Pedelistul Cristian Preda ar vrea vot obligatoriu în România

Într-o postare pe blogul personal, europarlamentarul PDL Cristian Preda încearcă să demonstreze că votul obligatoriu s-a dovedit benefic, uitând că acesta este un drept și nu o obligație.

„Am găsit într-un volum despre votul obligatoriu apărut acum câteva săptămâni la editura pariziană Economica, un articol al lui Pascal Delwit despre evoluția votului în 29 de state europene din 1945 în 2005. Autorul a luat în seamă doar alegerile ținute în baza regulilor democratice – în total 359 de scrutine. Concluzille lui Delwit sunt foarte interesante. Le rezum aici pe cele mai importante. În primul rând, dacă între 1945 și 1990, participarea medie a oscilat între 80 și 84 de procente, în anii 90 a scăzut la 75%, pentru ca în ultimul deceniu analizat să ajungă la o medie de 68,5%. Doar șase state nu confirmă tendința de diminuare a participării: Belgia, Cipru, Luxemburg, Danemarca, Spania, Ungaria. A doua concluzie afirmă că „noile democrații” cunosc o participare semnificativ mai mică – în medie, în fostele țări comuniste participarea e în medie cu 11 procente mai mică decât în democrațiile consolidate.
În fine, Delwit demonstrează că în țările cu vot obligatoriu de pe continentul european – Belgia, Cipru, Grecia, Luxemburg și Olanda (cea din urmă doar până în 1970) – participarea a fost mai mare decât în celelalte cu procente care variază, în funcție de deceniul analizat, între 6,19% și 11,65%. Reamintesc aici că România a practicat votul obligatoriu în perioda 1919-1937. A fost una dintre invențiile politice ale Unirii. Nu mai discută azi aproape nimeni despre ea”, scrie Preda pe blogul propriu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.