Noi speranțe pentru bolnavii de cancer

pat, bolnav, imunoterapie

În afară de radioterapie și chimioterapie, noile arme de luptă împotriva cancerului sunt testările genetice, imunoterapia, terapiile țintite și individualizate pe baza profilului genetic al tumorilor. 

Una dintre acestea, imunoterapia le oferă bolnavilor speranța unei rate de supraviețuire mai mari decât în cazul terapiilor clasice și o calitate a vieții mai bună. Puțini bolnavi din România au însă acces la astfel de tratamente inovatoare.

Tudor a fost diagnosticat acum doi ani cu cancer pulmonar. Imediat a început chimioterapia. Câteva luni mai târziu, chirurgii i-au extirpat un plămân. „Aveam o stare de neliniște și disconfort. Am rămas fără, dar am zis tot timpul că trebuie să fim optimiști“, povestește bărbatul.

Peste 100.000 de români au cancer

Asociaţiile de pacienţi spun că 130 de persoane diagnosticate cu această boală mor zilnic. Lipsa citostaticelor şi listele lungi de aşteptare pentru radioterapie ne plasează peste media Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer. În anii următori, medicii speră ca cei mai mulţi pacienţi să fie trataţi prin terapii revoluţionare. Astfel, calitatea vieţii bolnavilor va fi îmbunătăţită şi va scădea rata de deces.

„Imunoterapia este tendința la nivel mondial în acest sector și trebuie și noi să găsim pârghiile pentru a ne ralia acestui trend“ spune Diana Loreta Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială.

Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar și îl ajută să combată eficient cancerul. „S-au publicat date rezultate din studiile de fază I cu o supraviețuire de 16% în cazul pacienților cu cancer bronho-pulmonar non-microcelular la cinci ani. Și săne amintim că plecăm de la o supraviețuire de 4%“, explică Polixenia Iorga, medic oncolog.

2.000 de imunoterapii oncologice

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate pentru tratarea pacienților cu melanom, cancer pulmonar sau cancer de vezică urinară. Unele tratamente sunt disponibile şi în România. „Când a început ciclul de guvernare actual erau prezent și erau disponibile pentru a fi prescrise 9 medicamente țintite molecular. În prezent există 40 de astfel de molecule“, spune Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Nici în ziua de azi nu au acces la unele tratamente care au fost publicate încă din luna martie. Nu acuzăm pe nimeni, doar cerem în mod imperativ să armonizăm cumva aceste decizii“, spune Cezar Irimia președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer din România.

Cercetătorii studiază acum mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.