Dănileț, o nouă ”șansă” în Moldova. Se vede procuror general?

Pensionarea din magistratură la doar 48 de ani a readus în discuție zvonul că Dănileț ar putea fi numit procuror general al Republicii Moldova.

Scenariul în care Cristian Dănileț ar fi devenit procuror general  s-a discutat mai intens după preluarea funcției de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei de către Anca Dragu, senator USR, pe 22 decembrie 2023.

În perioada în care magistratul cerea CSM să-i aprobe demisia din magistratură, la Chișinău se derula procedura de numire a unui procuror general.

Alexandr Stoianoglo fusese suspendat din funcție, demis prin decret prezidențial al Maiei Sandu, astfel că  s-a organizat un concurs pentru un succesor. Doar că pe 29 decembrie se încheiase etapa de depunere a dosarelor, iar Dănileț nu figura.

Dănileț, din nou în cărți

O decizia luată miercuri schimbă însă datele problemei. În cadrul ședinței  din 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu. potrivit Ziarul de Gardă.

Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”, se arată în anunț.

Numai că anularea concursului fusese profețită încă din 18 ianuarie de către fostul politician moldovean Veaceslav Platonov, scrie presa.

Frăția puterii politice

Într-un interviu pentru Liber TV, acesta spunea că, potrivit unor surse apropiate președintelui  Moldovei Maia Sandu, ea nu ar fi renunțat la intenția sa de a numi în funcția de Procuror General al Moldovei ”un angajat al serviciilor secrete române”, concursul planificat urmînd să fie anulat, ceea ce s-a și întîmplat.

Deciziile  luate la nivel conducerii a Republicii Moldova au stârnit însă controverse, susținând că peste Prut sunt reactivați ”băsiștii” lipsiți de scrupule și valoare profesională.

”Nu vreau să mai am de-a face cu Justiția”

Judecătorul Cristian Danileț a condus pe  18 ianuarie ultima ședință de judecată. În fața colegilor săi din Tribunalul Cluj, judecători, grefieri și procurori, cu lacrimi în ochi, Danileț le-a vorbit  depre demnitate și onoare.

Judecătorul le-a spus că nu ar fi vrut să plece.  „N-ar trebui să ne facem de râs în profesia asta, dar nici pe alții să nu-i lăsați să vă facă de râs.

În mesajul acesta al meu de final, vă transmit să vă păstrați demnitatea, e cel mai important. Să nu vă lăsați călcați în picioare…

În momentul de față nu sunt condiții normale și o spun cu mâna pe inima… Sincer, sper să nu ne mai vedem, în sensul că nu vreau într-o profesie auxiliară. Nu vreau să mai am de-a face cu Justiția.

O să rămân în zona civică, la un moment dat poate în cea politică”, le-a transmis magistratul colegilor, scria clujjust.ro.

Nu vreau să mai am de-a face cu Justiția”,  spunea Cristian Dănileț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. Curios fenomen moldovinesc: au inceput sa promoveze toti maimutoii mioritici! Noroc lor ca pe Petrov nu l-au admis. I-ar fi fericit cu vreun binom si pe ei……[Rumburak]

  2. casta trintorilor/criminalilor… statul roman, prin legiferare, a creat monstri… unul dintre ei este sistemul de justitie capusat de alde danileti si neamurile lui proaste! ca sint multi si parca toti facuti de-o mama…

    prin decizia pe care o ia, voit impotriva dreptati, se poate transforma un judecator intr-un calau?
    prin decizia pe care o ia un procuror poate scapa un criminal devenind partas la crima, totoodata inventind crime???

    asta e sistemul, asa functioneaza… si i se spunse justitie… justitie pe dracu!

  3. Oamenii cu scaun la cap, pricepți, buni la suflet, dar care nu știu cum e condusă lumea, cînd văd un neisprăvit precum Danieleț că ajunge unde ajunge deznădăjduiesc cel puțin. Oameni buni, unul ca el e fie îl face pe prostu, fie a fost lăsat de mâna din umbră, i s-au deschis porțile fără să bată, e pus pe toate gardurile, tocmai că e cum e, vai de capul lui.
    La astfel de oameni, prima variantă de mai sus, povestea cu familia săracă e poveste de adormit copiii. Karl Marx ne-a fost vîndut ca sărac și-a luptat pt clasa muncitoare cînd el a făcut, precum coreligionarul Arnold, copil cu servitoarea. Părinții și mai ales socrii, mari bancheri.

  4. se vorbeste ca ar avea o pensie de aproximativ 25000 lei deci intre timp 32 de sclavi vor munci pana la 65 de ani pe salariul minim (cu 775 lei contributie CAS) ca sa-i plteasca astuia pensia speciala. adica practic o microintrprindere.

  5. Justiția la fel ca și presa e aservită intereselor străine!…
    Aceste instituții publice care după ultimile săpături ar trebui să fie niște puteri în stat, sunt practic centre mafiote, clanuri interlope!…

  6. Kovesi, Danilet, Drula/Ciolos, Macovei – oamenii serviciilor? Nici vorba. (Sic!)
    Abia acum realizati cat de toxic a fost regimul Basescu? Prea tarziu. Romania este ireparabila dupa 20 de ani sub Basescu si Johannis.

  7. PDListi, USRisti adica Sorosila revopsit in culorile democratiei maldovinesti.

    Dupa al de Portocala(Kovesi) si Putin(Prigojin) pot vemi sa pretinda ca apara democratia.

  8. Din bătrâni, se spune veșnic „și porcul a grohăit că nu mai consuma lături, numai pe astea că’s calde”!

  9. Moldova e proprietatea lui Alexander Soroş, i-a lăsat-o tăticul „să-şi facă mâna”, deci pune pe cine vrea el în ce funcție are chef. Dacă Petrov ar fi fost ceva mai tânăr, îl numea preşedinte după ce expiră mandatele Maiei Sandu.
    Aşa că ăia cu „Basarabia e România”, ciocu’ mic şi joc de glezne!

  10. Bravo! Merita acest om! lacustele putleriste de aici confirma acest fapt

  11. Nu va mai plingeti ca niste babe . Nu va mai rupeti ( putinul ) parul din cap . Ca de ce are pensie mare , CA DE CE A IESIT LA 48 DE ANI ! hehehe ! Pt. ca are dreptul legal , prin legile pe care PARLAMENTUL le da . Acum aveti majoritate covirsitoare ( cu sluga pnl ) , de ce nu abrogati aceste legi ticaloase ? CE OBRAZ GROS AVETI !

  12. Si in perioada interbelica fura trimisi caducii si …s’alese prafu !

  13. Deci noi suntem pensionari, că nu mai putem munci, dar muncim 8 ore pe zi?! Şi primim concomitent pensie specială şi salariu?! O țară în care astfel de falsuri şi furturi sunt legale, este o țară de dobitoci, parol!

  14. Asta spune multe despre MaMaia. Cam cum s-a ales presedinte si cam ale cui interese le serveste.

  15. Cam așa a EVOLUAT treaba și în Urcaca.
    La scară muuult mai mare.
    Și uite unde au ajuns, măR🤮g…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.