Rana istoriei. Fostele închisori comuniste, în Patrimoniul UNESCO

Memorialului Sighet. Sala 48 Rezistenţa anticomunistă în munţi. În imagine Prezentarea grupului Haiducii Muscelului

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a pregătit foaia de parcurs a fostelor închisori comuniste – Sighet, Piteşti, Jilava, Râmnicu Sărat şi Făgăraş – pentru ca acestea să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Fostele închisori comuniste – Sighet, Piteşti, Jilava, Râmnicu Sărat şi Făgăraş – reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar.

În cursul zilei de ieri, am avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate şi puse în valoare, că se vor menţine în timp ca spaţii ale memoriei, învăţării şi reflecţiei”, a transmis miercuri Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Culturii  a pregătit obiectivele ştiinţifice şi administrative concrete pentru completarea în conformitate cu cerinţele UNESCO, a dosarului de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, a adăugat  Turcan.

Dosarul pentru înscriere 

„Înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a fostelor închisori comuniste reprezintă o obligaţie a noastră ca decidenţi ai statului român de a recunoaşte o rană în istoria recentă a României şi o rană în istoria mondială.

Fostele închisori comuniste corespund din perspectiva identităţii şi semnificaţiei obiectivelor incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Chiar din primele zile de mandat am urmărit clasarea închisorii Piteşti, a Memorialului Piteşti în categoria monument istoric, pentru a completa celelalte închisori care erau clasate ca monument istoric.

Împreună cu echipa de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului pregătim dosarul ca, în ianuarie, aceste foste închisori comuniste să fie incluse în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO„, a declarat Turcan, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Distruşi prin tortură

„Sunt patru închisori unde oameni care au militat pentru libertate, pentru drepturi individuale, pentru democraţie, pentru respect faţă de cei din jur şi egalitate de tratament au fost pur şi simplu – mi-e şi greu să găsesc cuvântul cel mai caracterizant pentru ce s-a întâmplat acolo – au fost distruşi.

Dacă n-au fost distruşi fizic, au fost distruşi pe viaţă psihic, din cauza torturii la care au fost supuşi. (…) Şi aş încheia această mărturisire despre un proiect la care ţin, spunându-vă răspunsul pe care mi l-au dat cei cu care vorbim din partea închisorilor când întrebam cum a fost posibil. Şi răspunsul a fost: oameni needucaţi, oameni rudimentari ajunşi în funcţii importante.

Şi, cred că pentru tânăra generaţie acesta este un mesaj emblematic pe care ar trebui să-l audă cât mai mult cu putinţă şi, de aceea, ţin ca aceste foste închisori să devină instituţii muzeale şi să povestească celor care nu au trăit acele vremuri ce s-a putut întâmpla într-o ţară europeană nu cu foarte mult timp în urmă”, arăta Raluca Turcan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Sa crapi tu fa muiere! De ce selecție și nu toate? In zona de est a țării au fost cele mai crâncene detenții din Romania și tu bagi pe baza de dedicații? Continua istoria României pe baza de minciuni?!

 2. Turcana a discutat cu murarii, mungii si eliwieseii? Daca se supara perciunatii si ne dau in cap cu holocaustu`?

 3. Oare și lagărele nemților, Guantanamo etc sunt tot în custodia UNESCO ,nu mai bine ar preda ăștia toată țara ca să știm și noi de cine aparținem,de aia sa făcut Unirea Principatelor Române ca acum să oferim țară cui o vrea nemernicii ăștia de la guvernare

 4. Raluca Turcan: „întrebam cum a fost posibil. Şi răspunsul a fost: oameni needucaţi, oameni rudimentari ajunşi în funcţii importante.”

  – Măi Raluca, e frumos să vorbeşti aşa de generalul doctor impostor Ciucă, de doctorul milițian analfabet Bode şi de revoluționarul Colacu? Aşa respecți tu nevoia de stabilitate şi interesul național? Tu n-ai văzut cum au reeducat-o pe Emilia Şercan? L-ai inclus pe lista UNESCO şi pe tezaurul viu Rafila, fiul torționarului Rafila? Sau pe turnătorul Petrov? Păi aşa le mulțumiți voi predecesorilor voştri? Aşa vă respectați voi părinții politici? Ați uitat cine sunteți?

 5. Dar cei peste 11.000 de tarani ucisi de regimul criminal liberal Averescu ,cu girul lui carol 1 ,nu este o rana a istoriei pe care nimeni nu a vindecat-o niciodata ??! ORDINARILOR !!!
  Dar inchisoarea DOFTANA ,unde i-ati bagat si schingiuit pe toti oamenii cinstiti care au luptat pentru egalitate si libertatea tuturor oamenilor saraci din ROMANIA ??? de asta va doare-nkuur !

 6. PARAZITA TUTUROR GUVERNELOR SI TIITOAREA LUI STOLOJAN…TE TRECU KKAREA SI TI-AU VENIT IDEILE ELIESENILOR?! CRIN ANTONESCU A TRECUT LEGEA DE INTERDICTIE PENTRU MARTIRII INCHISORILOR CARLISTE SI COMUNISTE, I-A DENUMIT INFRACTORI SI DELINCVENTI DE DREPT COMUN. PE O BUCATA DIN TERENUL INCHISORII RM SARAT, LOCUL CRIMELOR ATI CONSTRUIT SCOALA ” ANGELA GHEORGHIU” EA NEAVAND NICI O TREABA CU RM. SARAT, FIIND DIN BARLAD. MASONERIA DISTRUGE ROMANIA! DEM.RADULESCU ERA DIN RM.SARAT DAR V-ATI TEMUT SA NU RADA BIBANUL DE VOI ORI RADULESCU E UN NUME DES REPETAT IN POLITICA? STEFAN GHEORGHIU E MAI TRAINIC IN MEMORIA COMUNISTILOR, CA DE JDANOV VI S-A STERS MEMORIA! TATARCAN-TURCAN ESTI DIN BOTOSANI SI SCOALA DE SECURITATE CEA DINTAI, CARE A PREGATIT TORTIONARI A FOST LA BOTOSANI. GEN. IULIAN VLAD ERA SI EL DIN PROMOTIILE DE ACOLO. ASTA E DE UNESCO…SCOALA DE TORTIONARI AI SECURITATII BOTOSANI! CITESTE SI CULTIVA-TE MACAR IN LIMBA ROMANA, CA DESI SPUI CA AI STUDIAT LA MOSCOVA, HABAR NU AI DE-O BOABA RUSESTE. OI FI STUDIAT PE STRASSE LANGA METROU…ACEASTA KILL BILL A POLITICII DE CENTURA ….RUSINE TIE! DISPARI DREACU DIN POLITICA SI MARS ACASA! CULTURNIKA…

 7. Politiciană fină !
  Ce poti face cand sta să bubuie ditamai scandalul cu Rosia Montană vîrîtă
  in UNESCO la cererea lui Soros pentru conservarea aurului până se intoarce administratia maghiară ?
  Păi cea mai bună idee e să mai bagi sub umbrela UNESCO si 4 sau 5 puscarii
  (renovare si amenajare cu firme PNL, angajat macar 50 de muzeografi si 7 femei de serviciu) .
  Dar e bine pentru ca tanara generatie va avea avea la dispozitie aceste lăcașuri
  in care se vor putea reculege aflând despre suferintele luptatorilor anticomunisti.
  A se vedea in acest sens si cantecele anticomuniste compuse de Gheboasa si, mai nou
  de Erika Isak.

 8. Dar AIUD nu e ? De ce ? ZARCA de la 1784 pe bază de Brukintal sau ZARCA de la 1984 pe bază de ”taica LAZĂR ? Sighet :din 1897, pe baza “primului mileniu maghiar”,sau pe bază de ”Memorandiști ? Pitești pe bază de Răscoala de la 1907 sau Rm. Sărat pe bază de răscoala de la 1888 ? Jilava pe bază de legionari victime sau asasini ? /Alta era treaba dacă aveai și tu măcar un LAGĂR , un LĂGĂRAȘ CĂT DE MICUȚ LA Făgăraș . Cică a fost unul pe la Tg. Jiu , din cauza căruia un preot vâlcean a ajuns Patriarh , așa ca să crape rânza -n voi , vănduților !

 9. Etnia elitei celor care au avut putere de decizie in macelrirea romnilor,,CARE.I,,?

 10. 1. Recent Raluca Turcan se plângea că lumea nu citește.Care o fi ultima carte pe care a citit-o ea ? 2. Numai în București sunt o mulțime de case și clădiri care merită să fie incluse în patrimoniul UNESCO: casa lui Enescu, casa familiei Bratianu, Spitalul Coltea, lângă București Palatul Bâncoveanu, Podul de la Cernavodă construit de Saligni, Palatul administrativ din Iași, Scoala românească din Scheii Brașovului, Piața Sfatului din Brașov, clădiri din Sighișoara. 3. Cât despre procese, aș propune să fie judecați pentru subminarea economiei naționale Iliescu, Roman și Băsescu. Primii doi au dat liber la distrugerea industriei și economiei românești, iar Băsescu a vândut cu de la sine putere flota României.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.