O eventuală extindere a plafonării adaosului comercial pentru toate produsele este o măsură nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, consideră Federaţia Romalimenta.
„Aşa cum am arătat în repetate rânduri, intervenţia statului în piaţă este, uneori, un rău necesar, cu condiţia ca ea să aibă un caracter excepţional şi limitat în timp şi ca arie, ceea ce nu este cazul acum: ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an şi jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, şi fără niciun termen! Considerăm, şi o spunem din nou, că măsura este nejustificată şi extrem de păgubitoare, nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, astfel încât cerem reintrarea în normalul economiei de piaţă – cel mai bun mecanism cunoscut până în prezent de reglare a producţiei, stocurilor, preţurilor, de răsplătire a eficienţei şi corectitudinii, în beneficiul atât al producătorilor, cât şi al consumatorilor”, se arată într-un comunicat al Federaţiei.
În context, organizaţia precizează că a înţeles necesitatea măsurii în vara anului trecut, justificată de calmarea inflaţiei alimentare şi atenuarea efectelor ei asupra populaţiei.
Potrivit sursei citate, statul trebuie să regleze tensiuni existente în piaţă la un moment dat, însă astfel de măsuri trebuie aplicate pe termen limitat.
„Federaţia Romalimenta a înţeles imperativul verii 2023 – calmarea inflaţiei alimentare şi atenuarea efectelor ei asupra populaţiei, participând activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abţinându-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem conştienţi că există situaţii excepţionale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înţelept tensiuni extreme din piaţă şi, ca atare, am înţeles cu toţii că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67.
Între timp, însă, am asistat la prelungirea şi extinderea măsurilor, iar acum se vorbeşte apăsat despre generalizarea şi, practic, eternizarea plafonării, încât ne întrebăm dacă în Constituţie mai e scris că avem economie liberă de piaţă?”, se precizează în comunicatul Federaţiei.
Mai mult, Federaţia patronală din industria alimentară subliniază că o astfel nu a fost aplicată de niciun stat UE, deşi toate s-au confruntat cu creşteri de preţuri în acest sector.
„Dacă, totuşi, plafonarea adaosurilor comerciale este o măsură bună, care nu dăunează nimănui şi face bine tuturor, ne întrebăm: De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deşi toate au trecut prin inflaţia alimentară? De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu? De ce nu o facem universală, şi în chimie, construcţii, bănci, servicii etc? În concluzie, cerem reintrarea pe traseul normal al economiei de piaţă, pentru că, deşi într-un mediu confuz şi tensionat, nu suntem în stare de război şi, de altfel, nici măcar Ucraina nu se gândeşte la asemenea intervenţii!”, se mai arată în finalul comunicatului.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.
„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de… Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.
Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.
Federatia patronala trebuia sa se trezeasca de mult si sa mearga la guvernul talharist sa dea cu pumnul in masa.
Ha, ha! Ascultaț’ uăi, plânjerile ăstora dân Romalimenta car-îs or’ce nație numa’ români nu-s! Daț’ liber la pretur’le di monopol revindecate di iei!Pi ghini di multă vreme mă-nghesuie gându’ di-a-nghi relua aprovizionaria dân Ungaria. Puati așe mă ajutaț’ să mă hotăr’
Eheee.. Adresantul este greșit bre.. Poți la fel de bine să ceri și la zidul plîngerii din israel..
Patronii de carton compară mentalitătile din vest cu mentalitătile românilor speculanti hapsâni
veșnic nesătui care Nu le-a păsat niciodată de consumatori ci doar cum să se îmbogătească
de pe urma lor…mărind nejustificat preturile de 6 ori pe ani. Halal
Scopul afacerii la PRIVATI este PROFITUL. Nu protectia sociala. Asa ca din perspectiva lor mi se pare normal ca vor sa jecmaneasca cetateanul ptr profituri nesimtite. Subliniez, profituri.
„va fi lansat proiectul în dezbatere publică” si parerea cui vreti s-o aflati? Ce credti ca va rezulta dintr-o dezbatere cu adevarat publica cu cetatenul de rand, va dori alimente mai scumpe?
@ionel, daca nu esti patron in comert atunci esti pr.st. Nimeni nu te opreste sa platesti mai mult la casa.
…da, si eu!…adica, in prag de sarbatori sa scadeti preturile, nu sa le dublati, astia care de 20 de ani sunteti pe pierdere…
„reintrarea în normalul economiei de piaţă”. Nu va e rusine, „patroni” si „antreprenori” romani? Oferiti conditii de lucru decente? Salarii decente? Intr-o economie normala, niciun roman nu mai lucra ptr voi!
Aoleu, acești îmbogățiți peste noapte,nici muncă, nici studii și nici investiții,ce tupeu de hoți au!
Nu ati furat destul la gramaj,calitate si la plata angajatilor?!?
Toți lucrează pe pierdere de 20 de ani dar nici unul nu dă faliment.
Și eu vreau piață liberă să cumpăr produse din Ukraina la jumătate de preț.
Păi prima condiție să refaci agricultura e să ai competenți și cinstiți, care să nu dea cele mai bune terenuri agricole la investitorul imobiliar.. Ai deșertu oltenesc,, ia construiește acolo..In rest gospodărirea apelor, ceea ce implică impădurire masivă.. Implică orașe parcuri cu mulți arbiri inalți și transport feroviar al mărfurilor, nu pe camioane..Formarea microclimei este esențială..In rest ai plante precum cînepa domestică, care reface solul, reține apa, produce de patru ori mai mult oxigen decît o pădure care crește in 50 de ani.. Iar cînepa crește intr-un an și o poți prelucra mai lesne decît lemnul. Are cineva cultura generală din guvernul rumîn să le știe ?