Nutriționistul Mihaela Bilic despre obiectivul postului

Postul Crăciunului care a început astăzi poate fi un motiv bun pentru organism să se regenereze, să se repare şi să se odihnească, este de părere medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul face o serie de recomandări:
De azi a început postul Crăciunului. Prin eliminarea produselor de origine animală, dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări?

Greșeli care trebuie evitate în post

‼️Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.
‼️Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.
‼️Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.
‼️Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Obiective care trebuie atinse în post

✅Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
✅Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Super! Femeia asta vorbeste de parca majoritatea cetatenilor stau cu banii chash la saltea si cumpara doar ieftinuturi de proasta calitate si inghit ca porcii orice in cantitati mari! Mental expus pe facebook neconform cu realitatea din tara. Jalnic!

  2. Iti sta mintea il loc,o civila necasatorita comenteaza Postul Craciunului!Alta chiftea luata de la gura calistratilor de meserie

  3. Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte,bagati la capetele voastre seci Acest post se incheie pe 24 decembrie,anul viitor. Prin durata lui de 400 de zile, ne amintim de postul lui Moses de pe Muntele Sinai,cand n-avea nici apa,nici femei,nici mancare,nici nu stia sa scrie sau sa citeascam,scrisul ebraic s-a dezvoltat mult mai tarziu dar Moses astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.,de cine,ramane uin mister si in ce limba Astfel, crestinii postind 400 de zile, se invrednicesc sa primeasca pensia marita deopotriva de Ciolacu si de Ciuca, doi Cio si Ciu ai politici romanesti

  4. postul adevarat are un singur inteles si scop: COMUNICAREA CU DUMNEZEU SI APROPRIEREA DE EL. Prin INFOMETARE SI MEDITATIE, spiritul se apropie de Creator. calugarii de la Muntele Athos se infometeaza si inspira uleiuri esentiale – tamaie, smirna, pentru a fi „atinsi” de Dumnezeu. adica ce faceau indienii cand beau ayahouasca pentru a avea „viziuni” de la spiritele protectoare… „nutritionistii” sa ramana la ei acolo… va dati seama cat de r e tar zi am ajuns sa fim? sa fie platiti niste indivizi care sa iti spuna CUM SA MANACI? SI CE SA MANANCI? pe bune? :))

  5. „Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame”
    Nu. Era bine sa intrebe un preot crstin – doar ortodox, care nu amesteca si nu pune semn egal intre hoit si suflet.
    Este sa te infranezi de la pofte, sa fii stapanul tau, nu al ispitei de jos – placerea pantecului si nici a limbii – glutonie.
    Nu cauti sanatatea trupului daca nu te ocupi de sanatatea sufletului care se ocupa de fiecare celula, de fiecare proces fiziologic…
    Sfaturile nu sint rele dar una e sa spui ce folos este si alta e sa sugerezi care este motivatia.
    … nu are relevanta ca e necasatorita – barbati care sa devina soti sint din ce in ce mai rari, ma refer la cei ne-feminizati si nici degenerati, desigur. Si femi (poate mai rau…) da’ e alta treaba deja…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.