O ursoaică şi-a făcut bârlog în apropierea unor case din Băile Homord

O ursoaică şi puii ei şi-au făcut bârlog la câteva zeci de metri distanţă de casele din staţiunea Băile Homorod, judeţul Harghita, zona fiind izolată cu benzi fosforescente, întrucât, deocamdată, animalele nu pot fi mutate, iar localnicii spun că le este teamă de un posibil atac, transmite REALITATEA.NET

Bârlogul ursoaicei – care are doi pui -, aflat la câteva zeci de metri distanţă de case, lângă DN 13 A, în staţiunea balneară Băile Homorod, a fost descoperit în urmă cu câteva zile de un localnic care căuta crengi uscate.

„Am mers după crengi uscate şi am văzut că ursoaica şi-a făcut bârlog şi are pui. I-am văzut şi pe ei şi ursoaica. M-am speriat şi am venit fuga de acolo şi nu am mai avut curaj să mai merg. Am anunţat la Primărie şi pădurarii”, a povestit localnicul.

Pădurarii de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) „Târnava Mare” din Odorheiu Secuiesc susţin că microclimatul tipic subalpin al staţiunii, ferită de vânt, a atras-o pe ursoaica gestantă, care şi-a ales, în luna ianuarie, drept adăpost o scorbură aflată la baza unui brad înalt dintr-o mică pădure, pe o colină, la aproximativ 50 de metri distanţă de casele oamenilor şi la circa 150 de metri de DN 13 A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc.

Pădurarii mai spun că „niciodată nu s-a întâmplat” ca un urs să îşi sape adăpost atât de aproape de zonele locuite.

„Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva, este un eveniment cu totul neobişnuit. De obicei, ursoaicele fată sus în munţi, în bârlogul făcut de ele, departe de oameni. Cred că este o ursoaică foarte tânără şi nu a ştiut să îşi caute un loc sus, în munte, iar celelalte bârloguri erau deja ocupate”, a spus Jakab Attila, preşedintele AVPS „Târnava Mare” din Odorheiu Secuiesc.

Potrivit acestuia, planul iniţial a fost ca ursoaica să fie tranchilizată şi dusă, împreună cu puii, într-un loc mai ferit, însă nu a putut fi realizat deoarece specialiştii nu ştiu cum se va comporta ursoaica la trezire şi ce va face cu puii.

„Mi-au spus că este cel mai bine să o lăsăm aici şi să închidem zona”, a afirmat Jakab. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, la rândul său, că relocarea ursoaicei cu pui nu este permisă de „metodologie”.

„Metodologia noastră nu ne lasă să o luăm şi să o ducem în altă parte. Cred că în maxim o lună – aşa spun specialiştii -, când puii vor putea ieşi din bârlog, se vor deplasa în alt loc”, a afirmat directorul APM Miercurea Ciuc.

Localnicii sunt speriaţi de ursoaică şi spun că se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor, animalele sălbatice provocându-le pagube şi în anii precedenţi.

„Mi-e frică tare de ursoaica asta, mi-e frică nu numai pentru mine, ci şi pentru copii, nici nu-i mai lăsăm să iasă din casă singuri”, a spus o femeie, în vreme ce un alt localnic şi-a exprimat temerile că animalele din gospodărie vor fi ucise de ursoaică.

„Mă tem că va intra în curte, că noi creştem porci, vite, avem stupine şi, de foame, o să le omoare. Este prea aproape de noi ca să nu ne temem”, a mai spus acesta.

Potrivit preşedintelui vânătorilor de la AVPS „Târnava Mare”, spaima locuitorilor este îndreptăţită, „mai cu seamă atunci când ursoaica trebuie să coboare să bea apă, la pârâul de peste drumul care duce la casele oamenilor, iar cineva intră în spaţiul dintre ea şi pui”.

Oamenii au cerut sprijnul primarului oraşului Vlăhiţa, de care aparţine staţiunea Băile Homorod, dar acesta a primit interdicţie să ia orice măsură împotriva ursoaicei.

„Nu avem voie să îi tranchilizăm sau să îi deplasăm în pădure, pentru că ursoaica încă alăptează. Singura măsură posibilă a fost izolarea zonei, ca ursoaica să stea în linişte cu puii ei”, a afirmat primarul oraşului Vlăhiţa, Rus Sandor.

Benzi fosforescente de care au fost ataşate, din loc în loc, inscripţiile „pericol de atac de urs, trecerea strict interzisă” marchează zona izolată, aceasta fiind singura măsură care a putut fi luată pentru protejarea oamenilor, întrucât ursul este o specie ocrotită prin lege. Persoanele care trec dincolo de bandă pot fi amendate cu 10.000 de lei.

Autorităţile speră că, după ce puii vor creşte şi vor părăsi bârlogul, ursoaica îi va duce în mijlocul pădurii, departe de zona locuită de oameni. În caz contrar, se va impune relocarea lor, cu atât mai mult cu cât staţiunea Băile Homorod este căutată de turişti din ţară şi din străinătate pentru băile cu apă minerală, precum şi pentru izvoarele cu un conţinut bogat în minerale, utilizate atât în scopuri curative, cât şi ca apă de băut.

În pădurile din Harghita trăiesc aproximativ o mie de urşi. Anul trecut au fost înregistrate la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita 107 incidente provocate de urşii care au intrat în gospodării şi au omorât oi, vite, cai, găini, iepuri şi au distrus stupine.
Tot anul trecut, un cioban a murit în Harghita, iar altul a stat trei săptămâni în spital, după ce au fost atacaţi de un urs.

 
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.