
Papa Tawadros al II-lea este în vizită oficială și pastorală în România, prilej cu care va avea întâlniri la cel mai înalt nivel și dialog interreligios pentru pace
Înalt Prea Sfințitul Papa Tawadros al II-lea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, efectuează în aceste zile o vizită pastorală și oficială în România, parte a turneului său în Episcopia Europei Centrale. Aceasta marchează un moment istoric în relațiile bilaterale egipteano-române și în dialogul ecumenic dintre Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română.
Întâlnire la Palatul Victoria
Papa Tawadros al II-lea a fost primit miercuri la Palatul Victoria de către Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. În cadrul întrevederii, cei doi lideri au reafirmat importanța relațiilor istorice dintre Egipt și România, dar și contribuția esențială a Bisericii Copte în promovarea valorilor universale ale păcii, dialogului și toleranței.
„Este o mare onoare să-l avem pe Sanctitatea Sa în România. Apreciem profund activitatea Bisericii Copte și rolul său în construirea de punți între oameni”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Papa Tawadros a mulțumit pentru primirea caldă și a subliniat sprijinul continuu oferit comunității egiptene din România, precum și activităților pastorale ale Bisericii Copte în această țară.
Întâlnire frățească cu Patriarhul Daniel
Un alt moment de înaltă spiritualitate a fost întâlnirea de la Palatul Patriarhiei cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi lideri religioși au vorbit despre relațiile solide dintre cele două Biserici, intensificate mai ales după 1990, și despre deschiderea către cooperare în plan cultural și pastoral.
Patriarhul Daniel a amintit de pelerinajele ortodocșilor români în Egipt, organizate de Patriarhia Română, și a lăudat buna conviețuire a comunității copte din București cu parohiile ortodoxe românești. „Vă dorim o vizită binecuvântată în România, în numele comuniunii noastre frățești”, a spus Preafericirea Sa.
Recepție la Ambasada Egiptului
În onoarea vizitei, Ambasada Egiptului la București a organizat o recepție oficială, unde au fost prezenți ambasadori din țări arabe și europene, reprezentanți ai Bisericilor și ai organizațiilor internaționale. Ambasadorul Moayad El-Dolai l-a salutat cu emoție pe Papa Tawadros: „Bine ați venit acasă – în casa Egiptului din România.”
În discursul său, Papa Tawadros a vorbit despre valorile comune ale civilizațiilor egipteană și română, evocând simbolul coloanei ca expresie a verticalității omului către Dumnezeu. A subliniat unitatea adusă de Nil poporului egiptean și a lansat un apel la pace pentru Gaza, Sudan, Ucraina, Rusia, India și Pakistan: „Îl rugăm pe Dumnezeu să reverse pacea Sa peste întreaga lume.”
Promovarea culturii copte în România
Un alt moment semnificativ a fost întâlnirea cu domnul Alexandru Peterliceanu, Vicepresedintele ANCI, care împreună cu editura Proema a publicat traduceri ale cărților scrise de Papa Tawadros, printre care „Aceasta este credința mea” și „Istoria Bisericii”. Publicațiile au fost distribuite în școli teologice și centre de educație religioasă din România, ca parte a eforturilor de apropiere spirituală și culturală între cele două popoare.
Papa Tawadros a lăudat inițiativa, subliniind că „traducerea și publicarea cărților de credință reprezintă o lucrare nobilă, ce construiește punți între culturi și suflete.”
Vizita continuă
Vizita Sanctității Sale în România face parte din turneul său pastoral în Europa Centrală, care a început în Polonia. În România, Papa Tawadros al II-lea va continua cu întâlniri oficiale, vizite pastorale și pelerinaje, printre care se numără mănăstirile Cernica și Pasărea, urmând să se întâlnească și cu credincioșii copți stabiliți aici.
Această vizită istorică reafirmă legăturile strânse dintre România și Egipt, atât la nivel religios, cât și cultural și diplomatic.
Coptii crestini sunt de pe vremea lui Alexandru Macedon in orasul Alexandria adica mult mai vechi cu vreo 350de ani decat crestinii europeni MAcedonenii aveau o religie cult solar,la fel ca Dacii,crestinismul a venit cu vreo 350de ani mai tarziu.Nici macar Islamul nu exista pe vremea aceea era perioada Ptolemaica
@..BOR
Pentru mai multe explicații aveți volumul ACCPETĂM UNIREA CU MOOFIZITII?
Românii ortodocsi între optimism, dezinformare și apostzie, autori Ion Vlăducă, drd. Dumitru Popescu, drd. Gheorghe Fecioru/
volum publicat la Chilia „Buna Vestire” Schitul „Sf Dimitrie” LACU(Athos)Predania.
In Dr.Taberei este o biserica coptă. Mult timp am crezut ca cladirea era destinată altui cult religios dar de curând a apărut o pancardâ pe care scrie „BISERICA COPTĂ,SF.MINA”.(O ortodoxie incompletă, ca și armenii sunt monofiziți).
Coptii sunt fratii nostri de credinta, mai apropiati decat catolicii. Bisericile copte au picturile murale si icoanele identice cu cele din bisericile ortodoxe, doar ca sfintii sunt ceva mai bruneti, ca si coptii. Preotii copti trebuie sa fie casatoriti ptr a obtine o dioceza. Ca la ortodocsi.
Au fost o comunite crestina, care s-a mentinut cu mari sacrificii intr-o mare musulmana. Daca initial au fost protejati chiar de profetul Mahomed, datorita faptului ca acesta avea o sotie egipteana, in perioada mamelucilor si a imperiului otoman au fost destul de mult persecutati. Si in prezent au mari probleme din cauza extremistilor musulmani.
Limba copta in care si azi se mai tin slujbele, provine din limba egipteana din perioada cuceririi romane……[Rumburak]
Ciolacu cred ca l-a intrebat, cu curiozitate „profesionala” : „Cum faceti, Prea Sfintia Voastra, ca sa fie bine copti covrigii ?”