(VIDEO) SUA, îngrijorate de acuzaţiile de tortură vizând Israelul

Statele Unite s-au declarat luni „îngrijorate” şi au cerut aliatului lor israelian să efectueze o anchetă după un reportaj al CNN despre condiţiile degradante la care se presupune că sunt supuşi unii prizonieri palestinieni în plin război în Fâşia Gaza, scrie AFP.

Pe baza informaţiilor furnizate de avertizori de integritate israelieni, canalul de ştiri american a difuzat săptămâna trecută un reportaj şocant despre baza Sde Teiman din deşertul Negev, în sudul Israelului.

„Suntem îngrijoraţi de aceste acuzaţii şi le analizăm analizăm împreună cu alte acuzaţii de abuz împotriva palestinienilor aflaţi în detenţie”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Statele Unite le-au făcut cunoscut israelienilor că au „obligaţia de a ancheta în detaliu” acuzaţiile de încălcare a dreptului umanitar internaţional, a subliniat el.

„Am fost întotdeauna clari şi consecvenţi cu toate ţările, inclusiv cu Israelul, că trebuie să trateze toţi deţinuţii în mod uman, cu demnitate şi în conformitate cu dreptul internaţional”, a adăugat Vedant Patel.

Potrivit CNN, centrul de detenţie are în jur de 70 de prizonieri supuşi unor condiţii extreme, precum şi un spital de campanie în care unii deţinuţi răniţi sunt legaţi de paturi purtând scutece şi hrăniţi cu paiul.

Unul dintre avertizori, care a difuzat fotografii, a vorbit despre prizonierii legaţi la ochi cărora li s-a ordonat să stea în şezut şi să nu vorbească, gardienii strigându-le „taci din gură” în arabă.

În spitalul de campanie, medicii au amputat membrele prizonierilor răniţi ţinuţi apoi în cătuşe, potrivit CNN.

Prizonierii au fost torturaţi mai puţin pentru a aduna informaţii decât „din răzbunare” pentru atacul comis de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, potrivit unuia dintre avertizori.

Armata israeliană a dat asigurări că va examina aceste acuzaţii. Anchetele israeliene privind încălcarea drepturilor omului, raportate de media sau de ONG-uri, au rareori consecinţe importante pentru forţele armate sau de securitate.

Vineri, un raport al Departamentului de Stat american a concluzionat că este „rezonabil să se estimeze” că Israelul a folosit arme furnizate de Statele Unite într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional, fără ca această constatare să conducă la suspendarea trimiterii de echipament militar, potrivit AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

 1. Amerlocia se da acum fata mare, dupa Guantanamo si restul inchisorilor secrete (inclusiv in Romania) unde practicau degradarea umana. Probabil ca le pasa de propria imagine, ca sunt asociati cu Isrealul, si nu de soarta prizonierilor schingiuiti.

 2. Bah , lasati-o moarta . Se stie ce fac israelienii palestinienilor. De la Tantura citire. Citez spusele de atunci a unui evreu (soldat) :” I-am inchis in tarcuri de sirma ghimpata , i-am torturat si le-am violat fiicele si nevestele sub ochii lor” .Deci cum e cu ” ingrijorarea” ?Cind ajungi cu spatele la zid ca palestinienii si n-ai nici o scapare cum ati proceda ?Va declarati „ingrijorati” si amaritii aia mai ales civili mor pe capete….

 3. Frica de alegeri ii face pe democrati sa o dea (aparent) la intors. Marile mitinguri studentesti ‘pro Palestina’nu par a putea fi stopate.

 4. Pe americani ii doare-n pix de ceea ce fac israelienii. Caci, aia doar copiaza ce au facut americanii pe unde au fost. Si in Irak, si in Afganistan, si in Vietnam.

 5. Avand in vedere conditiile de lux extravagant in care dnii palestinieni ii tzin pe ostaticii luati pe 7 Oct 2013, este si normal ca si israelienii sa le asigure conditii similare prizonierilor palestinieni. Sper sa le asigure si cele cate 72 de fecioare, cadou de la cel de sus.
  [KktkuMotZ: mandru sef de Stat Major la GarZile de PaZit vacile CAP CzernowitZ]

 6. Nici nu vreau sa ma gândesc la ce jale este pe capul criminalilor khazari amerloci.

 7. Mor unii de grija palestinienilor, cica nu au scapare, sunt cu spatele la zid. Le reamintesc, ca pe timpul impuscatului studentii ‘balestinieni’ aveau libertate de miscare mai mare decat romanii. Ba chiar au luat romance si le-au dus in Gaza. Si atunci si acum se pot duce unde vor ei, dar nu ii auzi spunand ca vor sa vina langa tatucul Mahmud A. Izraelul face ce trebuia sa faca demult in Gaza, sa nu ii mai sustina cu nimic, in Gaza va fi ca la 2 Mai, stai cu cortul daca vrei, daca nu iti place, poti sa pleci in orice tara araba.

 8. „CE-O FI GREȘIT FOȘTII STUDENȚI ISRAELENI LA UNIVERSITATEA UMANISTĂ COLEGUL DE LA GUANTANAMO- DE PROPRIETARII UNIVERSITĂȚII ÎȘI EXPRIMĂ NEMULȚUMIREA?

 9. Inca nu v-ati lamurit ca Israelul comite acte de genocid in fiecare zi de la 1948 incoace? Americanii nu mai pot suporta faradelegile unor criminali din Israel, au intrecut pina si totura facuta de yankei la Guantanamo! Clar, Israelului i s-au permis prea multe, e timpul sa fie tras la raspundere. Gaza este sub ocupatie, ca si Malul de Vest(Cisiordania), aia lupta pentru alungarea ocupantului. Sunt acte teroriste numai in capul evreilor de la conducere! Lumea s-a cam trezit din fanteziile propagate de Tel Aviv..

 10. Zau? numai acum ati aflat ca isrelul are si el guantanamo-ul sau?

 11. ABU GHRAIB …uiti in ce zona geografica e celebra parnaie ?

  De ce eti asa sigur de etnia celor care au organizat MILITAR „american” ce-a fost la fel de groaznic ca la AUSCHWITZ acolo … ?
  Poate-a fost o etnie deja in vrajba cu suniti arab-irakieni ! 😀 (fi sceptic la ce afli din mass-media din proprietatea „unora”)

  (urmeaza un atac la TRUMP pentru ca va urma o lovitura sub centura lui BIDEN ! 😐 STII ? 🙁 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.