O nouă demisie din Partidul Național Liberal

Fostul secretar de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu pleacă din PNL. Acesta se va alătura proiectului lui Călin Popescu Tăriceanu. Boroianu explică într-un comunicat remis redacției noastre motivele demisiei sale din ceea ce numește „cârdășia” din PNL.

Comunicatul integral al lui Boroianu:

„M-am alăturat refăuritorilor PNL dintr-un început de an 1990. Am făcut-o din profunde convingeri și nu doar din tradiții familiale. Am acceptat să slujesc întotdeauna idei și niciodată persoane sau grupuri de persoane. M-am răzvrătit totdeauna împotriva minciunii, poltronilor și compromisurilor compromițătoare. Nu am țintit funcții dar am părăsit funcții oricât de înalte dacă nu puteam realiza un proiect ce-l propusesem. Sunt convins că această atitudine intransigentă m-a făcut antipatic multora care, atât în sistemele asociative cât și în mediul de afaceri, nu urmăreau decât interesul individual, neținând cont de mijloace și disprețuindu-i pe ceilalți. Ca adevărat liberal am considerat că fiecare în parte și toți împreună am făurit partidul și nicidecum că partidul e cel care ne-a făurit pe noi cum am auzit de curând într-o perfectă continuitate cu mentalitatea comunistă, rostit de către foști colegi.
La apariția primei candidaturi a tânărului Crin Antonescu m-am lăsat atras și înșelat de aparenta sa răscoală împotriva cârdășiilor ce tindeau să cuprindă nu numai familia liberală ci și întreaga societate românească. L-am părăsit pentru ceea ce părea a fi un spirit nou, pe bunul și vechiul meu prieten, Călin Popescu Tăriceanu. Am mers până la a accepta să fiu condus în partid și-n administrația publică de personaje nu se știe de unde apărute și marcate de profundă incultură. Speram să vină ziua în care tot ce adunasem din experiența mea profesională și de viață, din lecturile mele și din multele mele relații internaționale, ar fi putut să se cristalizeze într-un proiect liberal de țară ce se intitula ‘România creativității’ și care urma să fie ascultat, înțeles și eventual discutat și adoptat de către colegii mei.
La un moment-dat, să tot fie cam 15 – 16 luni de atunci, am început să simt în jurul meu nu numai că mi se năruie speranțele dar că terenul începe să devină nesigur și într-o proastă zi, explicația a căzut ca o ghilotină ! Rebelul Crin Antonescu își începuse transformarea sa într-un personaj patologic ce trăda, zi după zi, una după alta toate ideile cu care ne adunase în jurul său. Motivele pentru care acel Antonescu a ajuns acest Antonescu de astăzi, nu mă interesează. Nu mă interesează nici adevărata motivație pentru care civicul Antonescu s-a alăturat forumistului Johannis și nici cum și cu ce bănuite ajutoare, s-au înstăpânit peste un partid ce păruse în scurta sa istorie postdecembristă cel mai bătăios și care urma să se transforme dintr-o sumă de individualități consistente, într-o turmă haotică de oi.
Dar a face campanie lângă confrații tăi politici europeni în timp ce negociai trădarea lor și trecerea în tabăra celor ce nu doar nouă ni se opuseseră ci voinței poporului român, mi s-a părut a atinge nivelul abjecției. Cum abject mi se pare să pornești la drum alături de cei pe care-i desemnasem în crâcenă încleștare politică ca întruchipare a răului, a corupției, a antiromânismului în campanii electorale ce ne declaraseră victorioși. Toate aceste fapte ce m-au cutremurat și-au găsit o ultimă manifestare în zilele de 27 și 28 iunie în incapacitatea reprezentanților aleși ai partidului de a se salva pe ei înșiși și intregul liberal. Ultimul, rușinosul congres al trădărilor cauzei liberale a fost pentru mine decisiv. Anunț prin această atitudine publică cum am făcut-o și către organizația căreia i-am aparținut, demisia din această cârdășie care poartă de acum înainte fără rușine și împotriva sensului profund al acestui nume, denumirea de PNL. Mă alătur fățiș lui Călin Popescu Tăriceanu în dorința comună de a repune la locul lor valorile și idealurile liberalismului românesc.
Cu sperața că proiectul nostru de țară va putea contribui la trezirea României, la impulsionarea uriașelor ei tezaure de identitate și creativitate care-i vor reda demnitatea și-i vor aduce în termene previzibile, bunăstarea meritată ! Alături de cei ce ne-au stat alături încă din 1989, ALDE, împreună în familia europeană și a Organizației Atlanticului de Nord, ca români cu voce distinctă și neatârnată !
Sper ca toți cei ce simt ca mine, ca noi, să ne urmeze ! Putem fi ceva și ajunge unde ne dorim, prin noi înșine !”

Tot duminică șase deputaţi liberali au anunţat că demisionează din PNL şi că vor trece la partidul pe care Călin Popescu Tăriceanu a susținut că vrea să-l înființeze. Este vorba de Andrei Gerea, fostul ministru al Economiei, deputații Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă şi Nicolae Alexandri. Un alt demisionar este fostul secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia, Bogdan Nica.

Sâmbătă, imediat după Congresul PNL un alt deputat liberal, Graţiela Gavrilescu, a anunțat că va părăsi partidul şi i se va alătura lui Călin Popescu Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.