Ironia epidemiei: virusul, oprit de Cortina de Fier și de sărăcie

De ce țările mai sărace din Europa Centrală și de Est, cele care au aderat la UE în 2004 și 2007, au înregistrat un număr mult mai mic de infecții și de decese în actuala pandemie decât Franța, Marea Britanie, Spania, Italia? Euractiv a sesizat discrepanțele dintre cifrele raportate de țările vest-europene și cele din Est încă de la începutul lunii aprilie – un număr mult mai mic de spitalizări și de decese în Estul Europei.

A început căutarea unei explicații. Pe 23 martie, sciencemag.org scria că vaccinul împotriva tuberculozei care a fost administrat decenii la rând copiilor în țările din Europa de Est ar putea explica discrepanțele dintre numărul de îmbolnăviri. A fost folosită și comparația dintre numărul mic de cazuri din Portugalia, unde acest vaccin este obligatoriu, și Spania, unde vaccinul nu este obligatoriu. La fel stau lucrurile și între landurile din vestul Germaniei și cele ale fostei RDG. OMS nu a fost de acord însă cu această ipoteză ce pleaca de la vaccinarea împotriva tuberculozei.

O altă explicație vehiculată în presa internaționala ține de înapoierea din țările est-europene, de mobilitatea mult mai scăzută de aici, comparativ cu Europa de Vest. Presa maghiară arăta că până și populația care locuiește în zonele cele mai sărace ale țării nu dorește să se mute în regiunile mai dezvoltate. La fel, călătoriile în țară sunt mult mai reduse decât în statele vestice. Cât privește traficul internațional, acesta este cu mult sub nivelul celui din Europa de Vest.

Business Insider a analizat discrepanța dintre extinderea epidemiei in Estul și Vestul Europei și a concluzionat că motivul principal ține de reacția mult mai rapidă și mult mai dură a autorităților. Cel mai relevant caz este Cehia – primul caz de infecție a fost raportat pe 12 martie, iar primul deces a survenit pe 22 martie, la șase zile după ce guvernul a introdus starea de urgență și a impus măsurile de distanțare sociala. În Slovacia reacția a fost și mai fermă – traficul internațional de persoane a fost interzis, toate evenimentele publice au fost anulate, toti cei veniți din străinătate au fost plasați în carantină, totul imediat după raportarea primului caz. Polonia a introdus măsurile de izolare pe 25 martie, iar primul deces s-a înregistrat pe 12 martie. Măsurile au fost mai laxe decât în Cehia și Slovacia, iar guvernul a fost acuzat că nu a introdus starea de urgență doar pentru a lăsa o portiță legală pentru organizarea alegerilor prezidentiale la termen, în luna mai, alegeri care au fost în cele din urmă anulate.

Cel mai recent articol din presa internaționala despre aceasta ”diviziune” Est-Vest a fost publicat de The Guardian, la începutul acestei luni. Corespondentul ziarului pentru Europa de Est a scris articolul la Budapesta și a explicat că speranța de viață mai mică din această zona a Europei face să existe mai puține persoane vulnerabile în fața gripei.

O altă explicație propusă de The Guardian este mai puțin intuitivă la prima vedere – numărul mai redus de cazuri din Europa de Est se datorează marii neîncrederi a populației în sistemele de sănătate. ”Vine de la morala pe care Estul a primit-o din partea Vestului în ultimii 30 de ani. Când citești ceva despre Europa de Est, este ceva de rău. Uitați-vă la noi, suntem minunați, iar voi sunteti groaznici. Iar apoi vine o boala, iar moraliștii devin haotici, iar cei criticați se descurcă mai bine. Nu ar trebui oare să reflectăm de ce se întâmplă asta?”, spune Branko Milanovic, un economist sârbo-american ce studiază inegalitățile globale, citat de The Guardian.

Ben Stanley, politolog ce predă în Polonia, vorbește despre ”mentalitatea colonialistă a Vestului” față de restul Europei și despre ”așteptările foarte reduse” față de Est care transpar din relatările presei despre această regiune a Europei. ”Oamenii nu se uită la Estul Europei pentru exemple pozitive”, spune un oficial guvernamental citat de The Guardian. ”Asta se datorează stereotipurilor, dar și situației reale”.

Lipsa încrederii în propriul sistem astfel cultivată în Est a făcut ca oamenii, în special cei în vârstă, să fie îngroziți de răspândirea bolii, de unde și o respectare strictă a recomandărilor și regulilor impuse de autorități, scrie The Guardian. Relatările îngrozitoare despre ce se întâmplă în spitale au făcut ca populația să fie extrem de prudentă, gândind totul în termeni de supraviețuire.

În cele din urmă, publicația maghiara Index a publicat un articol în care explică diferențele dintre Est si Vest prin ”disciplina” esticilor. Nu este vorba despre aceeași disciplină bazată pe încrederea reciprocă dintre stat și cetățeni care a permis guvernului Suediei să nu închida economia ca măsură împotriva epidemiei. În Estul Europei, scrie Index, există o disciplină bazată de obișnuința cetățenilor ca statul să intervină în viața lor de zi cu zi, de unde și o atitudine mult mai puțin orientată spre protest și critica a autorităților. În vremuri normale, o asemenea atitudine ”estică” le repugnă criticilor occidentali, care acum însă nu pot decât să vadă și partea plină a paharului.

„Marea întrebare ține de cum vor arăta procentele din Vestul și Estul Europiei în cazul unui al doilea val al pandemiei. Totul poate fi influențat de factori contradictorii. Pe de o parte, țările vor fi mai pregătite decât au fost pentru primul val, pentru că au început să-și planifice reacția și să stocheze echipamente de protecție. Pe de altă parte, rămâne de văzut daca est-europenii și vest-europenii vor putea fi convinși din nou să mai respecte o carantină. În mod normal, un rezultat pozitiv îi face pe oameni să se comporte la fel într-o situație similară. Este ironic însă că succesul în fața unei epidemii are exact efectul opus asupra oamenilor”, scrie Index.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

22 de Comentarii

  1. Nu e nici neincredere, nici saracie, nici alt fel de diferenta.
    Este vorba de gradul de urbanizare, care se apropie de 90% in vest, iar in Est e in jur de 50%.
    Pe scurt, unde sunt multi la un loc, se extind mai repede si epidemiile.
    Elementar, draga Watson.

  2. „Ironie” proasta, peste tot este la fel ; numai ca in timp ce unii baga gunoiul il baga sub pres, altii-l scot in frunte / castig sa scoata !

  3. Da’ de ce nu zice nimeni nimic despre Grecia?
    Sau de faptul ca sunt mai multe tipuri ale aceluiasi vaccin TBC?
    Eu raman la parerea ca vaccinul TBC made in Japonia a avut un rol de protectie mai accentuat decat celelalte vaccinuri.

  4. @ Emil Pribuleanu
    Daca e vorba despre gradul de urbanizare, de ce in Japonia sau Taiwan au atat de putine cazuri? Sau Coreea de Sud? Sau Thailanda?

  5. Din cate constat fiind departe de Romania, vad anumite criterii care se folosesc pentru control si consum dar stricte. Si sa spun despre ce este vorba, ce vad eu:
    1. Tratamentul este individualizat indiferent de persoana sau sex .
    2. Toate aceste consultatii si retete au la baza un sablon/tipar, sablon/tipar care nu este folosit in Romania.
    3. Pe baza acestui sablon se ‘fabrica’ medicamente, rar se nimereste eficient pe orice biped din orice tara sau rasa.
    4. In cazul stocurilor mari de ‘medicamente’ se trimit in alte tari pentru diverse afectiuni, nu garanteaza nimeni ca sunt eficiente sau nu, vezi publicitatea pe micile ecrane ale unor medicamente sau unguente care „nu se vand” in farmacii, acestea punand in dificultate prifesia de medic cat si riscul asumat de bolnav, vezi zilele trecute creme de fata care au distrus pielea!
    Si nu sunt doar astea, am scris: e strict ce vad eu, punand pe taler micile ecrane din 2 tari, cu informatiile de prin 2009-2010 plus ceea ce simt si vad.

    • Ce inseamna sa nu fi jurnaliat, ajungi sa cauti raspunsuri servite. Altfel arata o stire in care se analizau niste date se faceau niste relatii (corelatii….).
      Ah am uitat, jurnalistii de azi nu mai trasiesc din ce scriu, trasiesc din banii de reclame… si se vede peste tot, banalitati, banalitati si iar banalitati.

  6. Nu uitati ca virusul a fost adus din China de turisti in perioada sarbatorilor de iarna din Europa si a anului nou chinezesc. In Italia, Spania, Franta, Marea Britanie, SUA au fost cei mai multi turisti. Trump spune ca au trimis 3 milioane de turisti chinezi in lume in conditiile in care aveau deja focare de epidemie. In Europa de est virusul a fost adus din tarile vestice in momentul in care deja se aflase si se luau masuri. Varsticii s-au protejat fiind speriati de situatia din Italia. Probabil ca si vaccinele din perioada anterioara au avut un rol pentru ca ele influenteaza sistemul imunitar.

  7. Sistemele sanitare ex-comuniste sunt bazate pe organizare si disciplina,sistemele sanitare vestice ,se bazeaza pe bunul plac ,pe haos si indisciplina!
    Se vede si in respectul populatiei fata de masurile autoritatilor:in Est disciplina si conformare, in Vest cov-idiotii formeaza majoritatea, recalcitranta la orice masura impusa..

  8. ,,Esticii” au inchis mai repede decat ,,vesticii”. La jumatatea lui martie, cand pe la noi se inchidea totul, in Vest se desfasurau campionatele interne de fotbal si se organizau maratoane, ca in Anglia. ,,Esticii” au inchis mai repede pentru ca, odata cu prabusirea sistemului medical, s-ar fi prabusit si partidele aflate la guvernare, laolalta cu statul. In Vest, statul si politicul au fost salvate de propaganda masiva si de izolarea dura. Si mai putin de performantele sistemului public de sanatate, cronic subfinantat si acolo. Dar superior celui din urma. Ca-n orice criza, populatia e aia care duce greul.

  9. Autorului i-a scapat, bazandu-se pe ce zic unii, aspectul esential, tarile TZINTE au fost superputerile occidentale, SUA
    si Colhozul bolsevic european care nu se desavarsise si cominternista ENGIE era deja pe topogan, virusul bolsevic chinez
    readucand-o, impreuna cu institutele bolsevice de sondaje si media aservita, in prim plan!
    Daca cineva crede ca stalinistii de pe forum se reduc la securistii de „dreapta” se inseala dovada fiind si „Doinele” care
    dejecteaza aberatii pe „Valea „Oltului” sau „Argesului”, aceea cu sistemele de sanatate din fostele locatare ale Lagarului de Concentrare Comunist trecute sub bagheta si supravegherea Comintern la capitalismul securist de stat,superioare acelora
    din Occident fiind o malformare brutala a realitatii demna de stalinista optuagenara Lilly Marcou…
    Chestia cu „Cortina de fier/Cordon sanitaire” e de rasul curcilor si exemplul fluxului de miliarde, tehnologii si toate profesiile de specialisti catre superputerile bolsevice Rusia si China se constituie in dovada de necontestat! Sau cortina
    e inteleasa fatza de Romania si Bulgaria, mai putin Ungaria si Polonia? Nici aici nu se potriveste, cel putin in privinta Romaniei, presedintii bolsevici sub acoperire de dupa 1996 beneficiind de toate formele de sustinere, atat ideologica, cat si logistica pentru a ajunge si a se mentine in jilturi, bineinteles nu pe gratis, ci contra bogatiilor subsolului si ale
    solului, insotite de transformarea in tara de desfacere si rezervor de sclavi…

  10. @ Călin Marchievici

    FALSA CONCLUZIE : virusul, oprit de Cortina de Fier și de sărăcie

    În tarile foste comuniste, sistemul imunitar al oamenilor este mult mai puternic, vaccinarile obligatorii, sportul de masa, etc din perioada comunista, îsi face efectul.

  11. duminică 26 aprilie 2020 (!?!)
    (postare pe blogul propriu)

    „Ț+1 motive de sărăcie pentru care România a trecut cu bine peste psiho-pandemia Covid19”

    Din chiar titlu rezultă principalul motiv din care derivă sumedenie de motive de rang secund:

    SĂRĂCIA

    „Ferice de cei săraci cu totul că a lor va fi împărăția psiho-pandemiei”

    1. LIPSA POLUĂRII – România este atât de săracă încât lipsa industriei a făcut ca atmosfera să nu fie atât de poluată ca în marile aglomerări urbane occidentale.

    explicație: SARS2-CoV19 având în poluare un factor agravant al incidenței formelor grave.
    Chiar și în România, incidența formelor medii și grave ale bolii a fost mai accentuată în marile orașe, spre deosebire de incidența scăzută din mediul rural.

    2. LIPSA UNEI VACCINĂRI ANTIGRIPALE MASIVE A POPULAȚIEI – tot din cauza nădragilor rupți în cur, românul nu s-a bulucit să se vaccineze antigripal, cu vaccinuri bi, tri sau tetravalente, în fiecare sezon de primăvară și toamnă.
    Așa au făcut sărmanii bătrâni din Italia și disciplina lor profilactică i-a lăsat fără imunitate în fața unui virus nou apărut

    explicație: vaccinarea antigripală produce imunizare la cele 2, 3 sau 4 tulpini virale, dar te lasă efectiv în curul gol în fața altora noi apărute, sau a altor viruși, cum ar fi acest admirabil și fascinant Covi Nineteen.
    Virusurile gripale fiind cele 4 consacrate A, B, C, D cu o sumedenie de tulpini, la care se adaugă aceste CoV: MERS, SARS și acum versiunea upgrade SARS2 – CoV 19

  12. 3. ALIMENTAȚIA CORESPUNZĂTOARE a celei mai mari părți a populației, care, tot din cauze ce țin de pauperitate, n-au mâncat tot felul de McGunoi, fast-food, legume de gumilastic din Olanda sau fructe de cauciuc din Belgia.
    Neavând ce face, românul majoritar (care nu include puiuții de securiști și beizadelele de politruci) a avut parte de o alimentația tradițională care, deși sărăcăcioasă, nu l-a privat pe acesta de aportul normal de nutrienți, minerale, vitamine. Astfel încât, cu tradiționalele fasole, cartofi, murături, cărniță de pork, pește, legume de prin grădini sau piețe, fructe de prin livezi sau de pe la rude, vinișor din poloboc, curechi din butoi, ouț șutit din cuibar la 30 de secunde de la cântecul triumfalist al genitorilor cucoș-găină, lobodă, ștevie, urzică, semințe de bostan și soreancă, pâine integrală din făină aidoma de integrală, (see vitaminele B și mai ales D) etc. etc. ei bine, toate aceste elemente de normalitate în alimentație au făcut ca mare parte din populație să aibă un sistem imunitar dacă nu eficient, cel puțin la standard suficient de ridicat ca să poată lupta cu succes cu mititelul Covi.

    explicație: 85% din persoane dezvoltă forme asimptomatice ale bolii, 10% la sută forme ușoare iar doar 5% sunt cazurile medii și grave, care au necesitat spitalizare și care au generat acea lungă listă de decese.

  13. 4. RATA STATISTICĂ DESTUL DE MICĂ A SEDENTARISMULUI ȘI OBEZITĂȚII.
    Tot din cauze ce țin de sărăcie, românul nu prea se înscrie în tipicul sedentar al individului care stă cuibărit pe canapea, cu ochii în Netflix și berea în mână, iar atunci când are de ieșit undeva, pune curul în mașină și se deplasează chiar și 25 de metri să-și cumpere un nou six-pack beer.
    Apăi, la români, când ești rupt în cur și trebuie să te învârți iute de tot, ca să produci ceva azi ca să ai ce păpa mâine, nu prea mai ține poanta cu curul în mașină.

    RUN, ROMÂNE, RUN! este sinteza unui stil de viață… cu „exerciții impuse”, care în aceste momente de pandemie și-a făcut simțite din plin efectele benefice. O „alergătură” existențială în plin Soare, care se știe că este principalul element în asimilarea acelei fascinante și esențiale vitamine D.
    În fața plasmei setată pe Netflix nu se asimilează vitamina D nici s-o f*ți!

    explicație: Mișcarea în aer liber, munca fizică, toate aceste elemente ale vieții sociale care presupun eliminarea sedentarismului sunt factori care au permis acelor organisme alimentate sănătos (cât de cât) să facă forme asimptomatice ale acestui „cumplit” virus:
    Adicătelea au făcut boala… într-o joi după miercurea-ciuc, undeva între orele 14-15.

  14. 5. ABSENȚA HIPEREMOTIVITĂȚII – deja presupunând ca validă teza că virusul a ajuns în România la Crăciun, a incubat până la jumătatea lui ianuarie și și-a desfășurat cele 60 de zile „regulamentare” în perioada 15 ian. – 15 mart., ei bine, în acest tronson temporal lipsește componenta de hiperemotivitate, de anxiozitate, așa cum a fost creată ea după perioada de 15 martie de ordinele și măsurile aberante, tiranice, panicarde, luate de cârdășia neo-naziștilor de la guvernare.
    La începutul anului oamenii nu au știut că sunt bolnavi de o nouă formă de coronavirus, nu au intrat în panica de tip fătălău pizdificat sau momâie ipohondră și s-au tratat ca de o banală răceală sau gripă.
    Tratamentul pentru banala gripă corespunzând întru-totul schemelor de tratament ulterior dezvoltate în tratarea micuțului Covi.

    explicație: studiind statisticile recente, pe lângă cele 4 boli cronice care potențează acțiunea SARS-Cov-2 – HTA, cancer, diabet, afecțiuni pulmonare, s-a mai descoperit încă o categorie vulnerabilă: persoanele cu o emotivitate ridicată.
    Iar din mecanismul de „lucru” al micului covi, dedus zilele acestea, rezultă fără putință de tăgadă că e un veritabil act suicidar adoptarea de către pacientul infectat a unei atitudini anxioase, compulsive.
    Respectivii efectiv SE SINUCID prin reacția imunitară exagerată – furtuna citokinică – pe care o declanșează organismul lor.

  15. Organism care imundă sângele de anticorpi în cantitate nesăbuit de ridicată, acest flooding imunitar blochează hematiile cu consecințe finale fatale: tromboza sângelui, blocarea plămânilor urmată inevitabil de ajungerea într-un… loc luminos, cu multă verdeață, unde nici întristare, nici suspin nu e!
    Adicătelea acolo nici măcar anxietatea ipohondrică nu-și mai are rostul, atâta timp cât tu – nătâng prost ce-ți supraestimezi propria existență, ai fost atât de PRUOST să te sinucizi printr-o metodă psihologică: PANICA!

    Spune doctorița Irina Gribincea, în excepționalul ei articol din „Monitorul de Suceava”:

    „De asemenea, a precizat dr. Gribincea, un efect bun a avut faptul că atât ea, cât și pacienții săi cu simptome ușoare și medii de boală au urmat tratament acasă, în mediul lor obișnuit, precum și faptul că nu au manifestat teamă.
    „Am încercat să le insuflu curaj pentru că la această boală 50% din tratament îl reprezintă emoțiile pozitive.
    Le-am interzis să se uite la televizor pe durata tratamentului”, a declarat medicul, care a mai spus: „am câștigat războiul cu COVID. M-am tratat pe mine și mi-am tratat pacienții mei”.

    Iar această premisă a atitudinii pozitive a fost deja enunțată acum mult timp de primul pacient vindecat al Sucevei: medicul infecționist Olguța Sturza de la Spitalul Județean Suceava:

    „În primele zile a fost mai greu, dar după 5-7 zile de tratament încep să se vadă îmbunătățirile. Am vrut să mă vindec, am gândit mereu pozitiv și îndemn pacienții să facă la fel”.

    WOW!

  16. Iar ca o mențiune finală: dacă aceasta a fost situația din 15 ian – 15 martie, după 15 martie se pare că morții își au un autor moral:
    politica infectă și tâmpită de isterizare, de panicare, implementată de DOBITOCII din Partidul Nazist Liberal, aflat la guvernare.
    Criminalul guvernamental a găsit, în premieră mondială, metoda de a comite crima perfectă.
    O crimă ideală, realizată prin psiho-remote al unor kamikaze ipohondric-compulsivi.

    —–

    În loc de final lansez un challenge shock:

    Testați de existenta anticorpilor Covid 19 întreaga populație a județului Suceava!
    WOW!

    Are careva sânge în instalație să facă asta?
    Nu cred, căci la un grad de auto-imunizare depeste 75% (cât cred că este), se duce dracului toată fanfaronada nazi-liberală, se înfurie lumea și-i ia pe făraș să-i arunce la Lada de Gunoi a Istoriei.
    Haidi bre, neamule, care ai curaj să testezi de anticorpi TOATĂ POPULAȚIA JUD. SUCEAVA. (IgG COVID19)
    E 130 de lei un test.

    TESTAȚI SEROLOGIC (existența anticorpilor) ÎNTREAGA POPULAȚIE A SUCEVEI ȘI VEȚI AVEA O RADIOGRAFIE EXACTĂ A FENOMENULUI COVID19!
    Surpriza va fi U-RI-A-ȘĂ! HA-LU-CI-NAN-TĂ!

    (bineînțeles că jmecherii cu epoleți, care au speculat faza finală a epidemiei, se vor opune din răsputeri la realizarea unei asemenea „hărți” epidemiologice și imunologice.
    Li se văd pe urmă munții de bănet realizați de-a-mpulea!)

  17. ,,Esticii sunt prosti”fata de noi care chiar si in pandemie facem orgii gay si stam dezbracati la fundul gol in vitrine precum la civilizatii olandeziNoi,, civilizatii”din vest am incercat tot ce se putea incerca in privinta destrabalarii si exceselor de tot felul Drogurile care la noi sunt la ordinea zilei(luam droguri in familie impreuna cu ai nostri copii)au slabit sistemul imunitar in masaApoi la noi exista chiar si fete de 14 ani care merg pe strada bete cu berea in mana ASTA ESTE REALITATEA !

  18. Exista o statistica care arata ca tarile în care vaccinurile gripale au fost administrate în proporții mari în populație, peste60% au avut mortalitate în zeci de mii. România a avut 12,5% de aceea avem o mortalitate mica, la fel cu eticii. Vaccinul antigripal este cauza slăbirii imunității fata de cironavirusuri

    • @Sorin Muncaxiu
      Pare logic ce spuneti dv. Eu nu m-am vaccinat niciodata de gripa, dar am si avut gripa foarte rar. Dar si cand faceam gripa, sa te tii, faceam febra in prima zi chiar 40-41!

  19. @ivory.
    Comentariile dvs.,sunt bine argumentate,si explicate pe intelesul tuturor.
    Suceava nu a fost „Lombardia”,aceasta zona a tarii noastre ,a fost desemnata a fi generatorul de panica.
    Va multumesc pentru comentarii.
    As dorii sa am si eu talentul dvs.
    Cu respect Liviu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.