Negocieri reuşite pentru un tratat cu mize mari

O prima versiune a viitorului tratat internaţional împotriva poluării cu plastic urmează să fie elaborată până în noiembrie, au decis cele 175 de ţări reunite la Paris după cinci zile de negocieri laborioase, transmite AFP.

„Comitetul Internaţional de Negocieri (INC) solicită preşedintelui său să pregătească, cu asistenţa secretariatului, proiectul unei prime versiuni a tratatului internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic”, care va fi examinat în noiembrie la cea de-a treia reuniune a acestui comitet, care va avea loc la Nairobi, avându-se în continuare în vedere un tratat definitiv până la sfârşitul anului 2024.

Aceasta este rezoluţia propusă după o şedinţă finală condusă de Franţa şi Brazilia, adoptată în şedinţă plenară de la sediul UNESCO din Paris.

Negociatorii, care s-au întâlnit de luni, au reuşit să ajungă în miezul chestiunii abia miercuri seară, după două zile de blocaj din partea ţărilor din Golf, Chinei, Braziliei şi Indiei, cu privire la utilizarea sau nu a votului în cazul lipsei de unanimitate cu ocazia examinării viitoare a unui proiect de tratat. Soluţionarea divergenţei a fost amânată.

Cele 175 de ţări s-au reunit la Paris pentru a doua din cele cinci sesiuni de negocieri menite să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024, care să acopere întregul ciclu de viaţă al plasticului.

Principiul acestui tratat, foarte aşteptat având în vedere amploarea tot mai mare a crizei plasticului, în paralel cu crizele climatice şi a biodiversităţii, a fost convenit în februarie 2022 la Nairobi, la sediul Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Mizele sunt mari. Producţia anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone şi s-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se face nimic. Ţările trebuie să se pună de acord în pofida ambiţiilor divergente şi sub presiunea contrară exercitată de anumite industrii, susţinute de ţările producătoare de petrol şi de ONG-uri.

După următoarea întâlnire din Kenya, negocierile din aprilie 2024 vor continua în Canada, urmând să se încheie în Coreea de Sud, la sfârşitul anului 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. alte „reglementari” de eradicare si control pe cetatean. taxe mai mari haha! exista masinarii inventate de fabulosi ingineri, care rezolva problema. nu se doreste. scopul este mafia si shpagile gunoaielor. taxe si preturi din ce in ce mai mari pentru gunoi. mafiotii gunoaielor s-au supra-imbogatit – mana in mana cu primarii, iar caracatita a ajuns la varf – investigatiile jurnalistice, ale politiei MUCLES. toate sunt pentru a ne saraci pe noi si imbogati pe ei. masina inginerului care a plecat din Romania – este in UK acum la o companie aviatica, masina lui produce kerosen din gunoaie (inclusiv plastic) cu tot cu masina (total NEPOLUANTA – situatie „inacceptabila” haha! pentru shpagarii de autorizatii de mediu, pentru ca cicase n-avea cos de fum :))))) – bhaaaai! idiocracy sta pe bani grei pe capetele noastre si noi acceptam!), o duce bine…noi sa admiram praful din orasele inchise pentru circulatia auto, la potol pe banii nostri. avem exact ce meritam!

  2. Boala lunga moarte sigura. Tergiversati baieti ,tergiversati….Vom avea pomi de plastic ,vom minca fructe si legume de plastic ,vom bea plastic lichid si vom….. „caca”mingi de ping-pong!

  3. Românii au noroc de ploile din munți care aduc la vale in Dunăre milioane de pet-uri, gunoi care scoate la iveală „educația” românilor făcută pe bani multi! Succesuri!

  4. Dar nu mai ușor era să închideți fabricile care produc plastice!…n-am văzut niciun ong sorosist să blocheze o fabrică de făcut pet-uri!…

  5. Nu plasticul in sine este vinovat. Oamenii sunt de vina, care abuzeaza de acest produs indispensabil din zilele noastre si polueaza natura. S-a constatat ca in tarile unde s-a renuntat la pungile de plastic de unica folosinta si s-a trecut la sacosele de rafie bacteriile si microbii au crescut exponential. Risc de sanatate. Va inchipuiti o lume in cate peturile sunt inlocuite de sticle, sau seringi de sticla reutilizabile ce e drept, dar mult mai energointensive. Trebuie sterilizate prin fierbere daca mai tineti minte. Educati oamenii, asta este solutia si reciclati ca exista variate metode.

  6. Nu-i cam devreme? Epoca PIETREI este estimată la ca 3 000000 (3 milioane) de ani. Epoca BRONZULUI a durat ca 3000 (3 mii) de ani. Epoca FIERULUI a durat cam 1500 de ani, cam până după anul 100 dUpă Cristos.,Epoca fierului completată cu aluminiu și inox ființează și în zile noastre. Epoca PLASTICULUI a început cu Celuloidul, a urmat Bachelita, dar ce numim Plastic, polietilena, PE, polivinilul PVC, polioropilenă PP, polistirenul PS au aparut pe piață dupâ 1950, deci nu au 100 de ani.

  7. Te’O, un comentariu corect in partea cu reciclarea.
    Bacteriile si microbii reprezinta esența vieții și evoluției pe Pămant.
    Iți recomand „Cuprind Multimi” Ed Yong.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.