Patru foşti militari din Guatemala, condamnaţi la câte 12.060 de ani de închisoare

Un tribunal a condamnat la câte 12.060 de ani de închisoare patru foşti militari acuzaţi de masacrarea a 201 ţărani, între 6 şi 8 decembrie 1982, în timpul Războiului Civil din Guatemala (1960-1996), a anunţat o sursă judiciară, transmite AFP, preluată de Mediafax.ro.

Este pentru prima dată când sunt condamnaţi foşti militari, pentru comiterea unui masacru în această ţară.

Găsiţi vinovaţi de comiterea masacrului, inculpaţii, membri ai unei unităţi de elită a armatei, au primit câte 30 de ani de închisoare pentru fiecare ţăran ucis, adică un total de 6.030 de ani de încarcerare.

La această pedeapsă s-au adăugat încă 6.030 de ani de închisoare, pentru fiecare dintre inculpaţii găsiţi vinovaţi şi de „crime împotriva umanităţii şi atingere la securitatea statului”.

Judecătorii au apreciat, în plus, că vinovaţii au dat dovadă de „perversitate”, prin „raderea de pe hartă” a satului Dos Erres din comuna La Libertad, în departamentul Peten, la aproximativ 600 de kilometri nord de capitală.

În cei aproximativ 36 de ani de confruntări, în Guatemala, dintre gherila rurală pro-revoluţionară (IAR, Mişcarea de la 13 mai) şi o putere susţinută de militari şi miliţiile de extremă-dreapta, susţinute de armată (Noua Organizaţie Anticomunistă Mâna Albă), au fost omorâte peste 100.000 de persoane, alte 40.000 au fost date dispărute, iar alte peste 100.000 de persoane au plecat în exil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.