1,5 milioane de consumatori de gaze vor plăti preț mai mare

ENGIE a notificat clienții săi, că după o scumpire de 25% în luna iulie 2021, urmează una nouă în această toamnă a gazelor furnizate. Autoritățile au sărit ”la gâtul” companiei, amenințând că dacă va face acest lucru o să I se aplice o amendă de 10% din cifra de afaceri. Analistul Dumitru Chisăliță susține că ”ceea face ENGIE este imoral, dar afacerile se bazează pe legile țării, iar actele normative proaste (sau realizate cu dedicație) își prezintă în această situație colții”.

Liberalizarea pieței gazelor naturale s-a realizat în data de 1 iulie 2020, în baza Ordonanței 1/2020 a Guvernului Romaniei, iar modul în care urma să se desfășoare acest proces era stabilit în martie 2020, printr-un Ordin (nr. 27/2020) de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform acestor acte normative: ”În situaţia în care clientul casnic nu îşi exercită dreptul de eligibilitate până la data de 30 iunie 2021 şi nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, nu comunică furnizorului, până la această dată, refuzul de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, oferta propusă de către furnizorul actual se consideră acceptată şi, în consecinţă, contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat încheiat tacit începând cu data de 1 iulie 2021, în condiţiile prevăzute de art. 1.196 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil”.

Acelasi act normativ stabilea că în derularea Contractului impus legal de furnizor: ”Orice intenţie a furnizorului de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, împreună cu actul adiţional la contract, se notifică clientului casnic cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care modificarea/completarea urmează să fie efectuată. Modificările/Completările se consideră acceptate de către clientul casnic în cazul în care acesta nu comunică, în termen de 30 de zile de la notificarea transmisă de către furnizor, denunţarea contractului de furnizare a gazelor naturale.”

Astfel, circa 3 milioane de români au fost trecuți de o construcție legislativă a autorităților românești, în piața concurențială, în condițiile exclusive impuse de una dintre părți – de furnizor, spune Chisăliță. ”Normalitatea lucrurilor ar fi constat în semnarea noilor contracte de ambele părți, situație în care multe din clauzele actualelor contracte nu ar fi existat. În fapt majoritatea consumatorilor consideră în mod eronat că datorită faptului că nu au semnat un contract acesta nu li se poate aplica. Au avut grijă autoritățile române să se li se poate aplica!” a afirmat analistul.

Această construcție, care favoriza exclsuiv furnizorul, dându-I dreptul legal de a impune ce dorește în limitele legii, este CAUZA creșterii acum a prețului pentru 1,5 milioane de consumatori din România, comportamentul ENGIE este doar efectul (specularea) acestor legi, a mai spus Chisăliță.

”Există furnizori care prezintă un preț de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioadă de câteva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vară când consumul este foarte mic sau inexistent, adică aceste prețuri mici nu aduc nici un beneficiu consumatorului), după această perioadă existând un alt preț în contract sau urmând ca furnizorul să stabilească un alt preț, fără a se preciza în baza căror criterii se va stabili acest preț”,, a afirmat Chisăliță. România are instituții care au obiectul muncii în a verifica abuzuri în piață, care timp 15 luni de zile de când astfel de practici există nu le-au considerat abuzive. Avem instituții care puteau să definească printr-un act normativ sau un simplu Ghid de Bune Practici pe piața de gaze și energie, ce tipuri de contracte sunt pe piața de gaze, ce înseamnă Contract cu Preț Fix Condiționat sau Contract cu Preț Fix Necondiționat, dar nu au făcut-o.

În actualul context legislativ, ”ENGIE are baza legală (speculând o legislație prost creată) de a crește prețul gazelor la consumatori într-un contract valabil încheiat cu preț fix – condiționat și care asigură condițiile de reciprocitate (adică are clauzele care permit și consumatorului să solicite scăderea prețului la gaze atunci când condițiile de piață o impun – chiar dacă asta este puțin probabil să se întâmple)”, susține Asociația Energia Inteligentă.

Amenințările autorităților la adresa companiei sunt fie bazate pe necunoașterea legii realizate chiar de ei, fie sunt doar ”de ochii consumatorilor”, consumatorii neavând ce face decât să suporte greșelile autorităților (legislația proastă realizată, adevărată cauză a creșterii prețului din toamnă pentru consumatorii de gaze din sudul României) și să îmbogățească o companie străină.

ENGIE a respectat OUG 1/2020 și Ordinul ANRE 27/2020, astfel că nu poate fi sancționată conform legii, pentru comportamentul său privind creșterea prețului la gaze din această toamnă. În conformitate cu legislația în vigoare ANRE are rolul dor de a verifica respectarea legislației de către un furnizor și nu emite soluții în conflictele comerciale dintre un consumator și furnizorul său. În același timp ANPC a aprobat, tacit, acest tip de clause contractuale în toate contractele de gaze și energie, iar acum nu mai poate să întoarcă foaia.

”Uite așa asistăm din nou la o palmă pe care o primesc consumatorii, atunci când nu identificăm cauzele care ne crează problemele și ne concentrăm exclsuiv pe efecte, care nu pot decât să ne facă să ne plângem de milă. Dacă piața reglementă era o piață a compromisului, unde se stabileau pe sub masă înțelegeri și unde nivelul de professionalism putea să fie unul limitat, negociatorii fiind piesele forte. Piața liberalizată este o piață a speculațiilor și așa cum vedem speculatori sunt din plin, profesiniști care să creeze legi, sisteme, instituții etc. care să limiteze aceste speculații nu avem”, a conchis Chisăliță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Hi, hi, hi. Cum zice reclama: V-am ars fraierilor. Sa vedeti preturi la iarna. Ai nostrii vand acuma scump rezerva de gaze cumparate ieftin, ca doar le-a permis „penalu’ meu” Citu, iar la iarna vom importa si voi veti plati gaz scump. Ca asa-i in „regimul meu”, privatizam profitul si socializam/nationalizam paguba. Sa vedeti si pretul la energia electrica si apoi TOATE preturile daca se scumpesc atat de mult gazul si curentul.
    Binenteles vom mintii cu dezinvoltura PNLepristo-USR-ista ca e bine si ca inflatia e mica, iar voi poolimea aveti obligatia patriotica sa ne credeti si sa laudati Conducerea de Partid si Stat ca pe vremea lui Ceasca. Veti vedea cum la cresteri de preturi de peste 30% noi vom decreta ca inflatia e 5% si ca ce minunata e viata sub luminata si empatica (sau cinica?) conducere a primului politruc al tarii. Mai ales a pensionarilor care acuma au pensiile calculate pe datele din 2019, ca asa-i in RO indexarea-cresterea pensiilor se da pe anul trecut… adica s-au dat in 202o la preturile din 2019.
    Va fi ca pe vremea lui Ceasca. Mai tineti minte? „s-au scumpit apa, curentul … etc dar s-au ieftinit d’ale gurilii cum ar fi fluirilii, flauturilii.” Deci in medie bine.
    Hai ca v-am tras’o.

  2. Romanii nu au nevoie de gaze ei folosesc lemn… , hopa nici asta nu mai au poate carbu… , oh nu nici asta nu mai le da voie UE, pot sa mai puna haine pe ei nu e problema, mama lor de romani

  3. Două treimi dintre consumatorii români e capitaliști cu esperență dom-le, pune magnetu pă contor și a rezolvat problema. Și o să moare rușii dă oftică că i-am făcut iar.
    A, ENGIE nu e ruși? Nu contează dom-le, că gazul e tot rusesc. Știm noi, nu punem botu la minciunile pesedeilor.
    Și să nu ne mai aburiți atâta cu contracte, că astea e chestii pesediste, comuniste, rusești.

  4. SA PLATEASCA TOTI PAPAGALII DIN TARA PANA CAND O SA LE IASA PE NAS DE ATATA PROSTIE.SOMNUL NATIUNII NASTE JIGODII.

  5. De, l-am arestat pe Dragnea ! El nu a vrut liberalizare la gaze si a sustinut cresterea productiei interne si a gazului ieftin la populatie ! De aceea l-au bagat la puscarie…

  6. Eu vreau ca alianța asta de jepcari lacomi PDL+USR să rămână până in 2024 la butoane. Nu de alta dar românașii iobăgei prea erau nemulțumiți de Peee-Seee-Deee și de Dragniaaaa. Era nașpa să se mărească pensiile și salariile, să se promoveze producția și capitalul românesc. Era naspa să se dorească taxarea mai aproape de corect a multinaționalelor….
    Dacă eram Dragnea, râdeam mult de voi în sinea mea în această perioadă și în cea care va veni…dar o să râd și așa. Eu cred că o să mă descurc… așa am eu impresia. Nu lucrez la stat, să precizez asta pentru că o să sară vreun spălat pe creieri care nu știe să gândească decât în șabloane useriste și o să mă acuze că sunt vreun bugetar sau am pensie specială sau mai știu eu ce mama dracului. Nu, de la 18 ani lucrez numai la privat.

  7. Daca nu se faceau privatizări functie de interese si spagi,poate mai exista o companie de stat care sa dicteze preturile si sa tempereze piata(vezi pretul la benzina si motorina ,diferente de cîtiva bani la toate companiile,asa ca nu prea mai coneaza de unde alimentezi)
    Chiar nu putea exista un contract cadru,facut de o autoritate a statului,care sa nu permită asemenea libertati din partea companiilor furnizoare?
    Chiar nu poate sa existe o lege care sa protejeze consumatorii in asa fel incît sa nu ajunga la astfel de situatii?
    Atunci care este rolul statului,pentru ce sînt platiti functionarii statului,cum îsi protejeaza statul cetatenii in fata acestor abuzuri?

  8. Daca pe vremuri pe langa colosii astia erau firme capusa, acum, dupa privatizare colosii au devenit ei insisi capuse gigantice.
    Sincer, ma bucur , prostii care erau toata ziua cu Dragnea in gura meritau sa o ia in barba.

  9. Într-o țară vecină populatia a ieșit în stradă când prețul energiei electrice a crescut enorm.La noi se iese in stradă pentru susținerea politicienilor.?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.