Regina americană a Europei

Uniunea Europeană se pregătește pentru o restructurare a industriei de apărare. Thierry Breton, Comisarul pentru Industrie al Uniunii Europene, a solicitat crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru apărare. Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a anunțat ca a fost elaborat un proiect de Strategie privind Industria Europeană de Apărare, prin intermediul căruia Uniunea Europeană își propune să îmbunătățească procesele de producție și vânzare de arme ale statelor membre. Principalul obiectiv al Strategiei constă în schimbarea paradigmei blocului din răspunsul la criză spre pregătirea mai accentuată pentru apărare. În primul rând, Comisia Europeană vrea ca statele membre sa achiziționeze armament și echipamente militare în comun – o abordare similara cu cea a achiziției în comun de vaccinuri anti-covid, însă cu sume uriașe puse în joc.

Din punct de vedere instituțional, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Ursula von der Leyen a exprimat intenția sau recomandarea, în ipoteza în care nu va obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, de a fi creată funcția de comisar pentru apărare (sau comisar pentru armament).

 

Un articol publicat recent de UnHerd încearcă să arate ce poate însemna un nou mandat al lui von der Leyen în fruntea Comisiei, inclusive din perspectiva noii politici de apărare, care pare să fie un nou ”puci tăcut” dat Tratatului UE. După ce Comisiile Jose Manuel Barroso și Jean-Claude Juncker au transformat proiectul social a UE, Ursula von der Leyen pare să urmărească noi „puciuri” împotriva proiectului european original.

 

”Întrebați-i pe europeni ce cred despre UE și cei mai mulți vă vor spune că este îngrozitor de plictisitoare. Este plină de birocrați cu ochelari care aplică reguli complicate despre curbura castravetelui, de coridoare în sediile de la Luxemburg și Strasbourg și de o mulțime de consilii, comisii, parlamente și tribunale ale căror competențe sunt de neînțeles pentru omul obișnuit.

Însă această atmosferă plictisitoare ține de scopul UE ca proiect pentru pace. Filosoful politic Luuk Middelaar a observat că UE trebuia să reprezinte ”transformarea istoriei în birocrație” – o încercare de a înlocui ”impredictibilul și orgoliul” care au caracterizat relațiile din statele europene cu ”seriozitatea intereselor care se întrepătrund”. Războaiele sunt înlocuite de consens, de legi și de regulamente; sciziunile politice și ideologice cu potențial incendiar sunt înlocuite cu jargonul tehnic și cu compromisul. Entitatea fără chip care a rezultat a fost caracterizată cel mai bine de Henry Kissinger: ”Pe cine sun dacă vreau să vorbesc cu Europa?”

Însă toate acestea se schimbă. UE este mai puțin plictisitoare și mai puțin democratică și a mai dobândit și o față: președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a confirmat că dorește să mai obțină un mandat.

”Regina Europei” a fost descrisă de detractorii săi  drept personaj ”napoleonian”, ”dictatorial” și ”arogant”, impresie care a fost agravată de intoleranța ei și de aerul de patrician. Până la urmă, este soția lui Heiko von der Leyen, descendentul unei familii aristocrate care a făcut avere în Bremen din comerțul cu mătase.

Iubește sporturile ecvestre, în special dresajul, o pasiune moștenită de la tatăl lei, Ernst Albrecht, unul dintre primii înalți funcționari ai Comisiei Europene și un politician important în Germania, ministru președinte al landului Saxonia Inferioară. După ce poneiul lui von der Leyen a fost ucis de un lup, în 2022, Comisia a anunțat că va reduce din protecția lupilor, permițând vânarea lor, spre groaza activiștilor pentru drepturile animalelor. Este mama a șapte copii și doarme într-o cameră de 25 de metri pătrați, la etajul 13 al sediului Comisiei Europene. Se spune că duce o viață extrem de disciplinată, nu bea alcool și nu mănâncă carne.

Însă aceste excentricități nu reflectă schimbările din cadrul UE după venirea ei la putere. Domnia ei este definită de redramatizarea politicilor europene – ceva ce va continua, dacă va reuși să mai obțină un mandat, în luna iunie, un lucru foarte probabil.

Mandatul lui von der Leyen a fost marcat de accelerarea ”puciurilor europene” – concentrarea treptată de putere la Bruxelles. Chiar și modul în care von der Leyen a devenit președinta  CE, în 2019 a marcat o încălcare a procedurii care urmărea să confere UE mai multa legitimitate democratică. Un acord franco-german din 2003 stabilea regulile procesului Spitzenkandidaten, proces prin care familia politica cu cele mai multe voturi la alegerile europene urma să dea viitorul președinte al CE, nimeni altul decât capul de listă de la alegeri. În 2019, von der Leyen nu a fost Spitzenkandidaten al PPE, ci a fost aleasă de Emmanuel Macron și Angela Merkel. Spitzenkandidaten a fost Manfred Weber, însă acesta a fost respins de Emmanuel Macron pe motiv că nu era suficient de calificat. Pe de altă parte, von der Leyen, fidelă lui Merkel, a fost apreciată de Macron, care a arătat că vorbește foarte bine limba franceză. Pe atunci ministru al Apărării, von der Leyen era înclinată spre cooperarea militară cu Franța și a vorbit despre necesitatea de a crea ”o armată de europeni” – un alt obiectiv apreciat de Macron.

Cu alte cuvinte, ascensiunea lui von der Leyen a fost un puci tăcut. Dincolo de vorbăria despre apărarea democrației, numirea ei a fost ”reglarea afacerilor de către elite, în cerc restrâns, peste capetele gloatei”. Poate de aceea, von der leyen a început să-și rescrie povestea originilor ei politice, spunând că ”a candidat in 2019”, ceea ce nu s-a întâmplat. Pentru Regina Europei, realitatea și democrația sunt concept foarte maleabile.

Însă cel mai important revizionism al lui von der Leyen ține de politica externă a UE. În 2019, ea a vorbit despre crearea unei „comisii geopolitice”. Ea spunea că UE trebuie să devină un actor geopolitic important, care ”să creeze o odine mondială mai bună”. Haosul și criza au făcut-o să învețe să vorbească limba puterii. Apoi au venit amenințarea Rusiei și amenințarea lui Trump, ambele făcând ca scopurile lui von der Leyen să devină urgențe. Rezultatul este că Uniunea lui von der Leyen este pregătită încetul cu încetul pentru război.

Acum doi ani, oficialii UE au înlăturat un tabu privind finanțarea armelor letale, atunci când au decis să ofere sprijin militar letal pentru Ucraina. Tratatul UE interzice explicit ”cheltuielile legate de operațiuni cu implicații militare sau pentru apărare”, iar această prevedere trebuia ocolită cumva. Pentru asta, UE a mobilizat Facilitatea Europeană pentru Pace, un eufemism pentru instrumentul care permite finanțarea angajamentelor militare în străinătate. Pentru a trece de interdicția finanțării războiului, Facilitatea Europeană pentru Pace a fost definită ca instrument extra-bugetar, finanțat cu 5 miliarde de euro.

Tobele războiului nu se opresc aici. Comisia urmează să prezinte o strategie pentru industria de apărare care va pune industria de apărare a UE pe picior de război, schimbând total modul în care finanțează și vinde armamentul. Von der Leyen a spus că scopul este „creșterea rapidă a capacității industriei de apărare în următorii cinci ani”, cu un accent pe achiziția comună de arme.

Această abordare se aseamănă cu achiziția în comun a vaccinurilor covid, o acțiune care acum este prezentată ca o rețetă de succes însă este învăluită de multe controverse: SMS-urile dintre von de Leyen și CEO-ul Pfizer despre detaliile contractului de 1,1 miliarde de dolari pentru vaccinuri au fost ținute la secret, în timp ce jurnaliștii si Curtea de Conturi a UE s-au lovit de un zid când au încercat să obțină acces la aceste informații. Ajunge să spunem că acest precedent nu anunță nimic bun pentru transparența  noului proces masiv de achiziții de armament.

Și nici alte componente nu par să fie foarte transparente. Spre exemplu, noua strategie ar putea include un Birou pentru Inovație în Apărare la Kiev și crearea unui post de comisar pentru Apărare. Este foarte posibil ca noul șef al Apărării UE să fie din Polonia sau din țările baltice. Radoslaw ”Thank You USA” Sikorski (după reacția sa pe Twitter la sabotarea Nord Stream), ministrul de Externe al Poloniei și soțul jurnalistei Anne Applebaum, este considerat favorit. Dacă se va întâmpla, vom vedea cum centrul de gravitate al UE se va muta spre Est, spre ceea ce George W. Bush numea ”Noua Europa”, cu o retorică mai dură față de Rusia. Pe de altă parte, noua strategie de apărare va face ca CE de la Bruxelles să devină mai americană: una dintre măsuri copiază schema americană a vânzării de arme în străinătate, programul care permite Washingtonului să semneze contracte cu capitalele străine în mod direct, grăbind vânzările de arme.

Von der Leyen vrea să-și întărească ”comisia geopolitică” și prin revigorarea procesului de extindere a UE, care bate pasul pe loc. Sau cel puțin așa pretinde ea. Extinderea UE a încetat în momentul aderării Croației, în 2013, iar invazia rus în Ucraina ar trebui să o reanimeze. În iunie 2022, UE a oferit statut de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, iar von der Leyen a susținut această decizie. Recent, ea a declarat că lucrează la reformele necesare pentru o Uniune cu peste 30 de țări membre.

Însă von der Leyen nu a menționat cât de greoi și dificil este procesul extinderii: Serbia are statut de candidat de 12 ani, iar Muntenegru de 14 ani. Turcia este stat candidat la aderare de la finalul secolului trecut. Însă von der Leyen crede că știe cum să grăbească extinderea. Și, firește, pentru asta va trebui să înlăture și mai multe tabuuri.

Criticii extinderii UE se tem că noii membri din Est își vor folosi dreptul de veto în deciziile de politică externă și vor paraliza astfel UE, erodând coeziunea. Prin urmare, von der Leyen se pregătește să renunțe la unanimitate în politica externă, unde ar urma să fie folosita majoritatea calificată. Este o mișcare despre care criticii spun că va submina suveranitatea națională, privând statele membre de dreptul de veto.

Chiar dacă von der Leyen obține eliminarea unanimității, învingând chiar și opoziția Ungariei, este puțin probabil ca acest lucru să grăbească aderarea Ucrainei. Unii diplomați europeni spun că declarațiile sale despre aderarea Ucrainei sunt un soi de virtute ostentativă, iar alții arată că aderarea unei mari puteri agrare ca Ucraina va fi foarte costisitoare și riscă să provoace multe proteste ale fermierilor din UE. Polonia, unde au loc asemenea proteste, este o susținătoare a unanimității în politica externă și de securitate. Alți susținători ai vetoului național spun că regula unanimității încurajează ajungerea la consens. Alchimia Uniunii este de a obține unanimitatea prin amenințarea majorității.

O industrie de apărare europeană și o politică externă europeană independentă par obiective prudente în actualul context, însă abordarea lui von der Leyen nu este așa. În prezent, retorica și acțiunile ei nu fac decât să copieze poziția neoconservatoare adoptată de unii de la Washington. Von der Leyen nu urmărește să articuleze propria ei viziune sau să ofere o alternativă, ci vrea doar să umple un vid teoretic lăsat de retragerea SUA cu aceeași logica a imperiului care se retrage.

Însă abordarea mai dură la nivelul apărării urmărește și niște obiective politice personale. Von der Leyen curtează acum dreapta europeană, în perspectiva alegerilor din iunie. Este un contrast cu anul 2019, când era văzută ca un politician din aripa liberală  CDU din Germania. Atunci, ea vorbea despre grădinițe pentru mamele care muncesc și despre politici ecologiste. Acum, von der Leyen se apropie de dreapta populistă.

Însă președinta CE este deschisă doar pentru un segment al dreptei europene – facțiunea care este pro-NATO. Granița este clară pentru von der Leyen: ea critica AfD, pe Marie Le Pen și pe Geert Wilders, din grupul Identitate și Democrație, însă se apropie de membri ai grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul Europran, printre care partidul premierului Italiei și partidul lui Jaroslaw Kaczynski. Între cele două grupuri politice sunt o mulțime de asemănări și o mare diferenta – NATO. Primele partide sunt critice la adresa NATO, în timp ce ultimele sunt susținătoare ardente ale Alianței.

Pentru partidele de dreapta care susțin NATO, adoptarea unei politici atlantiste de către Bruxelles are sens: le oferă acestor partide posibilitatea să ajungă în mainstream. Un exemplu sunt Democrații Suedezi și Finlandezii (partid numite anterior Adevărații Finlandezi): ambele au fost împotriva NATO, însă au renunțat la această poziție când au văzut că pot ajunge la putere. Coaliția de centru-dreapta din Suedia este susținută în parlament de Democrații Suedezi, în timp ce Finlandezii sunt acum parte din coaliția de guvernare. În ambele cazuri, poziția pro-NATO a fost crucială; restul principiilor și valorilor despre care se vorbește atât de mult au rămas negociabile.

Avem de-a face cu serviciu contra serviciu, pentru că von der Leyen s-a apropiat de poziția dură a Giorgiei Meloni în ce privește imigrația. Au fost împreună în Tunisia pentru a ajunge la un acord pentru limitarea migrației și au vizitat centrul de imigranți din Lampedusa. A fost un semnal al lui von der Leyene că centrul european se îndreaptă încet spre dreapta.

Ca și von der Leyen, UE este o creatură ideologică foarte plastică care reflectă evoluțiile din America. În contextul campaniei din SUA, mulți liberali care l-au anatemizat pe Donald Trump au ajuns acum să susțină propuneri pentru întărirea securității la frontiera cu Mexicul în schimbul continuării sprijinului militar pentru Ucraina. Prin urmare, o UE mai puțin plictisitoare va fi o UE mai americană, condusă de o regină arogantă care urmează directivele Washingtonului. Vrând ca UE să învețe limba puterii, von der Leyen riscă să transforme proiectul european al păcii prin birocrație într-un prizonier al propriului ei militarism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22

23 de Comentarii

 1. Statele membre cu drepturi depline sau doar cele membre? România nu e membră cu drepturi depline, de ce sa contribuie la apărarea infractorilor europeni in funcții înalte care iau decizii în defavoarea cetatenilor?! Inca ceva, Romania e băgată până în gât la ajutorare țări: republica moldova, ukraina, trimite ajutoare în Africa, cota 2,5% la nato, contribuția anuală la fondurile europene și sunt destule, asta pe langa agățarea că gaj puțin pnrr a bugetului țării! Din ce mai trăiesc cetățenii români daca toți banii merg spre strainezia și furat prin lege?

 2. 2024 = Inceputul Amplelor Miscari Sociale UE-uropene .

  2025 – Inceputul Razboiului Civil anti-UE , anti-Brussel , anti-Whashington .

 3. Rauss!!! Cu dovleci climatiști dintr-ăștia, Europa s-a umplut de belelele Orientului, a tras apa peste bunăstarea și liniștea cetățeanului și a mutat economia-n Asia.Nu Bruxelles îl face politica, ci lobbyștii coprorați.Vor fabrica arme și muniții însa nu în Europa a cărei siderurgie e dusă demult, probabil c-o vor comanda ori Norvegiei, ori Braziliei ori Indiei.Mai lipsesc tancurile electrice și avioanele de luptă eco, din lemn, și gata.Și apropo de prostiile carbonizarde care distrug agricultura, transporturile și bunăstarea și confortul cetățeanului, Soarele a intrat într-o fază în care și-a mărit semnificativ radiația la toate lungimile de undă după câteva „sughițuri” în ’85, ’92 și ’02.Cu toate scremăturile nu pot inversa fenomenul care, oricum, nu-i îngrijorează, ci îi bucură pentru că au un pretext de a strânge șurubul.

 4. Vraja marii! Cică Luluta a oprit plata a 4,5 milioane de euro pentru stuf. Până nu vor fi bagati in pușcărie toți lucrătorii APIA din tara care își schimbă mașinile personale Volvo din 3 in 3 ani, nu vom manca produse românești!

 5. @ „G.G.”, 04 mart. 2024 la 20:11
  „Si iata fiica lui Hitler la lucru.”
  Da. Și Hitler era vegetarian, și nu bea alcool!
  Spre deosebire de el, criminalu’ gras-ca-porcu’ Churchill era un alcoolic înrăit, și se droga zilnic. Probabil pentru ca să uite că-i un strateg militar ratat și că a trimis 20000 de soldați britanici la moarte sigură, la Gallipoli, în WW1.
  Japița asta, pentru cîte a făcut în 4 ani, trebuia deja să fie în închisoare. Dar e ciudat cum toți stau cu capul plecat în fața ei, acolo, mai rău de cum stăteau generalii din WW2 în fața lui Hitler care putea să-i execute! Chiar și ăia mai comentau cîte ceva! Asta face ce vrea mușchii ei, și ăștia n-o acționează în Justiție. Ca mamă cu 7 copchii, n-ar avea timp nici să se … Da’ ea se joacă „de-a napoleon” la Bruksăl! O singură explicație există: TOȚI, acolo, sunt slugi ale Masoneriei, iar Masoneria o protejează, indiferent ce face. Iar ea face CE I SE COMANDĂ din Masonerie, că asta se citește (Washington!) și printre rîndurile comentariului din articolul ăsta……[Rumburak]

 6. În primul rând, Comisia Europeană vrea ca statele membre sa achiziționeze armament și echipamente militare în comun – o abordare similara cu cea a achiziției în comun.—————-

  Intrebarea ar fi cam de unde sa gindit madam Ursula ca tarile europene ,sa achizitioneze acest armament si echipamente militare in comun ? Nu cumva de la prietenii ei americanii ? De ce nu sa gindit ca fiecare tara europeana sa produca cu forte proprii aceste armamente si echipamente militare ,sau noi sintem mai fraieri si nu stim sa le facem ? Singura frica a Europei este ca pana la urma nu reusim sa scapam de aceasta afacerista care ne va toca marunt la fel cum o face si acum.

 7. Problema e ca s-au terminat banii… acuma sunt intr-o totala panica sa reuseasca impunerea EURO si a unui sistem fiscal centralizat la Bruxelles, care sa le permita sa se imprumute in numele tuturor statelor. In contradictie cu tratatele de infiintare, s-au imprumutat ca „situatie exceptionala” pentru COVID… iar obligatiunile alea sunt netranzactionabile, din motive de obligativitate, sunt „tranzactionate” in volume infime, odata pe saptamana, intr-o sesiune speciala, si atunci la gen 50-60% din valoarea la care au fost emise.

 8. …oare de ce nu mai este de gasit pagina anterioara care vbea despre ursula parnaista?… pt ca va fi adunarea ppe-popo europeni-la bucale, iar comentariile erau naspa?… vor sterge serviciili si acest articol, daca se mai aduna comentarii necorespunzatoare?… pt ca refuz sa cred ca onor redactia cotidianu a trimis articolul in triunghiul bermudelor!…

 9. Ma intreb cu cine vrea sa poarte razboaie putoarea asta batrana cu mintile ratacite? Crede oare baba Ursula din Lana ca razboaiele le pot purta doar armele si fara militari? Cine crede baba asta nebuna ca este dispus sa mearga si sa moara in razboi pentru ca sa-si ingroase averile baba Ursula si toata cloaca asta de oligarhi imbecili, imbogatiti aproape exclusiv din frauda, coruptie si hotie directa si facut bani din aer? N-au decat sa crape chiar ei luptand (nu se stie cu cine) ca sa-si pastreze averile nemeritate, tinerii vor sa traiasca si nu au ce sa apere, decat propriile lor vieti. Cat despre super bogati, oligarhi si elite, duca-se pe pustii.

 10. Citiți la articolul precedent starea crasă de incompatibilitate, ca să nu-i spun direct corupție, în care se află eroina asta mamară cum zicea cineva și care în curând va fi pusă sub acuzație și ejaculată, nu cum îi place 😉 de la șefie și s-ar putea chiar să intre la pușcărie !
  Umde-i e locul, de fapt ! Că de drept ar fi fost lângă copilași, dar se vede că nu-i place decât „procesul de fabricație”. 😉
  Aaa! Și echitația ! Numai că în loc să încalece vreo iapă , călărește UE , ajunsă o adevărată mârțoagă sub conducerea ei penală !
  Sau, mă Rog, gloabă, că tot de la asta cică vine și globalismul ! 😎
  P.S.
  În ultimii 3 ani am avut doar în România peste 15.000 de morți subite, mai ales la persoane tinere , până-n 40-50 de ani . 😎
  Măcar parte din rudele celor decedați ar trebui s-o întâmpine la sosirea în București pentru a-i mulțumi cum se cuvine pentru tot ce a făcut în fruntea UE, mai ales în problema vaxcovidișului, eventual să-i presară în cale, în loc de flori, dozele rămase (pentru care ne cere în continuare bani !), în semn de mare recunoștință, sau recunoaștere ? a unei infractoare dovedită !
  Dar încă necondamnată , Doamne ferește ! să mai conducă cinci ani făcătura asta birocratică MUE, adică Marea UE !

 11. „Era dominației occidentale s-a încheiat într-adevăr definitiv.

  Dacă actualele tensiuni geopolitice globale continuă să evolueze în direcția „Occidentul versus restul”, viitorul Europei riscă să fie sumbru.” – Josep Borrell

 12. credeam ca e buduk la butoane…
  -e vrajitoarea cea rea mah marchevici
  aia care iti fura potentza!

 13. „Ursula von der Leyen a exprimat intenția sau recomandarea, în ipoteza în care nu va obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, de a fi creată funcția de comisar pentru apărare (sau comisar pentru armament).”
  Hai, că asta le-ar întrece pe toate :
  După ce a tras în europeni cu dozele alea de vaxcin, făcând o mulțime de victime, dar și miliarde de euro în urma parandărătului , dacă-i lasă pe mână și armamentul, asta-i în stare să distrugă cu totul partea asta de Lume ! Treziți-vă ! 😎

 14. „Ursula von der Leyen a exprimat intenția sau recomandarea, în ipoteza în care nu va obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, de a fi creată funcția de comisar pentru apărare (sau comisar pentru armament).”
  Hai, că asta le-ar întrece pe toate :
  După ce a tras în europeni cu dozele alea de vaxcin, făcând o mulțime de victime, dar și miliarde de euro în urma parandărătului , dacă-i lasă pe mână și armamentul, asta-i în stare să distrugă cu totul partea asta de Lume ! Treziți-vă ! 😎

 15. Poate anu asta trimitem regina asta acasă, dacă nu or s-o trimită alții pe la pușcărie după cum și merită de altfel.

 16. UE CA SI TOATE TARILE EU CU EXCEPTIA UNGARIEI SINT CONDUSE DE MEDIOCRITATI..CARE SE ASCUND IN SPATELE URSULEI….IN UCVRAINA S-A VAZUT CLAR CE ESTE NATO …O AMESTECATURA DE TOATE FELURILE…CARE ARE UN TRECUT IMPERIALIST OCCIDENTAL …BRICS ADICA RESTUL GLOBULUI DEJA O IZOLEAZA …UE ESTE O MAFIE …

 17. t a rffff a pe bbe $$ tie isi va pierde capetele…. (caderea romei se va intampla iar – s a ta n e le sunt limitate in imaginatie)

 18. Cu Nero, Caligula & Calu, imperiul se prabuseste garantat. Continuatz!

 19. Acest gunoi anglo saxon sluga Diavolului drogat si homalau ammerrllocc

 20. Fiinta asta este echivalentul evropean a constiintei bidonului cu robinet. Un ribentrop cu van. in van.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.