Olimpicii români sunt mediocri

La olimpiadele internaţionale de fizică, elevii români au participat la peste 100 de ediţii şi au câştigat 53 de medalii. Această performanţă ne situeză pe locul 12 din 20.

Medaliile olimpicilor sunt de fiecare dată argumentul că educaţia din România nu este chiar o catastrofă. De vreme ce medaliile există, înseamnă că educaţia românească ar fi totuşi bună de ceva, cel puţin teoretic. Practic, lucrurile stau altfel.

La Olimpiada internaţională de biologie, spre exemplu, cel mai bine clasat elev român a luat, în 2010, „argintul” de pe locul 70. La Informatică, trei elevii români au luat, anul acesta, „argintul” de pe locul 38 şi „bronzul” de pe locurile 80 şi 92. Primii clasaţi au fost elevi din Belarus, Bulgaria, Polonia, SUA, Georgia, Cehia, Japonia şi China.

Ultimul „aur” a venit în România în 2009 de pe locul 10. La matematică, România a câştigat cinci ediţii din cele 50 de până acum. În schimb, Rusia a câştigat 15, iar Ungaria 6.

În ultimii 10 ani, România s-a clasat între locurile 4 şi 16. În schimb, Statele Unite, care-s în competiţie de doar 36 de ediţii, se clasează constant pe primele cinci poziţii. Abonată la locul întâi este China, care a câştigat 16 din cele 25 de olimpiade la care a participat, scrie realitatea.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.