Noi date despre populația României!

Populaţia rezidentă a României a fost de 19,186 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2021, în scădere cu 142.600 persoane faţă de 1 ianuarie 2020, populaţia feminină fiind majoritară, cu 9,795 milioane de persoane, respectiv 51% din total, conform datelor provizorii publicate de Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuţilor-vii cu 120.273 persoane)”, se arată în comunicat.

Conform INS, la 1 ianuarie 2021, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de 10,286 milioane persoane, în scădere cu 1,6% faţă 1 ianuarie 2020. În schimb, populaţia feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 9,795 milioane persoane, în scădere cu 0,7% faţă de aceeaşi dată a anului precedent.

„Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2020, remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8 (la 1 ianuarie 2020) la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2021)”, se menţionează în comunicat.

Conform INS, ponderea populaţiei de 0-14 ani în total a înregistrat o scădere de 0,1 puncte procentuale (de la 15,7% în 2020 la 15,6% la 1 ianuarie 2021), în timp ce ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 18,9% în 2020 la 19,3% la 1 ianuarie 2021). Astfel, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 53,0 (la 1 ianuarie 2020) la 53,6 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2021).

INS menţionează că România continuă să fie o ţară de emigrare, acest fenomen constituind cea de-a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2020 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu aproape 29.000 persoane.

În cursul anului 2020, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (54,1%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (60,5%).

Potrivit INS, populaţia rezidentă cuprinde totalitatea persoanelor (cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie) care au reşedinţa obişnuită în România, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

34 de Comentarii

  1. ilici ne-a transformat intr-o natie de pensionari. toti oamenii de calibru au fost scosi pe tusa, altfel nu ar fi putut distruge gabricile si uzinele. altfel nu ar fi putut falimenta Romania. exterminarea romanilor si teroarea pentru aopri inmultirea. romnii trebuie sa dispara pentru ca Romania este DATA !! TREZITI-VA !!

  2. Cred că scăderea populației din cauza emigrării este un criteriu fals în stabilirea evoluției demografice.

    Marea majoritate a așa zișilor emigranți este constituită din cetățeni români care se duc și se întorc pentru a lucra în altă parte, dar care nu au și altă cetățenie.

    Faptul că nu există un instrument al administrației României de a ține evidența acestor cetățeni cu domiciliul stabil în țară, dar migrând temporar în căutarea unui loc de muncă, duce la niște analize și concluzii eronate.

  3. Probabil fiindu-i citite aceste date domului președinte Iohannis, că dacă trebuie să le parcurgă singur aceste statistici, iar e Vineri și ia calea Sibiului, afirmă tărăgănat și apăsat că de vină este PeSeDe-ul.

  4. Foarte bine cu cat dispar mai repede cei care se identifica ca romani cu atat mai bine, Frontul Valah saluta politicile de imigrare din zonele Asiei si Africii pentru metisarea celor care se identifica ca romani

  5. Valahul și frontul lui
    Trădătorii neamului!
    Primește de la români o basculantă de plăcuțe suedeze.

  6. Aveți puțintică răbdare! Acum, dacă încep să nască și bărbații, iar viața lor sexuală va începe la 8-12 ani, în doi sau maxim trei ani, țac-pac, suntem pe plus. Putem vinde din nou copii.

  7. Țaratul Vlaho-Bulgar (1185-1258), denumit Țaratul româno-bulgar de unii istorici români sau Al doilea țarat bulgar de bulgari și de istoriografia internațională (1185-1396) a fost un stat multietnic (regat) apărut la Dunărea de jos în 1186, odată cu victoria bulgarilor și vlahilor răsculați din sudul Dunării împotriva Imperiului Bizantin, și dispărut în 1260 prin fragmentarea în state mai mici, cucerite în jur de 1396 de către Imperiul Otoman.
    În timpul domniei lui Ioan Asan al II-lea (1218-1241), țaratul româno-bulgar a cunoscut maxima întindere teritorială, reușind în 1230 să își întindă stăpânirea de la Marea Neagră la Marea Adriatică, și din viitoarea Moldovă la Adrianopol și Ohrida.
    Țaratul (regatul) vlaho-bulgar a fost în egală măsură valah (aromânesc la sud de Dunăre și românesc la nord) și bulgar. Astfel, ponderea crescândă a bulgarilor față de vlahi în sudul Dunării s-a manifestat pe planul politic, în timp ce, în nordul Dunării, ponderea crescândă a românilor față de slavi s-a manifestat cu câteva decenii mai târziu prin întemeierea voievodatelor Țara Românească și Moldova. In cadrul acestui stat au conlocuit două populații, una romanofonă, celalată slavofonă, pe ansamblul teritoriului său.
    Ulterior, despărțirea proto-românilor de către populațiile slave așezate printre ei, a creat cele patru grupuri lingvistice : daco-român, aromân, megleno-român și istro-român ; daco-românii absorbind treptat slavii din nordul Dunării, în timp ce slavii au absorbit treptat majoritatea aromânilor, megleno-românilor și istro-românilor din sudul Dunării.
    Apoi, slavii sudici (bulgarii, sarbii) au devenit PASALACURI. Iar cele trei tari ROMANESTI (Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania) au ramas doar VASALE Imperiului Otoman. (sic!). Astfel traditiile de la nord si sud de Dunare s-au DESPARTIT !

  8. pe de o parte se spune ca sunt 123,9 varsnici la 100 de tineri, deci 55%, iar apoi afirma ca persoanele 65+ sunt 19%, deci mai putin de 1/5, dar trebuie sa intelegem ca este greu cu statistica e doar o forma de a avea un post sigur si poate cu putina ”sfortare” a mintii, o simpla tehnoredactare te face un mare statistician…

  9. Mircea Popescu Shtrul.in realitate populatia Romaniei este cu mult sub 18 milioane.Alfel se reduc posturile la Bruxelles,nu se mai pot face jonglerii electorale in favoarea securitatii si cel mai important:criminalii nu se fac de rîsul lumii cu cel mai mare declin demografic din istoria planetei.In realitate numai dupa 89 sunt peste 4 milioane de deplasari,majoritatea definitive iar cifrele dupa cum se vad,sunt in crestere continua luind ca referinta acelasi fatidic an 89.Crizele umanitare din Irak,Siria sunt rahat pe linga ce se intimpla in Romania.Nici apropiata si previzibila criza afgana nu ne v-a putea depasi.Da tu nu prea stii deastea

    • Nu pre ai dreptate,în occident nu sunt așa de mulți cetățeni romani cu domiciliul și rezidență stabilă au doar un buletin pentru a fi identificați de autorități,nu au proprietăți,deci dacă se schimbă câtuși de puțin situația socio economică personală ajung direct în România cu mâinile în buzunar și valiza eventual în mașină!!!!! Deci numărul de români care ar putea REZISTA în occident este foarte MIC!!!??din aproximativ 4 milioane poate 15% ar avea o șansă reală de integrare în vari state europene!!!###$$$.

  10. Ati luat in calcul si pe cei de afară care nu s-au stabilit definitiv in cele străinătăți.
    Dar in România acum cred ca sunt cam
    16 milioane. STOP!

    • Petru o corectă informație ia în calcul măcar un exemplu;italia are in statistici 1 loc de emigranți românii cam 1100000 dintre aceștia cei cu dublă cetățenie nu sunt 20% deci 220000 dintre care mulți născuți pe aceste meleaguri și alți prin alianță căsătoriți cu băștinași!TI AUGURO „BONA FORTUNA”!

  11. Totul este o mare minciuna, aprox. 3 milioane cetateni sunt fictivi doar pe hartie pentru a vota din burta politicienii alesi de SRI. Deci avem 5,128 milioane pensionari+4,138 minori+7 milioane angajati+250 mii someri vom avea aproximat 16, 510 milioane cetateni ce locuiesc in Romania. IN ROMANIA LOCUIESC NUMAI 16,5 MILIOANE CETATENI. „Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului 2020 este de 5,128 milioane de persoane.”La începutul anului 2020, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,138 milioane.” „Numărul de salariați activi: 5.609.060. Cifra nu include funcționării publici și personalul din sistemul de ordine publică și apărare, numărul total al angajaților din România fiind mult mai mare, de aproximativ 7 milioane.” „Decembrie 2019 se prezintă astfel: 78.907 şomeri provin din mediul urban şi 178.958 şomeri provin din mediul rural.”

  12. De fapt, tot in acea perioada (1204-1261), in timpul Cruciadei IV, la sud de bulgari, Impariul Bizantin a fost cucerit de CRUCIATI sub denumirea de Imperiul Latin de Constantinopol sau Imperiul Latin (numele original în latină Imperium ROMANIAE). Imperiul astfel creat urma să constituie urmașul de drept al Imperiului roman de răsărit.
    Teodosiu a fost ultimul împărat care a condus întregul Imperiu. După moartea sa, în 395, și-a împărțit imperiul in Imperiului Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol si Imperiului Roman de Apus, cu capitala la Milano și apoi la Ravenna. Statul roman va avea doi împărați diferiți, domnind din două centre diferite de putere pe parcursul secolului al V-lea.
    De la acest Imperiului Roman de Rasarit , ne-am luat noi noi, cei latini de pe acest taram, numele de ROMANIA .
    Numele ţării noastre este unul vechi, provine din limba latină şi apărea în texte latine încă de la sfârşitul antichităţii şi din perioada Evului Mediu. Denumirea de „Romania“ este atestată timpuriu în legătură cu spaţiul dunărean (scrisoarea lui Auxenţiu de Durostorum, dată în jurul anului 383).De altfel, numele de „Ţara Românească“, cum era intitulată provincia istorică de la sud de Carpaţi, este „absolut identic cu acela de România“.
    Numele de România (în forma specifică, cu vocalele „o” şi „â”) s-a folosit pentru prima oară în mod oficial, în documente de stat, prin anii 1862-1866, pentru teritoriul rezultat din unirea Ţării Româneşti şi Moldovei. Constituţia de la 1866 a consacrat numele de România . Numele a fost propus de Kogalniceanu.
    Am ramas insa cu religia bizantina (cea de la Conciliul de la Niceea, 325, de pe vremea lui Constantin cel Mare – dacul), pe care am transformat-o, in timp, in religia noastra ORTODOX ROMANA .

    • Bravo ai 10 de la mine și nu sunt profesor de istorie. Oamenii ca tine trebuie să ia atitudine pentru a dezmeticit Deștepta mințile adormite și amorțite a multora dintre români.

  13. Unde au facut matematica, la ce scoala si cu ce prof au invatat sa calculeze? Cu Anastase de la PDL/PMP sau cu cei de la comisia coro intinsi pe hartie precum untul pe paine?! Si balacarii astia dau vina tot pe cetatenii romani!

  14. e bagata la invers, populatia din romania nu are cum sa depaseasca 9 millioane de suflete. Din care cea activa, deci daca sunt platiti suficient sasi traga viata pacolo, e o cifra infinitisimal mica. Toti care nu folosesc carje, au plecat deja. Ca se mai intorc, imposibil. In visita, sigur, dar cu domicil in romania tatareasca capitalista, NICIUNU.

    e pen ca jigodia tatareasca ai numara si paia plecati, dar inca cu cetatenie romana nerenuntata. Cre cau facut illegal sa renunti la cetatenia tatareasca romana, care e un blestem, ca sa nu se faca tataru de teleorman de chachatu lumii official pa plan international.

    alde iohannu va trimite SCLAVI cu autobuze si kiar cu avionu, can vestul are nevoie de sclavi. Ce populatie e aia, can voi sunteti defapt sclavi?

  15. Multi romani, din afara, lucreaza la negru. Sunt ramasi declarati tot cetateni romani.
    Multi romani, din afara, au cetatenie dubla. Nu au renuntat la cetatenia romana.

    Cred ca sunt foarte putini cei plecati CARE au renuntat (definitiv) la cetatenia ROMANA.

    • Bravo suntem foarte puțini cei care vor sa rămână definitiv în occident și nu este nici o garanție ca copii născut afară vor rămâne în țările alese de părinți, este o mare nebunie a crede în astfel de statistici, „la fel ca covidu!”,oamenii își schimbă țările în funcție de „INTERESUL PERSONAL”!!ROMÂNIA are undeva la 20 milioane de „persoane”!oamenii de origine română cam 18 milioane restul o spun singuri ce sunt!&

    • Te-ai prins de poanta, toată uniunea europeana este în că..,vor să aducă de peste tot peroane și să facă din europa, un mare psalac! sau o revizionare a uniunii sovietelor!marele VIS antic a unora ce sau vrut celebritate?faptul că populația diminuează nu este o catastrofă cit timp se face într-un mod cât mai natural cu putință!

  16. vezi ‘valah’ca esti in eroare ISTORICA … Faci confuzie intre cele două populații, de la nord si sud de Dunare. Una romanofonă, celalată slavofonă.

    Țaratul (COMUN) Vlaho-Bulgar a durat doar intre 1185-1258.
    In aceeasi perioada a existat, in zona bizantina, Imperiul latin (1204-1261), sub denumirea de Imperiul Latin de Constantinopol sau Imperiul Latin (numele original în latină Imperium ROMANIAE).
    De la IMPERIUL LATIN ne-am luat noi denumirea de ROMANIA. Denumirea de „Romania“ este atestată MULT mai timpuriu în legătură cu spaţiul dunărean (scrisoarea lui Auxenţiu de Durostorum, dată în jurul anului 383).De altfel, numele de „Ţara Românească“, cum era intitulată provincia istorică de la sud de Carpaţi, este „absolut identic cu acela de România“.

    Apoi, slavii sudici (bulgarii, sarbii) au devenit, treptat, PASALACURI otomane (1362-1392-1453). Bulgaria pana in 1877.
    Iar cele trei tari ROMANESTI (Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania) au ramas doar VASALE Imperiului Otoman. (sic!).

    Astfel traditiile de la nord si sud de Dunare, dupa 1300, s-au DESPARTIT DEFINITIV!
    SI, NU NE MAI SACAI CU INEPTIILE TALE non-istorice !!!

  17. @gore
    Cu ce sunt tradator de neam daca eu sunt loial valahilor? Daca te referi la cei care au fost prostiti si indoctrinati sa se creada acest grup numit roman, care nu e o etnice ci o cetatenie si apartenenta lingvistica atunci imi para sa te anunt dar nu am fost niciodata loial lor, deci nu am cum sa ii tradez. Lasand la o parte chestiunea asta, i-a spune nu e asa ca esti nerebdator ca fiica/fiicele tale sa vina cu un ciocolatiu si sa faca cat mai multi copii capuccino? Hai nu mintii, zi-mi ca nu esti pregatit si nerabdator pentru asta, daca ar fi sa fie si crestini sau se converteasca la orthodoxionism ar fi si mai bine nu?

  18. În ce țară trăim,suntem 19 milioane de locuitori și.. și..vreo 18 milioane de alegători.,!!..a dracului statistică…vă aduceți aminte de Ioan Rus ,!?..tocmai din cauza asta a demisionat din guvern…pe vrea aia îl obliga statul paralel să declare numărul votanților..

  19. e clar , au fugit de neveste de aia au emigrat!!!! bajenia este o tactica veche fata de asupritorii autohtoni, alaturi de parjolirea recoltelor si otravirea fantanilor fata de cuceritori( ANAF,falimente, cursuri leu false, imprumuturi, birocratie…) . acum poporul lupta atat impotriva asupritorilor autohtoni ( gen fanarioti/ iohanis, catu, cilos, Barna, clotilde…) cat si a invadatorilor economico financiari( transnationale, banci, )….. romanii nu pleaca definitiv niciodata chiar si romii s-au intors , nimeni nu ii atat de prost sa nu inteleaga ca tara mai bogata si popor mai tolerant nu exista pe lume……

  20. Bey @ valahuuu,tu nu poti fi loial decat sectelor si papistasilor vostri si,mai de graba,tu astepti sa-ti faca perechea,femeie sau barbat,un copil ciocolatiu din diversitate,ca sa intri si tu in lumea valorilor europene, care copil nu are cum sa fie ortodox,ca ortodoxia nu se potriveste nici la asiatici ca voi moghiorolii,care v-ati ratacit p’aici in loc sa fiti muslimi,dupa cum va este firea de ofticosi pe toata lumea si cu fumuri imperiale in capatana.Dar nu ar fi tarziu nici acu sa o dati pe muslimie si sa bateti cinci rugaciuni pe zi ca sa va astepte Profesul pe lumea ailalta cu Ardealul in sac si cu cate un harem de canibali de caciula.Si ortodocsi nu pot fi nici bronzatii cu nasul gros care si aia sunt mai mult muslimi,ca la multi dintre ei le place mangialacul si vor tot la voi.

  21. Da evdestul de simplu. Ia sa vedem. Mama, fratele, sora, fratele, prietenul surorii, sunt toți afara. Maică-mea de 22 de ani. Pe casa scării mai mult de jumătate din cei de generația mea sunt afara. 2 familii plecate din 98 in Australia. Prietenul meu afara, Austria, dorada afara, Italia de mai bine de 10 ani. Sunt sigur că toți figureaza, cum ii zice INS-ul, populație rezidenta 😀 Fugiți ba și dispăreți, că luați bani degeaba. Serios. Ne poate spune cineva la ce ajuta INS-ul? Știu că nici la preturi și inflație nu fac treabă bună.

  22. Eu, optimist as zice că decla 24 de mil in 89, români tocmai fi vreo 19-20 de mil in toată lumea. Din ăștia vreo 5-6 mil nu sunt in tara, sigur.

  23. Oare cum au reusit sa Construiasca Malul , la Casino Constanta , ca este apa Marii jos , or fi pus placi de fier in apa si or fi turnat fier-beton la Mal ?

  24. “Populaţia rezidentă a României a fost de 19,186 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2021”. Poate ne spune Institutului Naţional de Statistică (INS) și câți dintre aceștia sunt patriotici SRI? elevi studenți, lucrători, pensionați.

  25. Bravo suntem foarte puțini cei care vor sa rămână definitiv în occident și nu este nici o garanție ca copii născut afară vor rămâne în țările alese de părinți, este o mare nebunie a crede în astfel de statistici, „la fel ca covidu!”,oamenii își schimbă țările în funcție de „INTERESUL PERSONAL”!!ROMÂNIA are undeva la 20 milioane de „persoane”!oamenii de origine română cam 18 milioane restul o spun singuri ce sunt!&

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.