Piața muncii își cere tributul: 600.000 de români vor rămâne fără joburi

În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, relevă raportul PwC’s Workforce Disruption Index, prezentat în cadrul evenimentului Workforce for the future. Upskilling for Era 4.0. Potrivit raportului, vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-și îmbunătățească abilitățile digitale întrucât automatizarea și introducerea inteligenței artificiale vor elimina treptat activitățile repetitive.
”Raportul prezintă în premieră pentru România potențialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de muncă, fiind foarte util pentru cei preocupați de modul în care transformarea digitală va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii și chiar economia țării. Cea mai importantă observație este că dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților devine vitală și că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituțiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educația sau sănătatea, în care e nevoie de investiții pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investițiilor, nu pot apărea noi locuri de muncă în sectoare esențiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare și la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educație și recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilități care vor fi tot mai puțin cerute pe piața muncii în viitor”, spune Ionuț Sas, Partener PwC România.
Principalele concluzii ale raportului pentru România sunt: 600.000 de locuri de muncă vor resimți impactul noilor tehnologii în România. Pentru menținerea, respectiv crearea lor fiind necesară o strategie în domeniile inovării și digitalizării; inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun și aplicarea unor strategii de îmbunătățire a abilităților digitale ale lucrătorilor; cele 600.000 de locuri de muncă pot aduce o contribuție la creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029; în industria manufacturieră, agricultură și utilități, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie și automatizare. În aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătățirea abilităților digitale ale angajaților; noile tehnologii vor genera noi locuri de muncă în special în domeniile: sănătate, educație sau servicii financiare.
“Schimbările sociale, economice, culturale și tehnologice au un impact asupra fiecărei industrii și ocupațiilor. În acest context, raportul PwC reprezintă un punct de plecare pentru organizațiile care vor să obțină un avantaj competitiv și să analizeze perspectivele pentru industria lor, precum și modul în care pot reacționa la schimbare. De exemplu, companiile care depind de costurile scăzute cu forța de muncă, cum ar fi cele din industria prelucrătoare, pot începe să se reorganizeze intern, să își adapteze procesele și să investească în dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților pentru a face față obiectivelor pe termen lung”, explică Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Upsssss! Parca importau bipezi din asia ca nu au forta de munca! Ce stiu si vor face acesti „someri” daca nu au specializare in alte domenii? Ies in strada la mitinguri pentru ingrasarea conturilor? Cam asta e viitorul bipedului roman peste 25-30 ani! Era bine daca aveau pana in 10-12 ani,erau infiati(rapiti de magstrati) de cetateni loiali partenerului amarlican fara nicio problema! Vezi ultima actiune oribila in ro.!

  2. ” PwC’s Workforce Disruption Index „. Cine mai sunt si astia?! Iar tu Pam Matei, iar esti vaicaretul de serviciu. Ca sa dispara 600000 de locuri de munca, ar trebui create. Ori, in bruma de industrie care ne-a ramas nu-s nici jumatate. Problema e ca nu se munceste. Am vazut pe un post TV ca peste 20% dintre tineri stau degeaba. Asa ca nu pot fi disponibilizati. Nu mai avem meseriasi, iar mare parte din ei pleaca. Ce digitalizare visezi?! O sa ne scarpinam digital, ori o sa se inventeze masina automata care nu face nimic.

  3. Minunat.Inca 600.000 de aspiranti la statutul de sclav pe plantatiile UE…

  4. Desigur continutul articolului se refera la sectorul privat , deoarece , in sectorul bugetar , cu cat se introduc sisteme de calcul , evidenta , plan , etc ., ultramoderne si ultraperformante , cu atat creste numarul angajatilor bagatori de seama ! Nu vreau sa fiu rautacios , dar ma intreb ,daca asa o fi si-n alte tari ? Dupa cum stiu eu , nu prea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.