Orchestra ONB a cucerit Dubaiul

Publicul prezent la Expo 2020 Dubai în seara de 17 ianuarie 2022 a avut bucuria de a se întâlni cu Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga, și cu renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu şi mezzosopranei Ruxandra Donose, alături de soliștii Operei Naționale București, tenorul Daniel Magdal și baritonul Iordache Basalic. Pentru a pune în valoare cultura română în contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru a interpretat „Balada” pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrări româneşti la nivel internaţional.

Ferdinand Nagy, Comisarul General al României la Expoziţia Mondială Dubai 2020: „Cultura unei țări este, poate, cel mai bun ambasador și cea mai bună modalitate de a-ți promova țara, pentru că este un mesaj non-verbal pe care toată lumea îl apreciază și de care toată lumea se bucură. Într-adevăr, evenimentele noastre au creat bucurie, iar vizitatorii au simțit faptul că prezența noastră aici prin aceste evenimente culturale este una foarte important și foarte serioasă. La expo 2020 s-au interpretat lucrări de Ciprian Porumbescu, George Enescu și multe alte creații muzicale românești cunoscute la nivel internațional. Millennium Amphitheatre este cea mai importantă scenă din cadrul Expo 2020 Dubai, o scenă în aer liber, iar concertul Orchestrei Operei Naționale București s-a desfășurat în acest cadru impresionant.”

De asemenea, marți, 18 ianuarie, două cvartete de coarde compuse din membri ai Orchestrei Operei Naționale București au încântat publicul prezent la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai.

Dirijorul Daniel Jinga, managerul general interimar al Operei Naționale București: „Am prezentat un repertoriu pe care toți participanții la Expo Dubai să îl iubească, să îl înțeleagă, să îl recunoască, iar asta a este frumusețea operei, de fapt, s-a cântat în limba originală pentru a unifica valorile tuturor celor care s-au aflat în sală, în public, pe scenă.”

Mezzosoprana Ruxandra Donose: „Am încercat să aleg un repertoriu care să împlinească două funcții – o piesă din repertoriul românesc cu care să punctăm frumusețile care s-au creat la noi în țară și aici am găsit minunatul lied Stele-n cer pe versurile ultimei poezii scrise de Mihai Eminescu și, în același timp, având în vedere că ne aflăm la o expoziție mondială care trebuie să arate puncte culminante ale unui repertoriu de operă, am ales arii foarte cunoscute cum ar fi Carmen de Bizet, Samson și Dalila de Saint-Saëns, un duet cu Teodora Gheorghiu din Povestirile lui Hoffmann, iată un repertoriu care să îi prindă repede pe ascultători.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.