Oameni noi, preselectați de voi

Dacian Cioloș a fost umflat cu pompa doar ca să poată aerul exploda mai bine, înțepătură cu înțepătură. Nu a fost lăsat să înscrie un partid, ca să i se poată oferi unul, legat cu lesă. Știut fiind că nu verifică pe nimeni, s-au înscris de la PRM la PMP fără restricții, bașca obișnuiții imbecili care încearcă să își spele șpăgile în declarația de avere, convinși fiind că departamentul lor are imunitate. De Nicușor Dan nu mai vorbește nimeni, deși și-a ridicat reputația cu trudă, prin ani de muncă voluntară și procese făcute statului. De Monica Macovei, ce să mai spun. Și aproprații mi-au făcut observații că de ce mai aduc vorba despre ea, cînd nu voiam decăt să remarc că e cel puțin bizar să existe un partid anticorupție plin de oameni care au tămâiat-o ca să se ridice- profesioniști ai trădării – și fără nici un om care să fi îmbrățișat cu riscuri mai mari cauza anticorupției, ca ea. Or fi puțini fanii Macovei față de critici, de acord, dar de ce tot M10 s-a dus la USR- fără ea.

Cioloș, Dan și Macovei nu sunt sfinți, Doamne ferește, și au coborît serios de pe piedestal ca să li se permită și pasul unu în politică. Pentru doi sau trei, trebuie să cobori mult mai mult sau să nu fi existat niciodată cu titlu personal, doar pe lista de cadre. Există undeva o listă de băieți în costum, la început nu alb – albul a venit doar ocazional- la Cristi Preda, azi la PLUS (după PNL, PDL, PMP) și la Siegfried Mureșan (ex PDL, PMP, azi PNL) cînd au anturat-o pe Udrea pe plajă pentru poza prezidențială. Înainte, scriseseră discursuri EBEI cu devotament. Mureșan (și Bușoi) au fost cu îndemînare puși de corespondenții români de la Politico pe lista românilor de urmărit anul ăsta (cine îi urmărește de ani de zile a schimbat deja pe alt canal). Unii sunt mai tineri și mai promițători ca alții, dar tot din filmul acela. Preda și MRU sunt versiuni vechi, rodate- unul ar fi ajuns la Scînteia dacă nu venea Revoluția, altul își urma cariera deja strălucitoarea în activul comunist. Alde Ghinea, Năsui și Stancu Viziteu sunt generația nouă, care vor să desființeze pensiile speciale ale tuturor- minus SRI, să controleze achizițiile publice ale tuturor- minus SRI și SPP- și să facă bugetul hiperauster- minus acele n servicii secrete cu care țara vrea să intre în zona euro, tot atîtea producătoare de firme acoperite, rentieri care scriu prin gazete, diversiuni la nevoie și mult patriotism, o mare cooperativă care joacă – prost- în marea comedie numită Oameni Noi în Politică. Mai exact, numele operației este ”Înlocuirea clasei politice”și e o operație în care patrioții și mercenarii, gradații pe bune și tocmiții cu luna se amestecă în cel mai deplin haos. Numele ei de fond este, a fost și a rămas păstrarea integrității Partidului/Partidelor) prin vigilența Securității. Episoade noi. Cu contribuții excesive din partea serviciilor Internelor, Armatei, SRI, SPP,SIE și județului Sălaj, care pare o pepinieră de cadre de mîna întîi, de la Virgil Ardelean și Vasile Dîncu la Edi Hellvig și Dacian Cioloș. Numai cu DNA stau prost, fiind județul cu cele mai puține condamnări, sau poate cel mai imaculat? Vă las să calculați probabilitățile.

Clasa politică, desigur, cere să fie înlocuită. Niște oameni politici care postează singuri poze în care asupra unui buget întîrziat cu o lună zăbovesc odihniți și bine dispuși Daniel Chițoiu, Darius Vîlcov și Liviu Dragnea , trei oameni cărora nici o persoană privată nu le-ar încredința de bunăvoie un împrumut, niște oameni politici care folosesc ocazia lansării președinției României ca să aducă pe Adrian Severin și Adrian Năstase, doi condamnați pentru șpagă să-și pledezecauza taman la Frans Timmermans -fără audiență, printr-o ambuscadă prost regizată, de parcă trebuia să îl mai convingem pe FT că acesta e guvernul care face lobby corupților și nu e el convins destul- niște pesediști/peremiști care cred că dacă Europa e contra lor pot și ei să fie contra Europei (și eventual să schimbe majoritatea opiniei publice), sau care produc noi Elene Udrea pe nervii poporului căruia nu i-a priit Crăciunul că a scăpat aia veche de pușcărie- asemenea oameni politici sunt de Jurassic Park, se duc singuri la gardul electric și aplică la extincție.

Noutatea este că Partidul de azi, față de cel de altădată, e ales.

Și această alegere a sa e un progres. În rest, băieții fini și cu costum erau cît se poate de meritocratic recrutați de Secu și altădată, printre brute ca aceia care spuneau părinților lui Marius Oprea să el a murit, sau dădeau în inginerul Ursu pînă îi rupeau ficatul. Și erau simpatici, și convingători, să ne amintim anunțurile lor la Radio pe 22 decembrie 1989 cum că sunt de partea Revoluției și a poporului.

Noi nu putem înlocui un partid ales, fie și PSD, cu o ”meritocrație” obscur selectată de urmașii Securității și impusă la USR, la PNL și la PLUS pe față, prin operația ”Oameni noi” (selectați de voi), al cărei principal promotor civil a fost Mihai Polițeanu, ex PNȚcd, PDL, M10 și acuma USR ( nu mai socotesc alte afilieri, nici ocupații…). Sau care se vede în figuri marcante ca rectorul de la Timișoara pus să prezideze ședința la Cameră anti-Dragnea, acuzat de plagiat și cu diplome de la ANI și Academia de Apărare. Îți vine greu să crezi că se poate ajunge așa de jos, dar se ajunge la nivelul la care a ajuns publicul de dreapta, care crede că rectorul Emil Constantinescu a fost de rahat, iar rectorul Pârțea este din aur curat. Partea hazlie e că publicul ăsta susține despre publicul celeilalte părți că e dezinformat și neexigent, cînd pe regula nouă pe față nu mai poți fi rector dacă nu ai avut dosar de om de încredere la Securitate, și toată lumea își acoperă ochii. După aia facem din rectori ”comisii de etică”, așa cum facem din ziariștii cu dosare la DNA că vindeau emisiuni lui Vanghelie și Ioan Niculae apărătorii Statului de Drept pe canele populare. Iar liderul ales de noi și șeful statului nu zice nici o vorbă, nici una, cum că nu cele de mai sus sunt tendințele pe care l-am ales să le patroneze sau pe care le preferă el și că suntem unica țară din Est care nu trimite nici un fost disident în parlamentul european, numai securiști de ieri și de azi pe lîngă unii care nu sunt nici măcar atît. Cu Iohannis e simplu: ori e cu ei, ori nu contează, că toate tendințele astea rele sub el au crescut în halul ăsta, chiar dacă au început în al doilea mandat al lui Băsescu.

Per total e o tragedie democratică și o formă de furt perpetuu, dacă nu de revoluții, atunci de alegeri, pentru că o secțiune din public, care nu e nici dependentă, nici securistă, ci curat occidentală și democratică, are mereu de ales între Partid și Securitate, unde eventual vor ajunge toți cei votați, indiferent de flamura sub care s-au prezentat.

Pe moment Securitatea pare că va câștiga, pentru că PSD nu a reușit să priceapă că abuzurile contra lor (mandatele de ascultare de siguranță națională sau completele exceptate nelegal de la tragerea la sorți) nu pot fi spălate prin alte abuzuri, și mai ales că șansele lor la Președinție, cu mesajul de ”suveranitate” (contra mesajului european și anticorupție) sunt zero. Nu tribunalele și Bruxellesul îi condamnă, ci alegerile prezidențiale și decizia de a avea candidat propriu, și condamnarea asta și-au fixat-o singuri, că atîta i-a dus capul.

La urma urmei, treaba lor și ducă-se, dar vezi că tensiunea asta dintre tabăra Partidului și tabăra Securității, îngrozitoare cum a fost pentru țară și greu de înțeles pentru mulți în ultimii doi ani poate ajunge un exemplu pozitiv peste vreun an, cînd în loc de dictatura imaginară a unuia care cumpăra bunăvoința poporului cu mici și bere, nu o să mai știm defel cine și de ce ia vreo decizie, ca la pronunțările lui Klaus Iohannis de azi, care sunt curat discreționare, e respins unul că nu are hîrtie de la CNSAS după ce înainte a fost unul acceptat care nici el nu avea. Coruptă și de proastă calitate, democrația de azi e încă democrație, dar triumful ”oamenilor noi” preselectați va fi orice altceva. Și să nu aud după, ca în Brazilia săptămînile astea, că anticorupția e de vină că v-a adus populismul radical și ăsta a cam terminat-o cu democrația la o lună după instalare (pînă și Transparency International s-a scuzat la lansarea IPC de anul ăsta pentru că brazilienii, radicalizați contra corupției, au ales un general de dreapta, de parcă ar fi vina lor).

Dar, vorba aceea, unde discernămînt nu e, nimic nu e.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Nicușor Dan a fost tradat de securistii care i-au umplut si capturat partidul,exact ca in cazul Dan Diaconescu!Nicusor Dan nu putea fi o marioneta, cum sunt actualkele giamparale din USR!Raman la parerea ca viata politica e un film cu securisti,ca fiecare om politic are un rol bine fisat,si ca cei care trebuie condamnati,ca au furat,ca au fluierat,ca au devenit prea umflati, nu vor scapa de puscarie!

  • Ce pacat ca Armata a ajuns sa ne tradeze interesele nationale ca si a ” noastra” elita politica figurativa. In traditia romaneasca se aprecia candva ca armata e formata pentru a participa la apararea patriei, nu pentru circ politic. Este un dezastru previzibil pentru noi ca Stat si pentru noi ca natiune , sa fim dirijati de aceste „armate de profesionisti” ce nu se preocupa de reala capacitate de aparare a Tarii, ci de otravirea motivatiei unor intregi generatii romanesti.

 2. MINCINOSII HELLVIG SI LAZAR S-AU NENOROCIT: Adresa sefului DNA Brasov Cornel David Deca ingroapa SRI si PICCJ, care au mintit natiunea ca protocolul secret din decembrie 2016 dintre Hellvig si Lazar n-a fost pus in aplicare. In iulie 2017, Deca cerea prim-adjunctului SRI Razvan Ionescu sa-l ajute in instrumentarea dosarelor, invocand fix protocolul din 2016. Comisia parlamentara si natiunea au fost prostite de smecherii de la varful SRI si PICCJ

 3. coana alina , ma mir ca nu o mai ” idolizezi ” cand „combate holocaustul ” pe coana veorica vaselica hemoglobina si multe alte „”chifle „”verbale , ti-ai primit „tainul” pentru ce ai scria pana acum III. Ai putea sa o intrebi ca cauta „putoiul” acela, victor, in intre atatea oficialitati europene , poate vrea sa-l lanseze in politica europeana, e baiat capabil doar a facut liceul la marele liceu de la Videle-Teleorman , se vede ,” nam ba ” !!!
  ASTEPT REPLICA DE LA coana alina mungiu si un laudatio pentru feciorul vaselicai !!

  • Mare prost esti.Nu mai ai de cine sa te legi???De cat de un copil infiat???Esti un nemernic.Ce carte ai tu???

 4. F. Interesant ! Pai…1)SRI=ul trebuie desfiintat si infiintat a doua zi, cu alta denumire si pastrati doar de la maior in jos !…….2)Deocamdata,acest Dragnea rezista iar economia Romaniei a crescut cu 26% in 2 ani . PIB-ul pe locuitor a depasit deja Croatia iar anul acesta va depasi si pe cel al Greciei si Letoniei. Nu mai suntem penultimii din coada. Deja suntem ai 3-lea iar la sfarsitul anului vom fi ai 5-lea…. din coada! Daca ritmul se pastreaza(se tin astia de progr. de guv. al prof. Cristian Socol si Darius Valcov sprijinit de prof. americ.Stiglitz) in 3 ani ajungem si Ungaria si Portugalia…..PE BUNE ! Este rau ? In ceea ce priveste PIB-ul in cifre absolute Romania sta deja si mai bine devansand Grecia, Portugalia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia,Croatia, cele 3 state baltice….. apropiindu-ne de Finlanda si de locul 14(din 27) in U.E. Occidentalii (P.P.E..-ul dlui. Iohanis si secta bancilor dlui.Isarescu mai ales), nu vor. Ne vor mici si prosti !

  • Pai daca este asa de bine atunci astia de la PSD nu trebuie sa-si faca probleme. Vor fi alesi fara probleme la viitoarele alegeri. Daca totul este unt si miere, cei care neaga actuala guvernare sunt foarte putini, nu?
   P.S. Ai grija de unde bei apa zilele astea, daca esti din Bucuresti.

 5. Da,ai grija @nicu olahus sa deschizi ușa să-ți intre laptele și mierea din programul lui Valcov.Dai impresia că nu prea stai în țara asta.

 6. Despre articol, are dreptate AMP în totalitate. Așa e nici dracu nu mai îndreaptă lucrurile.Nu vom trai sa avem un partid care să-și propună curatirea de servicii Totul a plecat strâmb din 1990.

 7. Doamnă Alina Mungiu vorbiți de o “secțiune din public care nu e nici dependentă nici securistă ci curat occidentală și democratică”. Cunosc în Timișoara o asemenea secțiune de tineri în jur de 40 de ani IT-ști și medici, prosperi, umblați prin Europa. Știu cât lucrază colegi de ai lor la Roma sau Londra fiincă în excursii s-au cazat la ei câteva nopți în apartamente unde locuiesc cu încă o familie spre a înjumătății chiria. Aici în România IT-știi muncesc dar și câștigă fiind scutiți de impozite. De sănatate, drumuri, învățământ, armată ei nu se consideră răpunzatori ci doar beneficiari și nemulțumiți. Au deplină libertate de mișcare și acțiune. Medicilor le-a mărit dna. Dăncilă salariile de nu mai sțiu la ce psihologi sau la ce bizare școli private pentru copii să prăduie banii. Majoritatea sunt copii de familie ieșiți în lume cu o bună educație și o cultură solidă. Au facut o școală bună. Ei bine în ultimii zece ani rețelele de socializare i-a șters pe creier impecabil. Au limitat cerrcul de cunoștințe cu care se întâlnesc, preiau numai informații de pe rețea, ies în stradă la protest la orice convocare de pe rețea. În fața oricăror evidențe sau la orice argumente sunt imuni. Aceștia sunt “oamenii noi”, elitele care înlocuiesc omul de tip nou visat de toți dictatorii. Până anii trecuți nu participau la vot. Acum merg detrminați sâ aleagă viitorii constructori și păzitori ai democrației românești.

 8. SRI nu e romanesc. Nu prea a mai ramas nimic romanesc decit jalea si nevoia. Restul, adica servicii, presedintite, dna, procuratura astea au trecut in slujba unui cerc de interese care trebuie sa-si perpetueze puterea si controlul. Ati vazut citi atirnatori, tradatori sint in PSD: ponta, firea-albinuta, tudose, grindeanu etc. Armata mare. Uitati-va in poza de mai sus: patriotii romani senibili sint cu mina la inima, adica iohnnis is orban. ha ha ha ha ha ha ha ha Vreti mai mult absurd de atit? Chiar nu ajunge? Iar ati uitat ca SRI a fost creat de cirtitele KGB si GRU din armata? Si aveti asteptari ca Romania sa aibe caine de paza? Incercati sa definiti ce inseamna securitate, maca sa vorbim aceiasi limba. Am tot spus ca potentialul de tradare in PSD e foarte mare fiind un partid mare. Sincer, ma mir ca PSD inca rezista dupa ce din Ianuarie 2017 pina azi, si inca continua, se tot da la temelia lui. Si tot sar aschii si inca e la putere. Incep sa cred ca Ponta face jocul UMDR, care probabil este avut la mina cu cine stie ce sensibilitati sau perversiuni. Amintiti-va doua chestiuni: declaratia lui Ponta ca sustine guvernul MRU- cel care a tradat si facut ca Mostenirea Gojdu sa ajunga in miinile ungurilor si cooptarea, cel putin delcarativa, la guvernare a udemereu dupa ce USL a cistigat algerile. Slabirea PSD este cistigul evident al UDMR care incepe sa ciriie ca el nu e intrebat de buget de exemplu, si al celor de la care sug astia, respectiv Ungaria. Este doar un aspect al problemei. Pentru ca ele sint mai multe si se materializeaza in functie de interesele unora si altora pe zone de interes: CIA, DSGE, BND, FSB, Mossad, MI 6, spalacitii olandezi etc. Deci care Securitate, a cui?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.