După victoria cu Elveția. Îmi pare rău și mă bucur

Puneam pariu pe orice. Am fost sigur că n-avem nici o șansă, că nu facem nimic în grupa I, că  seria neagră continuă. Cum să trecem de  Elveția și de Israel? Cu cine să ne calificăm?

Cu oameni din campionate de mîna a doua și a treia, cu jucători de liga secundă a marilor  campionate?  Cu  Denis Alibeg, care   după ce a plîns pe banca de  rezerve mi s-a părut un labil psihic? Cu Ianis Hagi mai bățos ca tac-su, dar care la  fotbal  era umbra  lui? Și fără numele lui mi se părea un oarecare, o copie palidă! Cu Stanciu, pirpiriu și fără putere și pierdut prin China? Cu  Edward Iordănescu, un jucător modest, plin de ifose? Cu el antrenor, doar pentru că n-au mai vrut alții? Mi se părea și el o umbră a tatălui său, care oricum nu sclipea, dar avea „un bulan”, cum ziceau toți „specialiștii”,  „bulan” venit de Sus.

Cînd Gică Popescu, unul dintre cei mai serioși oameni din fotbal (și nu numai) i-a zis, du-te, mă, băiatule, și lasă-ne, am zis la fel. Și dacă pleca după meciurile acelea de plîns din Liga Națiunilor  era corect. Era moral, era cinstit. Ar fi fost un „slab”. Ce să mai explici dacă ne-au bătut și Muntenegru și Bosnia și Herțegovina? Părea că vin zile în care am fi luat bătaie și dacă am fi jucat singuri. De ce să-l fi crezut cînd  zicea:

Eu am mare încredere în jucători și în faptul că avem marjă de creștere. Nu putem duce ritm de patru meciuri în 11 zile și s-a văzut. Am pierdut lupta fizică în toate meciurile. Avem toate datele, lucrurile sunt clare. Cu Finlanda am reușit să compensăm altfel (…..) Sunt pregătit pentru orice scenariu. Inclusiv să îmi asum singur responsabilitatea pentru ce înseamnă echipa națională, dar și pentru fotbalul românesc. Pentru a reuși trebuie să ne schimbăm gândirea și să ne respectăm mult mai mult”.

Am mai  auzit chestii de-astea cu România la timpul viitor. Și în politică, și în economie, și în fotbal. Mi-a ajuns pînă în gît de atîtea promisiuni și profeții. Recunosc că n-am crezut și n-am putut să-mi imaginez nimic altceva decît deșertul prin care trebuie să trecem și să așteptăm ziua în care să o luăm de la capăt.

Îmi pare rău, nespus de rău că am greșit. Și nu numai eu. Cei mai mulți am refuzat să credem și să visăm. Unii am fi fost gata să jurăm că n-avem nici o șansă. Că n-are rost să mai pierdem vremea. Că avem dreptul să huiduim.

Așa suntem noi. Ne stingem repede și ne aprindem cînd  ne așteptăm mai puțin,cînd nimeni nu ne mai dă nici o șansă.

Îmi pare rău că n-am crezut în viitorul lui Iordănescu cel mic și al echipei naționale în actuala formulă. Dar mă bucur. Îmi pare bine că am mai luat o lecție. Destinul nostru ne-a mai dat o palmă. Nu este vorba numai de fotbal. Ne-a arătat pe viu ce resurse nebănuite avem, ce echipe puternice putem alcătui  atunci cînd suntem uniți și cînd ne asumăm lupta dincolo de cotele plezirismului.

Îmi pare rău că am greșit și mă bucur că ne redescoperim puterea!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

34 de Comentarii

  1. Bine nene, acum las-o jos că te-ai scos! D-ăștia ca tine care acum plâng sunt multi dar barem sunt tăcuți iar ce se aude sunt doar nodurile, nodurile cu care-și înghit frustrarea!

  2. Intr-o asa grupa slaba am stat cu emotii pana aproape de final. Sa nu va mirati daca in CE vom fi ciuca batailor. Daca vom face vreun meci egal, sa fiti multumiti, cei care ridicati in slavi acest fotbal iordanescian.

  3. de ce „imi pare rau ca am gresit” ?? cred ca normal este sa spui „imi pare BINE ca am gresit” !!

  4. Cred c-am văzut alt meci, unul dominat de echipa-n roșu, că elvețiană nu poți să-i zici, ce oricum a jucat și ea bambilici.
    Pînă-n 1990 ziceam că de aceea nu ne lasă să ne calificăm, arbitraje, trageri la sorți, meciuri vîndute?, că nu aducem bani la UEFA și FIFA nici din reclame nici din turism sportiv. Acuma ne-a venit, se pare, vremea; calificare cu forța.
    Mai poate fi o distracție pt români, pîine și circ, acum cînd ne pregătesc lovituri grele: sărăcire, îndatorare, amestecare rasială, îngrădiri s.a..
    PS Greu de privit a fost și România-Franța la CE de volei. Franța, deja califictă din grupe, campioana europeană en-titre, dă ultimul meci echipei noastre ce trece de grupe. Toată lumea în al 9-lea cer. Vai, nu ne-am mai calificat de ani de zile la CE, CM, JO, un sport uitat, dar, iată, renaște, bravo generației excepționale. Unii, puțini, am așteptat optimile cînd am jucat, eliminatoriu, cu aceiași Franța; 3-0 sec, liniște, greieri.
    PS Se pare că s-a dat ordin de „Hai România!”. La sfîrțit de ani 2000 cînd încă juca căt de cît era ordin de „Huoo!”.

  5. Pt viitorul imediat cinteaza dsca te ai calificat pe locul 1 sau 2? Cand tot in cea mai slab cotată urna valorică intri??Si vei fi eliminata fe cei mari?, vezi declaratie „De bello dedici”. Sper sa nu ne fscem iar de kko.Principiul lui Peter rămâne valabil.
    P.S.Frumos scris Dl Red sef!!

  6. Si …. Acelasi lucru l-am gindit si eu despre nationala . Mea culpa . Abia in ultimile doua meciuri , cel cu Israelul la Felcsut si cu Elvetia acasa ,am vazut nationala ca o echipa. Ma bucur ca m-am inselat si sper sa vedem meciuri mai bune decit ultimile doua . Si felicitari tineretului pentru egalul de la Neuchatel.Daca erau mai atenti si mai focusati puteau cistiga.Iar tineretul elvetian au un numar8 fantastic. Iar la noi un Luis Munteanu , ambitios si bataios.

  7. Ne merge din ce in ce mai bine !!Nationala s-a calificat iar presedintele Klausescu ne-a pus din nou pe radarul Africii,ceea ce nimeni n-a facut de la Ceausescu incoace!

  8. De boala microbista de forbal mi-a trecut dupa meciul Romania – Jugoslavia 4-6 si multe altele la fel din diviziile frf .

  9. Ar trebui sa privim istoria victoriilor neasteptate si ce s-a intimplat dupa.Daca echipa de fotbal nu poseda o lista de victorii rasunatoare,nu e cazul sa ne hazardam(pardon!).O victorie care produce mirare si surprindere generala produce si sperante.Aici e nenorocirea.

  10. Orice-ar fi, s-a calificat Romania noastra, pe primul loc, ca-n anii de grazie 1990-1998. Diferenta este la calitatea jocului, acum suntem niste umbre ale acelei peroade, dar sa nu disperam. Poate nu ne ocoleste norocul, ca noroc se cheama sa nu iei gol in cel putin trei faze, cu Elvetia. Apropos, de Elvetia, avea juctori doar cu cetatenie elvetiana, ca originea era un album floral..

  11. Încă o dată, sa n-avem vorbe p-ormă ca dupe răzbel ies vitejii la suprafața…. Maxim 1 punct (UNU) in grupele turneului final. Dacă n-o fi așa, aveț’ derogare de la mine sa-l mai votaț’ încă o dată pe Plăvan!

  12. In fotbal si in sport, in general, nu exista noroc ,ori ghinion; esti bun , sau nu! Atat ! N.B. E valabil si pentru arbitri!

  13. Cornel Nistorescu , tot ce ai scris mai sus este absolut real ! In totalitate ! Si totusi Nationala s-a calificat ! Cum naiba ? Simplu si de necrezut … aceasta nationala cu antrenor cu tot , este cea mai norocoasa din toata istoria fotbalului romanesc ! Un noroc urias , combinat cu un ghinion urias al celorlalte echipe , cu precadere Israel . PS- Este bine ca suntem calificati , mai uitam de scirba de zi cu zi , poate norocul nu s-a epuizat , dar realitatea fotbalului romanesc ramine aia pe care ai descris-o !

  14. atat decepția, cat si bucuria.
    Ref. la fotbal: cei bătuți de noi, atat israelienii, cat si elvetienii aratau scheme fotbalistice (adica munca), dar si aptitudini de joc evident superioare. La noi – acelasi joc la intamplare, cu centrari așișderea si arareori sclipiri de inteligență in joc. Ceva nu merge in mentalitate.

  15. De unele iti pare rau, de altele te bucuri ca nu s-au implinit, de altele ti-e rusine si chiar scarba.

  16. Ar fi cazul ca puscariasul Gica Popescu sa-si ceara scuze pentru badarania manifestata la finalul meciului Elvetia _Romania 2-2, de asta vara !!

  17. Pt. gmbpaly
    Am urmarit la TV meciul Romania-Iugoslavia 4-6 ( 3-2 ) din 13 nov 1977 !
    Se zice ca la pauza ar fi fost un ,,aranjament,, !

  18. Sa vedeti Meciuri cu Germania . Franta , Anglia . Italia . Spania . Portugalia ! Dar Cine Castiga Cupa , Euro 2024 ?

  19. Jucati intr-o Grupa Slaba ! Dar la Final da-ti de Echipe Puternice ca cea a Germaniei . Frantei , Angliei , Italiei , si sa va vedem Atunci !

  20. @Darius, alias Tică, România a câștigat deși a fost dominata. Am avut un portar senzational, jucători care și-au depasit condiția.Au jucat pentru cei cincizeci de mii de spectatori si pentru toată România. Acum, măcar jn fotbal, dăm semne de revenire.
    Cornel Nistorescu scrie tot mai prost, totuși le mai nimerește câteodată.
    Acum, nu! . Dar comentezi, iti dai cu părerea si il lauzi cu aceeași nesimtire de sclavete caee nu are cu cine schimba păreri. De ce simte Nistorescu nevoia. să fie pe contrasens cu rkmanii bucuroși de calificarea la turneul final? Ce pierde și ce câștigă dacă nu se bagă în seamă pe toate subiectele? Ai fost pe stadion , cornele, ai cântat imnul cu toți românii ce au si încurajat echipa României? Nu, sigur că nu, te culci cu găinile… Erau prea mulți cominterniști, pesedisti, cu Ciolacu si Ciucă? Nu te-a bagat nimeni in seamă?

  21. Cum am vazut eu primul gol?
    Ii pică unuia mingea in cap, din capul lui, mingea sare in piciorul altuia care din reflex o loveste si mingea intr-n poarta. Un joc al intamplarii.
    Mi-a placut faza!

  22. & Este evident și că lucirea este în scădere, cel puțin vremelnic, iordănirea fiind în revenire , chiar și cu ploile, probabil că Mircea Lucescu având pentru sclipirea de apus a carierei profesionale , venind din est către apus, și varianta unui dinam mai puțin eficient, ca Dinamo București, care să-i dea din energia de întreținere a sclipirii, ”pedalând” jucătorii pentru a-i da ceva sclipire, de apus de activitate profesională, ?

  23. Cornele, pe mine ma impresionat pana la lacrimi imaginea cu cei 11 baietzi si fetitze cu manutzele la inima la intonarea Imnului de Stat al Romaniei. Cred ca este o imagine unica in istoria transmisiilor sportive de orice fel. Iar gestul baietzelului cel mai mic care a „salutat” intonarea Imnului National cu manutza stanga la inima este de-a dreptul inegalabil. Acesti copiii sunt adevaratele miracole ale lui Dumnezeu, comorile vii ale poporului roman, cu radacini adanci in Gradina Maicii Domnului, care este Patria lor. Suntem un popor unic in lume, Cornele, pentru ca toti care s-au revendicat a fi de origine traco-geto-dacica, de zeci de mii de ani au stiut dintodeauna ca aici, in Romania este vatra si pamantul lor de unde nu-i poate alunga nimeni, pentru ca aici mosii si stramosii lor au fost si sunt autohton exclusivi chiar daca istoria si vremurilor iau imprastiat in Balcani si toata Europa ca istroromani, aromani, dacoromani, meglenoromani, macedoromani…?! De „culoarea” sportivilor ce zici…?! Dar de albanezul „elvetzian…etc.?! De exemplu stra-stra mosii mei, dacoromani, pentru a scapa de islamizarea fortzata, au plecat din Muntii Pindului in anii 1700, prin Bulgaria, au poposit o perioada pe Mosia Tortomanu din Dobrogea pana prin 1810, dupa care au ajuns in Baraganul Brailean langa mosia familiei Djuvara. Ai auzit de ei, da ?!. Strabunicii si bunicii mei au avut locuintele foarte apropiate cu ei…?! Toti vorbeau aceeasi limba, limba romana, ca astazi, si erau crestini ortodoxi, cum a fost toata omenirea crestina la inceputurile ei. Noi am ramas insa la fel, Cornele, cum am fost de de mii de ani, crestini ortodoxi…?! Si ma opresc aici Cornele, insa memoria imi joaca feste, aducandu-mi mereu in fata ochilor imaginea tulburatoare a baietzelului cu mana stanga la inimioara ca sa „salute” si sa-si exprime astfel atasamentul lui fatza de Romania la intonarea Imnului sau National…?! Binecuvanteaza si Oroteste Dumnezeule Doamne Copiii Romaniei ?!.

  24. & Un sistem cu lucire și iordănire cam rudimentar ăsta de la fotbal, deci cu rude, cu ,,meserie brățară de aur”, mai cu meseriași ,cu ,,arama veche, tabla veche” cum ar spune Mărgineanu, ”profesionalismul” fiind de pe la alte profesii, ?

  25. Alcibiade, sensibil comentariu.
    Am vazut poza pe gsp. Mititelul tau este stangaci dar stie unde-i inima.
    Toti copiii sunt o promisiune, traiectoria lor depinde de cei mari.

  26. @ drag de romania : Ai devenit obsedat de C. N. ! Te-ai intrebat de ce accepta sa faci delirul pe care il faci , fara sa protesteze ? Poate ca esti subiectul unui experiment !

  27. 1. România este a 10-a ca populație în UEFA, inclusiv Rusia (suspendata), Ucraina (in război),Turcia, iar la EURO se califică 24 de echipe, deci calificarea FRF trebuia să fie o formalitate și nu ceva de „sărbătorit”.

    2. Nu a jucat si nu s-a calificat România, ci o „echipă masculină a FRF”, pentru că FRF este membră UEFA, nu România, pentru că FRF, un ONG privat, a încasat prima de calificare de 10 milioane euro, din care 4 milioane la jucători și 6 milioane la Burleanu și apropiații lui, și nu la copiii bolnavi de cancer.

    3. Melodrama aceasta cu imnul, steagul, țărișoara este leit Nae Catavencu: Iertați-mă, fraților, dacă sunt mișcat, dacă emoțiunea mă apucă așa de tare… pentru a vă spune și eu… Ca orice român, ca orice fiu al țării sale…În aceste momente solemne… mă gândesc… la țărișoara mea… la România… la fericirea ei! la progresul ei! la viitorul ei!

    Naționalismul legat de fotbal este ieftin, de care profită tot felul de politicieni toxici: Mussolini, Hitler, Ceaușescu, Putin. După ce „echipa nationala” a invins Danemarca in noiembrie 1989 si s-a calificat la Cupa Mondială 1990, echipa a dedicat victoria „Congresului al XIV-lea al PCR și tov. N. Ceaușescu, iubitul conducător”.

    Este doar un turneu de fotbal, nu un război de eliberare națională. Fotbalistii au jucat si pentru multi bani, nu vorbim despre cei 150,000 de soldati romani care au murit sau au rămas mutilati la Cotul Donului, 1942, cea mai mare catastrofa militară din istoria Romaniei, si nu exista niciun memorial ridicat in cinstea acestora! Anul trecut am fost sa depun flori la reduta Grivita, din Bulgaria, cucerita de eroii romani in 1877. Monumentul de acolo este o ruină, o rusine natională! Si sunt cei care au luptat si au castigat INDEPENDENTA ROMANIEI! Fără ei nici nu exista astazi așa zisa „națională de fotbal a României”.

  28. Iordanescu, si tu ai dreptate dar afara ploua, este urat, citesti tot felul de grozavii, cineva spunea ca românii au devenit individualisti, fiecare pentru familia lui, daca citesti multe comentarii oamenii vad totul in alb si negru si jocul acesta a unit totusi cateva sute de mii care si-au dorit acelas lucru, nu pentru ei personal ci o victorie a României pana la urma.
    Stii ce faza mi-a mai placut? Cand era pericol la poarta, o multime de jucatori, in galben, alergau absolut sincronizat.

    Sa uitam cateodata de dureri si sa ne bucuram de o performanta.

  29. Maestre Nistorescu, historia est magistra vitae. Suntem un popor latin, și cu asta am spus tot. Cine pariază împotriva românului și-l desconsideră, E UN PROST și va lua o palmă de la viață mai curând decât crede. Cine sunt românii? Unii ieșiți din Imperiul Roman, stăpânii lumii de odinioară și făuritorii celei mai mari civilizații a Antichității.
    Eu nu pot spune că am simțit totdeauna că ne vom califica dar am știut că ne vom bate până la capăt pentru a o câștiga, în stil roman. Fără LUPTĂ, în colțul acesta de lume, acum vorbeam turcă, tătară, neo-mongolă (maghiară), bulgară sau rusă, și nu neo-latină. Scurt.

  30. Sincer m-am simtit ca acum 30 de ani un copil… S-ar putea naste ceva mai mult dar e nevoie de o munca dubla si cateva amicale cu echipe de iti tremura chilotii la imn-Germania, Franta, Anglia, Spania. Eu zic ca fotbalistul atinge desăvârșirea la mondiale. Pana atunci le urez sa lupte cu gandul asta 6 luni sa ajunga in fazele superioare, adica fotbalisti deplin. Au 10 ani la dispozitie deci timp destul sa ajunga pe podium 🥈 🥇 🥉… Succes. HAI ROMÂNIA 🇷🇴!
    post scriptum
    e nevoie pt ca acum 8 ani dupa ratarea
    lui Mutu cu Italia la 11m s-o naruit totul pana ieri… Adica e nevoie de o pregatire superioara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.