Paradoxul României: Scumpiri masive la gaze, prețuri încă mici

Între a doua jumătate a anului 2017 și a doua jumătate a anului 2018, prețurile la gazele naturale în moneda națională au crescut în douăzeci de state membre ale UE iar România este printre primele. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Irlanda (+ 17,3%), urmată de Bulgaria (+ 16,5%), Suedia (+ 16,4%) și România (+ 16,3%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în Croația (-2,5%), Portugalia (-1,9%), Ungaria (-0,4%) și Germania (-0,2%), conform Eurostat. Cu toate acestea, prețurile plătite de români sunt printre cele mai scăzute în UE.

Exprimate în euro, prețurile medii la gazele de uz casnic în a doua jumătate a anului 2018 au fost sub 5 euro pe 100 kWh Ungaria și România (3,5 euro pe 100 kWh), Croația (3,6 euro), Lituania (4,1 euro), Estonia și Luxemburg (ambele 4,3 euro), Bulgaria (4,4 euro), Polonia și Letonia (ambele 4,5 euro) și Slovacia (4,6 euro). Prețul gazelor depășește 10 euro pe 100 kWh au fost înregistrate în Suedia (12,2 euro), urmate de Italia (9,5 euro), Danemarca (9,1 euro), Spania (8,8 euro) și în Olanda (8,6 euro). Prețul mediu al gazelor din UE era de 6,7 euro/100 kWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

1 Comentariu

  1. E culmea – în țările neproducătoare (Portugalia, Germania, Ungaria etc.), prețul gazelor scade, iar într-una puternic producătoare ca România, prețul crește cu peste 16%! De ce? Pentru că avem un guvern impotent, supus mega-birocrației ue-mu.e și corporațiilor (asociațiilor banditești) internaționale.
    Pe când partidul Roexit?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.