Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare a decedat

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, a decedat în dimineaţa zilei de marţi. Sfântul Sinod a confirmat pe site-ul său oficial decesul patriarhului, care a survenit în jurul orei 04.00, în spitalul Lozeneţ, din Sofia unde fusese internat în vederea efectuării unui tratament de durată.

Maxim, întronizat în 1971, a împlinit pe 29 octombrie 2012 vârsta de 98 de ani.

Având în vedere vârsta înaintată a patriarhului Maxim, presa bulgară vehicula de mult timp speculaţii privind numele următorului patriarh bulgar. Nu fără importanţă este faptul că, potrivit unor dezvăluiri recente ale Comisiei de investigare a dosarelor fostei ‘Dărjavna Sigurnost’ (Securitatea de Stat), un număr de 11 din cei 15 membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au colaborat cu fostele servicii secrete comuniste.

Singurii patru episcopi fără trecut securist sunt patriarhul Maxim şi mitropoliţii oraşelor Silistra, Loveci şi Plovdiv. Presa bulgară consideră că, în urma acestor dezvăluiri, şansele mitropolitului Loveciului, Gavrail, să devină noul patriarh au crescut semnificativ, având în vedere faptul că acesta este unul dintre foarte puţinii înalţi prelaţi fără trecut securist. Alţi posibili candidaţi sunt mitropolitul Varnei, Kiril, şi cel al Plovdivului, Nikolai. Numele ambilor au fost însă implicate în scandaluri mediatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.