Pe urmele deținuților politici de la Cazinoul Constanța

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.

Institutul reamintește că după 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. IICCMER crede că este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie.

Instituția spune că se va implica în realizarea unei investigații profesioniste în acest sens, care va presupune:

  • Reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;
  • Implicarea în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.
  • Pentru eficiența proiectului, ne propunem să ne alăturăm unui acord între instituția noastră, Primăria Constanța și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România. În legătură cu acest subiect, în data de 25 mai 2020, Președintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța în anii ‘50.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. CARE DETINUTI.AIA OMORATI DE LIBELALI,REGE SI TALANISTI.DOFTANA,JILAVA..ERA PLINA DE MUNCITORI SI TARANI.

    ERAU COMUN-istii LUI ISIS EVREUL DIN CAPODOCHIA.DEJ,CEAUESCU,PATRASCANU,FILOTE SI UNCHII MEI..AU FOST OMO
    TARI PRIN IMPUSCARE.

    RUSINE LU RAGAIALA NEMTUL SI LUI BRANTIANU SI SPIONUL INGLEJ MANIVELA-MANIU.SICTIR,GOLANILOR DE BOGATI

  2. Au aparut deja amatorii de a pune ghiara pe Cazinou,dupa restaurare,bineinteles…Frate,nu mai scapam de tot felul de Institute de doi bani..

  3. Peste ani se va vorbi despre crimele capitalismului sălbatic, într-o colonie jalnica: ADRIAN NĂSTASE, ADRIAN SEVERIN, DAN RADU Rusanu etc.
    Poate ca ar trebui să privim realitatile obiectiv: comunismul ne-a distrus prin înfometare, negarea drepturilor si libertăților și prin refuzul informarii, cu 2 ore program TV pe zi.
    Capitalismul a fost darnic: ne-a dat de la OTV la Antena 3, totul.
    Ba mai avem si producții 2019 – 2020 la HBO si CINEMAX.
    Nașpa e ca au fost distruse fabricile, combinatele, uzinele, atelierele si toate prăvăliile care puteau să producă ceva.
    Astăzi România, cu a 3-a flota din lume in 1989, nu mai are vapoare si mâncăm conserve de pește cu solzi in conservă, nu mai are sisteme de irigații pentru ca țevile au fost duse la REMAT si vândute, ca aluminiu, în orient, iar Combinatul Siderurgic din Galați care avea in 1989 cca 43.000 de salariați, mai are câteva mii, iar un indian zis Gupta e patron si se milostiveste sa mai dea ceva cenți, daca are chef.
    Adică, din 1949 până în 1989 in 40 de ani, in Romania au fost construite fabrici, uzine, combinate, au fost făcute șosele, au fost construite spitale si scoli etc.
    Sunt ferm convins că în următorii 30 de ani, dupa 1989, dvs. veti sti mai bine decat mine ce s-a realizat: adică sparanghelezi, capsunari, menajere, îngrijorătoare, prostituate, pești, hoti si traficanți.
    Trezeste-te române!

  4. Politici sau ne-politici, trebuiau tinuti pe cazare si masa gratuita si cu TV-uri in celule? Foarte bine ca munceau, nu ca holerele actuale care stau si haladuiesc pe banii nostri in puscarii…..[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.