PDL împiedică prin orice mijloace discuţiile privind abuzurile împotriva presei din România

Bucureşti, 28 noiembrie 2011

Aflată într-o vizită oficială de documentare în România, Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI) s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu mai mulţi petiţionari români, cu autorităţile de resort de la Bucureşti şi cu autorităţile locale din Constanţa. Scopul vizitei Comisiei PETI a fost acela de a strânge informaţii cu privire la cele mai importante petiţii depuse de cetăţenii români şi de a discuta la faţa locului cu oficialităţile române.

Astfel, deşi petiţiile împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare a presei ca vulnerabilitate a statului român, petiţii înaintate de către Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, precum şi de către un grup de jurnalişti din cadrul postului Antena3, sunt în continuare deschise, o întâlnire cu aceşti petiţionari nu a figurat pe agenda oficială a vizitei Comisiei PETI. Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, acest lucru s-a datorat în exclusivitate demersurilor europarlamentarilor PDL, membri în Comisia PETI:

„Presiunile pe care cei doi eurodeputaţi PDL, eurodeputata Elena Băsescu şi eurodeputatul Cristian Preda le-au exercitat, pentru a scoate de pe agendă subiectul libertăţii presei, sunt demne de o cauză mai nobilă. În condiţiile în care s-a acceptat o întâlnire pe un subiect declarat închis în Comisia pentru Petiţii, cel al adopţiilor internaţionale, o întâlnire chiar şi informală pe un subiect legitim şi foarte important cum este cel al respectării libertăţii presei, nu avea cum să nu aibă loc.

Dacă PDL ar fi investit aceeaşi energie cu care s-a opus vizitei Comisiei PETI în România, în ansamblul său, nu doar a discuţiilor pe libertatea presei, dacă şi-ar fi trimis reprezentanţii pe întreaga durată a vizitei şi nu doar pentru discuţiile privind Roşia Montană, ar fi demonstrat măcar un interes mimat pentru drepturile cetăţenilor din ţara mea. „

Astfel, în şedinţa informală cu membrii Comisiei PETI, reprezentanţi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, CSDR, ai Agenţiei de Monitorizare a Presei, precum şi jurnaliştii Cornel Nistorescu şi Răzvan Dumitrescu au prezentat mai multe exemple de presiuni exercitate de către unele instituţii ale statului împotriva libertăţii de exprimare, arătându-se că situaţia presei din România se află în cea mai neagră perioadă a sa din cauza presiunilor politice şi economice asupra industriei de media. Din partea Comisiei PETI au participat la discuţie eurodeputaţii Adina Vălean, Victor Boştinaru, Csaba Sándor Tabajdi, Inés Ayala Sender şi Gerald Häfner.

Opiniile exprimate de jurnalişti vor fi integrate în raportul vizitei Comisiei PETI în România şi vor fi înainte Vicepreşedintelui Comisiei Europene responsabil pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes.

Vizita de documentare în România a Comisiei PETI, din perioada 23-26 noiembrie, a fost condusă de către eurodeputata Erminia Mazzoni (PPE, Italia) şi i-a avut ca membrii pe eurodeputaţii: Inés Ayala Sender (S&D, Spania), Roger Helmer (CRE, Marea Britanie), Gerald Häfner (Grupul Verzilor, Germania), Nikolaos Salavrakos (EFD, Grecia), Csaba Sándor Tabajdi (S&D, Ungaria) şi Zoltán Bagó (PPE, Ungaria). România a fost reprezentată de către eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, coordonatorul Grupului S&D în Comisia PETI, Adina-Ioana Vălean, coordonatorul Grupului ALDE în aceeaşi comisie, precum şi de către eurodeputaţii Cristian Preda (PDL) şi Elena Băsescu (PDL).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.