Paștele din 2018: ouă mai ieftine, carne de miel nejustificat de scumpă

Sărbătorile pascale din acest an vin cu o ieftinire a ouălor și cu o scumpire nejustificată a cărnii de miel. Prețul la carnea de pasăre și la celelalte alimente de bază rămâne nemodificat, se arată într-un studiu elaborat în urma opiniilor specialiștilor UNCAPI, Țara Mea și Asociația Miorița. Cooperativa Țara Mea va menține pretul constant la ouă chiar și în perioada Paștelui, când cererea va fi mare. Ouăle vor fi cu 20% mai ieftine de Paște față de luna ianuarie, pe viitor urmărindu-se o reglare a prețului pe tot parcursul anului: acel preț constant, avantajos pentru fermier și pentru cumpărători, dar nu și pentru intermediari. Cooperativa își propune în anul 2018 un cost unic la ouă, cost real care se va menține pe tot parcusul anului, indiferent de fluctuațiile din piață. Primul pas este prețul ouălor de Paște care nu va fi influențat nicidecum de cererea mare. „Față de alți ani, cererea mare de ouă de pe piață din perioada Paștelui nu va influența evoluția prețului la ouă. Livrăm 4 milioane de ouă pe săptămână pe piață, iar obiectivul nostru este ca afacerile micilor fermieri sa supravietuiască, iar consumatorii să primească un preț corect. Anul trecut au fost patru luni de creșteri substanțiale și nejustificate la prețul ouălor, iar această speculație nu este fondată. Putem spune că programul lansat de cooperativa noastră, de stabilizare a prețurilor, își instalează deja efectele,” afirmă Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea. În ianuarie, prețul mediu la ouă a fost de 578 de lei/100 de kg, urmând ca în aprilie acesta să fie de 460 de lei/100 de kg. “În general, în perioada sărbătorilor există o tendință pe piață de a creşte prețurile artificial la anumite alimente, profitând practic de cererea mare din acea perioadă. Dar acest lucru nu este normal, iar unii producători încep să realizeze că un preț constant, fără fluctuații mari, ajută la dezvoltarea pe termen lung a afacerii lor. Acest lucru ar putea muta concurența de pe preț pe calitatea produsului vândut”, mai spune Burculescu.

De ce e mielul scump

Unii crescătorii de ovine justifică scumpirea cărnii de miel prin faptul că anul acesta Paștele pică mult mai devreme și mieii nu vor apuca să crească suficient. Așa că unii vor prefera să îi țină pentru export, iar cantitatea livrată pe piață va fi mai mică în comparație cu cererea din perioada sărbătorilor. Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița spune că prețurilelor vor rămâne constante și anul acesta chiar dacă Paștele este la începutul lunii aprilie.
“În viu, prețul este ca anul trecut 10-11 lei kilogramul. Carnea carcasă ar putea ajunge la 23-25 de lei, adică tot ca anul trecut. Cine vrea să vândă de Paște întotdeauna pune montele mai devreme și se pregătește. Se știe tot anul când pică Paștele”, declară Ion Branga, președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine Miorița. Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița adună la nivel naţional 423 de crescători de ovine și caprine, cu un număr total de efective de135.000. Conform Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie a anului trecut,când s-a sărbătorit Paștele, au fost sacrificate 3,2 milioane de capete de ovine şi caprine la nivel național, iar greutatea medie în carcasă a fost de 8,8 kilograme.

Carnea de pasăre nu se scumpește

Producătorii spun că prețul cărnii de pasăre va rămâne constant în perioada Paștelui, cererea mare nefiind un motiv de creștere, iar acest lucru este valabil și la alte alimente de bază precum lactatele, zahărul sau uleiul. În ianuarie, prețul mediu la carnea de pasăre a fost de 641,26 lei/100 de kg. A urmat o scădere în februarie, la 625,11 lei/100 de kg, după care a revenit la nivelul de la începutul anului, estimându-se pentru aprilie un preț de 640,47 lei/100 de kg. “Membrii Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată (UNCAPI) ne-au confirmat că prețul va rămâne același la alimentele pe care le livrează pe piață în perioada de Paște. Nu există niciun motiv care să facă aceste prețuri fluctuante în luna aprilie. Acesta este și scopul UNCAPI, de a aduce pe piață produsele de calitate ale membrilor și de a avea un preț corect, care să nu fie influențat de intermediari. Integrăm practic tot lanțul de aprovizionare pe un drum scurt, astfel încât prețurile să nu mai fie schimbate în funcție de vreme, sărbători sau alte motive sezoniere. Ajutăm fermierii să ajungă mai ușor atât la liniile de producție, cât și la cele de distribuție și livrare către marile magazine”, susține Ștefan Nicolae, secretar general UNCAPI. Cooperativele înscrise în Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată au afaceri de 40 de milioane de euro în cele mai importante ramuri din agricultură. Sectoarele în care activează sunt: sectorul vegetal, legumicol, creșterea păsărilor și producția de ouă, creșterea ovinelor și caprinelor, procesarea și producția de lapte și a produselor din lapte, precum și vânzarea produselor agroalimentare. UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociație a crescătorilor de ovine și caprine și aproximativ 400 de fermieri. În acest moment, toate cooperativele care sunt înscrise în UNCAPI colaborează între ele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Putine tari din lume au preturile stabile indiferent de situatiile extreme, in care caz guvernele intervin ptr a stabiliza cererea,consumul,productia,importul,exportul etc, ptr a preveni miscari populare.Desigur ca te apuca rasul cand ii auzi pe producatori ca dau vina pe calendar sau pe vreme iar organele guvernamentale se vor gandi sa faca o sedinta sa studieze situatia.Este hotie la drumul mare,in zilele de Pasti ai nevoie de oua,miel,vopsea,ceara-parafina ptr. lumanari,faina,drojdie,nuci etc, nu este nimic anormal ca iarna sa consumi gaz-petrol-electricitate iar vara treci pe bere rece si inghetata.Se pare ca nimeni in Ro. (guvernul) nu face nimic si se complac in a jecmani populatia de ultimul banut.

  2. mieii de 7-9 kg(carcasa) sunt otravă curată, iar cei de pe piaţă nu mai sunt miei de un an, mai bine ieduţ sau o pastramă de berbecuţ fragedă(26 lei/kg) …de ciorbiţă(17 lei/kg) şi drob(15 lei/kg) se găseşte uşor…ouă văd că sunt cu 0,50 lei/buc…

  3. Mai bine faceti-va vegetarieni si lasati mieii sa se bucure si ei de viata . Mieii sint ca niste copii .

  4. Vreti oua aproape,pe degeaba.Dar la cei care muncesc,nu va ginditi?,vreti sa munceasca pina la
    epuizare,fara sa fie platiti corespunzator ?Mai este undeva Spiritul Pastelui,in aceasta
    pretentie,de a fi totul ieftin ? De fac unii greve pentru bani mai multi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.