joaca cu picioarele si nu de olimpicii la matemamtica ori absolventi de arte frumoase, iar maestre (maestrilor) cunoscut este faptul ca dupa unul (mai multe) chat-uri si popi isi pun pioneze pe scaun uni altora. Iar culti chiar nu se coboara / au timp de urmarit alergatura dupa besic.

  41. Bună ziua!
    Dacă cineva e mare campion intrun sport anume, nu are voie sa fie un sfertodoct sau chiar un prost?
    Uitsti-va cum e tatuat Neymar!
    Ca un cocalar veritabil.
    MULȚI dintre sportivi nu prea le au cu cartea.
    Sunt si sportivi educati care nu au fost si nu sunt certati cu scoala.

  42. #1 Nu există „echipa națională” a României. Este echipa FRF, care este un ONG privat care a primit un monopol al fotbalului în România prin Legea sportului nr. 69/2000, o lege catastrofală. Este ca și cum o lege ar decreta că în România ar trebui să existe doar un singur ziar/publicație online: Ziarul Național Român (ZNR) și Cotidianul ar fi ilegal.
    #2. Toată melodrama naționalistă cu imnul, steagul, „țărișoara”, privind un sport, orice sport este jalnică si amintește de Cațavencu al lui Caragiale. In epoca globalizării fotbaliștii joacă la cluburi unde sunt plătiți mai bine, chiar și în străinătate si melodrama respectivă devine chiar ridicolă. Apropo, nu există in nicio prevedere oficială a FIFA sau FRF ceremonialul cu Andra cântând imnul, jucătorii aliniati unii contra celorlalti ca doua armate. Si dacă tot a cântat o „vedetă” imnul României, de ce nu a fost invitată și o „vedetă” a Elveției să cânte imnul lor? Ce fel de „sportivitate” este asta?
    #3. Se creează falsa impresie că o țară este reprezentată de fotbaliști și de armată. Când se întâlnesc doi șefi de stat, protocolul învechit (oare cine l-a inventat și de ce mai este în vigoare??? fiind evident defazat cu epoca actuală) este ca să fie trecute în revistă trupe militare, cu arme, chiar și săbii (absolut ridicol!). De ce nu este întâmpinat un șef de stat de profesori, academicieni, jurnalisti, medici, elevi olimpici, fermieri, cercetători, constructori? De ce cu arme, săbii, soldați?
    #4. Mâine iar are loc parada ridicolă a armatei. Ați remarcat că exact țările cu cele mai bune armate nu au deloc parade militare? SUA, de ziua națională au doar care alegorice, nu există nicio paradă militară. În Marea Britanie sunt niște parade militare simbolice, cu scoțieni cântând din cimpoaie. Ultima paradă militară din Israel a avut loc in anii 1970 fiind ulterior interzise.

  43. doru popescu, daca ai redat-o inseamna ca ti-ai insusit intelesul ei. Mi se pare o definitie foarte buna dar care nu are nimic comun cu ce se numesc astazi manele. Dupa mine, cuvinte sarace pe ritmuri fortate.

    In comparatie, cat de frumoase, vesele, de petrecere sunt horele si sarbele!

    La 24 ianuarie 1859, cântecul şi dansul s-au contopit în ritmul aceleiaşi simţiri:

    “Hai să dăm mână cu mână
    Cei cu inima română,
    Să-nvârtim hora frăţiei
    Pe pământul României”.

    „De atunci, pentru România, hora devine un dans şi un cântec al chemării revoluţionare, un simbol al biruinţei şi legământului celor care, înfrăţiţi se simt ai acestui neam şi ai acestui pământ.

    Ca într-o horă, parcă îşi dau mâna Carpaţii şi formează un minunat brâu toate apele.

    Hora e ceva din ritmul fluierului sfânt al lui Iancu, din faptele măreţe ale lui Cuza, din dangătul clopotelor de la Putna şi Alba Iulia, din îndemnul spre marea Unire cu Ţara. Ea este astăzi expresia cea mai fidelă a permanenţei şi libertăţii, este metafora renaşterii noastre naţionale.”

  44. … „Prima menţionare a horei este a cronicarului Dimitrie Cantemir în cartea sa „Descriptio Moldaviae” în 1716. Nu este nici o coincidenţă că acest lucru s-a întâmplat aproape de timpul când s-a făcut prima descriere a muzicii populare, respectiv lăutarii. Aceasta datează din 1688 şi apare în „Biblia de la Bucureşti” de Şerban Cantacuzino.
    Hora este observată, descrisă în scrierile de Franz – Josef Sulyer în „Istoria Daciei transalpine” ( Viena 1781-1792 ).
    În secolul 19 „primavara popoarelor” încurajează studiul culturilor naţionale.
    Doi ani după mişcările revoluţionare din 1850, Anton Pann scrie unsprezece melodii în „Spitalul amorului” ( sau Cântătorul dorului ).
    Béla Bartók publică în 1918 „Dansuri populare romaneşti” şi „Muzica populara românească din Maramureş”. Dar nu este primul scriitor care se concentrează pe comori melodice din România.Nu se cunoaşte creatorul original, hora rămâne dansul reprezentativ al românilor. Izvoarele dansului se trage din trecutul îndepărtat, la traci şi geto-daci. Din cele mai vechi timpuri viaţa cotidiană a poporului a fost însoţită de dansurile de colectivitate, în care s-a reflectat energia emoţională: „Hora”, „Sîrba”, „Bătuta”, „Brîul” „Învîrtita”, „Trei lemne”, etc.”

  45. „primăvara popoarelor” Ce frumos sună!

    „Revoluția de la 1848 a fost o revoltă naționalistă a burgheziei europene desfășurată în anii 1848 – 1849, îndreptată împotriva ordinii încă supranaționale stabilite de Congresul de la Viena (1814 – 1815). Revoluțiile de la 1848 au dat semnalul deșteptării naționalismului european, fiind cunoscute de aceea și sub denumirea de „primăvara popoarelor” (în franceză printemps des peuples, în italiană primavera dei popoli). Deși înăbușite, revoluțiile de la 1848 au fixat pe termen lung obiectivul creării statelor naționale în Europa, obiectiv definitivat cu ajutor american (conform programului în 14 puncte al lui Wilson), abia după Primul Război Mondial.” wiki

  46. Ca sa te pui contra manelelor si manelistilor,e un pas gresit sortit esecului.Exista zicala ca „daca n-ar fi exista Biblia,ea ar fi fost inventata”,lucru care s-a si intimplat.O mare parte din romai (NU TIGANI),au avut nevoie ca de aer de aceste bomboane pentru hrana spiritului lor.Maneaua a fost chemarea launtrica a sufletului romanesc.Nu poti interveni in nici un fel pentru stoparea mizeriei.In lanturi sa-l pui pe manelist (interpret sau ascultator) nu-l poti desparti de muzica lui tiganeasca.In drumul catre esafod fiind,gunoiul isi va fredona o manea.Fi convins enoriasule ccasi atunci cind se vor intoarce acasa invinsi,tot in ritm de manele o vor face.Maneaua le va mentine ritmul cardiac normal.Singurul antidot sigur ar fi glontul,dar cum bine stim,nu e permis nici legal,nici crestineste.

  47. Convingerea mea este ca maneua este de sorginte turceasca,imprastiata prin tarile in care otomanii au cerit si si-au lasat urme de tot felul-obiceiuri,gastronomie,chiar militare,imbracamainte ,in epoci anterioare se cintau, a pornit a fi o melodie languroasa,taraganata, trsnformata in ritmuri mai rapizi si antrenante.-
    Fata de petrecerea prin care a sarbatorit victoria,Nationala ns.,sa nu fim mai catolici decit Papa!
    Cine daca nu securistii,fotbalistii,manelistii au bani in tara asta?(nu enumar primele categorii in topul celor bogati si cauzele bogatiei).
    Fotbalistii au ctr.in afara de mil de euro,manelistii „inalta”cultura la nivelul lor ,o „pseudocultura”mult apreciata de mase,deslantuite si defulate ,prin muzica si petreceri,urmare refularii din subconstient.
    Aceste mase pot arata ce pot,in anumite imprejurari.
    Cei care urmaresc si formeaza mentalul colectiv,au avut si aici succes.(mai mult sau mai putin :))
    Ca in toate aspectele divertismentului cladit dupa tipare „moderne”.
    Au cintat sub tricolor,au fost uniti sub steagul Romaniei,fie -cu mafie sau fara mafie, ideal ar fi -fara asa ceva-sa regaseasca aceiasi coeziune luptind pt.Tara Noastra.

  48. sint doar niste copii amaritzi venitzi din medii mai sarace care prin fotbal vor sa-si faca o viatza…
    lasatzi oamenii in pace sa se distreze cum le place
    la ce nivel de educatie s-a ajun in romania dupa 89 sa nu mai vorbim
    iar inchipuitzii pseudo educatzi care is dau cu parerea si scriu despre ei —este vai de mama lor–dar au pretentzii
    copii astia ne aduc bucurie cind cistiga meciuri

  49. Of topic… Toata lumea , inclusiv ” moi” ne repezim la ” manele” …Dar marele Anton Pann spunea : ” aia nu e nunta fara o manea ” !Amu nu am nik cu manelele si manelistii , dar cred ca ” manelele ” lui Anton Pann erau manele nu elucubratii ….cam ca alea : ‘” mi s-a pus pata pe tine , aragaz cu butelie , pe mine ma iubeste femeile ,soacra mea e tare-n cur , etc”. Durerea este ca genul muzical” maneaua” a cazut in desuet…Si da te poti distra pe diferite ritmuri , dar : ” De gustibus ,not disputandum ” ! Nu-i asa DOAMNA CORE ? La ” Rominia educata si esuata ” a parfesoruluisuplinitor , nu putem astepta sa faci ” sita de matase din coada de caine” !Parafrazind-ul pe Badea Mircea : ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ” …La multi ani si sanatate celor ce poarta numele celui ce a crestinat acest popor.La multi si frumosi ani ,Andrei , Andreea si derivatele lor.Sa aveti o viata plina , bucurii si reusite pe plan profesional si sufletesc ! Viata sa va rezerve numai bucurii si impliniri!

  50. Pai si ce sa cante si copiii aia Drum Bun un cantec militaresc de la 1860 facut pe viers de Alecsandri dinainte de Idependenta? Canta si ei ce aude mai des.
    una e – Drum bun, drum bun, toba bate, drum bun, bravi români, ura!
    Cu sacul legat în spate, cu armele-n mâini, ura!
    Fie zi cu soare or cerul noros,
    Fie ploi, ninsoare, fie! Noi mergem voios, drum bun.
    Sau maneaua

    Am avut multe femei numa una si una..
    Dar nici una dintre ele nu mi-a luat inima
    Mama ce frumoasa e si ce zambet are
    Cand se uita in ochii mei
    Inima bate tare..
    Acum daca asculta rock iar era rau

    Music is my aeroplane
    It’s my aeroplane
    Songbird sweet and sour Jane
    And music is my aeroplane
    It’s my aeroplane
    Pleasure spiked with pain
    That motherfucker’s always spiked with pain!
    Treaba lor nu e nici cu urechea ca domnul Mozart nici cu vocea ca Andra ci treaba lor e de cum si ce fel lovesti mingea sa intre in mațe… Deocamdata au lovit bine cultura musicala se face in Academie, daca au sarit peste ora de muzica sa fie sanatosi poate au urmarit un film cu Pele… Si noi chiuleam de la ore.

  51. Manelele , sunt muzica cocalarilor , politicienilor , a imbogatitilor prin coruptie , jaf, hotie !Dupa ce beau doua pahare de wischi , le cade masca , si adevaratul lor caracter se iveste in toata uriciunea ! Milioanele de romani cinstiti va alege pina la urma … se lasa calariti de aceste ipochimene , sau pun latul la treaba ! Nistorescu are dreptate , manelele sunt doar o masca , o parodie … grozavenia este sub aceasta masca ! PT. cine intelege !

  52. Da, Yahweh, ma alatur voua celor care ati urat de bine sarbatoritilor cu numele Sfantului Andrei si pana la urma tuturor românilor, sanatate, unire si pace!

    Cand am vazut prima data un nuntas cu bani prinsi in piept, am fost mirata, surprinsa… Nu gaseam o explicatie.

    Sa arunci cu bani… Ce inseamna? Cum pot traduce gestul?
    Lasa domne, baietii sa se distreze!
    Sa se distreze pana la ce limita? Pana cand uita de ei? Pana cand uita ca sunt oameni?
    Eu sunt convinsa ca anumite ritmuri muzicale alieneaza mintile, dupa cum altele deschid mintile sau altele inflacareaza mintile, ma refer la imnuri…

  53. Ascultati va rog, hora staccato! Grigoraș Dinicu.

    Grigoraș Dinicu ( 1889 – 1949) violonist virtuoz și compozitor român de origine romă, care s-a impus printr-o manieră deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc, prin sobrietatea stilului său individual și prin tehnica instrumentală excepțională.
    Este cunoscut în toată lumea mai ales pentru compoziția sa din 1906, Hora staccato, Hora mărțișorului, Ceasornicul, Căruța poștei și Hora spiccato (cunoscută mai bine cu titlul Hora „Furtuna”).
    Violonistul Jascha Heifetz afirma despre Dinicu că este cel mai bun violonist pe care l-a ascultat vreodată.

  54. @ CCore , doar atit in prag de SARBATOARE NATIONALA : ” Trece-ti batalioane romane Carpatii ” !!!! Si va alatur MARILOR DOAMNE ALA ROMANIEIE ;ANA IPATESCU, COCUTZA VOGORIDE , ECATERINA TEODOROIU ; REGINA MARIA , etc.Auguri! Poate vom reusi sa vedem pe firmamentul Romaniei astfel de DOAMNE!Pentru toti ce simtim romneste : SUS DRAPELUL , CU ALBASTRUL LINGA LANCE! Si ca fapt divers , ceva versuri , dintr-o poezie proletcultista : ” Tara mea are cimpii manoase , Dealuri cu flori…. ” !Vine 1 ( intii) Decembrie : ” La multi ani ROMANIA, TARA MEA SI TARA NOASTRA , La Multi Ani POPOR ROMAN si tuturor celor ce simt ROMANESTE! ” Trebuiau sa poarte-un nume….” ! Dati-le-n colo de maunele!

  55. UN OVREI,ASA CUM II PLACEA LUI N.STEINHARDT SA-SI SPUNA DEFINEA CA TRASATURA FUNDAMENTALA A UNUI OM DREAPTA SOCOTINTA.
    VORBELE ASTEA FAC MAI MULT DECAT TOATA FILOSOFIA DOCTA DESPRE CULTURA SI EDUCATIE.

  56. Despre I.Q -ul fotbaliștilor și despre sumele de bani pe care le câștigă absolut disproporționat în raport cu el, avem destule exemple și nu numai la noi, ci și prin cele străinătățuri, dovadă la vedere, că ei sunt printre cei mai tatuați și mai tunși după ultima hachiță a modei, de crezi să-s siamezi.
    Referitor la asta aș vrea să amintesc de un exemplu de pe vremea cominiștilor : Pe atunci toți fotbaliștii erau repartizați pe la unele înttreprinderi unde erau angajați de formă ca să-și ridice salariile, destul de mari, dar la fel de mari, dar la fel de nemeritate ca acum :
    Unfost director de întreprindere a anunțar că el nu mai permite ca să-i plătească dacă nu fac nimic la întreprindere, la care secretarul de partid a intervenit și a zis că ei asta știu să facă, să joace fotbal de performanță și că trebuie susținuți în comtinuare. La care directorul a zis că la următorul antrenament vrea să vadă personal de ce-s în stare pe teren.

    Surpriza a fost că ne-am trezit cu directorul , avea cam 40 de ani, echipat în tricoul Petrolul Moinești și a dat o lecție de suturi trase la poartă, driblinguri și deposedări, cum rar puteai vede la acel nivel (div. B).
    Rezultatul a fost că de pe locul 8-10, echipa a juns să se bată pentru promovare !
    Am dat acest exemplu ca să vedeți diferența dintre cei răspunzători astăzi de destinele fotbalului românesc, la vârf cu un tip care n-a dat în viața lui cu piciorul în minge, dar nici în ocazii 😎

  57. „Dacă cineva e mare campion intrun sport anume …”

    Fotbalul nu este un sport, este un joc, ei o spun (relatiile de joc). La sporturi se retin invingatorii (locul 1), la fotbal se fac clasamente pe cornere, pe bari, pe nr. de pase, pe orice nu este esential.

  58. Nu mai avem voie să ne bucurăm? Nu lăsăm nici pe alții să se bucure ! Toți țăranii au devenit melomani cu ștaif și bilete la Concertul de Anul Nou de la Opera din Viena ! Toți asculta Chopin,Wagner,Rahmaninov,Ceaicovski etc ! Miroase a snobism duhnitor,jegos și ostentativ!

  59. Răutăți. Orice ingurgitare reprezintă astăzi un hap, o misiune de susținere economică și socială, de transpunere a Crezului ‘mănânc pentru tine’. Cupa de Muiet la ‘⎷anderful’ e suta de lei 100 de mililitri, nu flautul original de 125ml. Ca să nu-ți mai iasă estimarea pe organism, ba-i prea puțin, ba-i prea târziu pentru ea. De ce să certați băieții c-au dus si clarinet, și orgă, și saxofon, și tobă? De pe 19% la sorbire cupă la secundă se pot face mentenanță la școlari 17 recipiente d-alea full de 200ml lapte.

  60. Fato, il vezi p-ala, eu l-am facut milionar!
    Cum fată?
    Era miliardar si l-am facut milionar!

    Distreaza-te maica Oscar acuș cat esti tânar! Vaz ca ai cultura muzicala. Acu, io nu stiu cine se distreaza mai tare, voi sau aia in care aruncati cu banii! Ce-or zice in mintea lor? Sa vina toti fraierii la mine sau toti petrecaretii?
    Cap de lovit mingea ai, minte ce-ti mai trebuie?

  61. Vaaaai, sunt socat.

    Sigur Messi si Ronaldo asculta Verdi si amandoi au abonamente la Opera.
    🙂
    Fotbalistii, mai toti, nu prea au mers la scoala. Unii abia se exprima oral in limba materna, e valabil peste tot in lume.
    Sunt oameni care pariaza TOT pe o singura carte. Unora le iese bine de tot acest pariu.
    Credeti ca cei sau cele din lotul de gimnastica, alt sport care ii solicita de mici, sunt mai cititi sau mai citite? Ca asculta muzica simfonica?
    Sau sunt jucatorii de tenis mai culti? Tiriac e AGRAMAT 100%, se cazneste sa fie destept si e prapad cand este filmat. De Nastase nu mai vorbim. Dar macar el e mai simpatic.
    Si ce relevanta are muzica ascultata?

  62. & Bravo nea Nistorescu, trebuiesc și ei criticați de cineva pentru ceva, pentru a performa ! O opinia pesonală ar fi că pe la cluburile românești ar putea fi mai mult interes și pentru tineri jucători turci, un fotbal în care Mircea Lucescu a investit pasiune și orgoliu fiind , chiar și financiar, la un nivel mai ridicat decât ce a oferit , de ceva ani, fotbalul românesc, ?

  63. Realitatea este cu totul alta : Sumele enorme, chiar nesimțite, că tot vorbim despre pensiile speciale de la noi, pe care le încasează unii sunt împărțite și nu ajung în totalitate la ei, dar alde Messi, sau Ronaldo câștigă enorm și din sponsorizări pentru publicitatea pe care-o fac anumitor produse.
    Și încă ceva : De multe ori întrebați dacă nu cumva cer prea mult pentru prestații uneori nu la nivelul pretențiilor, toți ripostează că perioada lor de activitate e până-n 30-35 de ani, apropiată de a unora dintre „specialii” noștri 😎 , ca și cum după aia n-ar putea să facă și alte activități și majoritatea o și fac( antrenorat, manageriat sau alte afaceri).
    În concluzie , nu poți avea fotbal național competitiv atâta timp cât te lupți internațional cu niște echipe ce aduc din ce în ce mai multă culoare , uneori și de valoare, de au ajuns să semene naționala Franței cu cea a Ghanei sau Senegalului, ca să nu mai vorbim de echipele de club , unde joacă mai mult banul, decât jucătorul sau tehnicianul.
    P. S.
    La basket cred că ar trebui să se facă un campionat separat pentru albi și unul pentru negri, că oricât de talentați am fi noi europenii de ex., calitățile fizice native ale afro-americanilor sunt indiscutabil superioare nouă când vine vorba de acest sport !

  64. „Nu mai avem voie să ne bucurăm?”

    Va bucura muzica tiganeasca ? Votati AUR !

  65. Maica Bogdane, israelienii cand jucara, dedicara jocul fratilor lor, voi nimic. Uite vini ziua României. Puteati dedica jocul României sa zicem intr-un glas La multi ani, România, la multi ani, români!
    Uite aici muzica:

    Voltaj si Zdob si Zdub Fratz

    https://youtu.be/E53e1_We6H8?si=7ixX-ES_xTwIkkDn

  66. Imi amintesc prin ’90, o femeie a spus ca ei i se potriveste Iliescu, ei nu i se potriveau Ratiu sau Campeanu asa si fotbalistilor, lor nu li se potriveste rockul romanesc si alte genuri, lor li se potrivesc manelele.

  67. Acum doi ani eram in vizita la prietenul meu, care avea o casa de vacanta, intr-o comuna oarecare din zona Buzaului.
    Timp de trei zile, intr-o casa vecina cu a noastra, se desfasura o nunta taraneasca/sateasca tipiza zonei.
    Bineinteles avand o formatie muzicala de lautari din orasul Ploesti. In fiecare dintre cele trei zile, de dis de dimineata si pana seara tarziu, formatia interpreta (la volum maxim) manelelele din repertoriul ACTUAL romanesc.
    Insa, noaptea tarziu, aceeasi formatie isi schimba repertoriul, cantand (in surdina, pentru a nu deranja vecinii) muzica lautareasca VECHE (a la Anton Pann, Barbu Lautaru, Bela Bartok, Maria Tanase), precum si romante vechi. Toate interpretate la un nivel MAXIM de performanta, virtuozitate si calitate ! O INCANTARE de CANTARE si de repertoriu muzical, in pur stil ROMANESC !
    Asadar, cand vorbim despre stilul de manele ROMANESTI (stravechi, vechi si noi), oricare formatie de lautari din Romania NU ARE CONCURENTA !

  68. La Multi Ani ROMANIA! La Multi Ani ROMANI!

    Comentariul meu din 29.11. orele 21:45 l-am repostat partial ieri la 13:46 fara acea parte in care-l dojeneam pe Nea Cornel ca NU A PRELUAT din comentariile mele anterioare pe spetza PATRIMONIUL GEG argumentatia pe care am cocentrat-o ieri pentru a o putea trece de avanposturi! Alta valoare si eficientza ar fi avut SESIZAREA fiind inarmata cu aceasta argumentatie!

    NU STATUL BOLSEVIC A CONFISCAT PATRIMONIUL NAZIST, ci ROMANIA GENERICA in 1944 si in consecinta chiar daca in 1989 NU S-A RESTAURAT ROMANIA GENERICA, „republica sovietica” instaurata de Ilici GENOCID care a legiferat RESTITUTIO IN INTEGRU a vizat doar RESTITUIREA TUTUROR PROPRIETATILOR NATIONALIZATE de COMINTERNISTII Dej si Ceausescu, NU SI FOSTUL PATRIMONIU NAZIST GEG care INTRASE LEGAL in PATRIMONIUL ROMANIEI GENERICE REGALE, inca inainte cu PATRU ANI de UZURPAREA STATULUI MILENAR de catre Stalin!!!

    In consecinta, SENTINTA a deposedat samavolnic STATUL ROMAN de un PATRIMONIU INSUSIT LEGAL, aplicand O LEGE in care NU SE INCADRA!!!

  69. Romanii s-au Editat ,trebuie sa recunoastem deschis
    Nu mai e nimic de facut ,trebuie sa acceptam situatia .
    Risc sa par lipsit de modestie ,dar eu urasc din toti rarunchii ,produsul artistic” al acestor tuciurii veniti pe plaiurile noastre de la multe mii de km departare .

  70. o mare parte de vina pentru ” regirea” „batatorilor de minge ” o au și ziariști sportivi – care ” mănâncă și gura lor o paine” ,o mare parte semi analfabeti funcțional ¹!! si toți cei pentru care ” bătutul mingii” este cozonacul lor @! ei fac ” zei,regi si imparati cu crampoane” @

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.