Planul de destabilizare a Ucrainei şi Republicii Moldova

Potrivit lui Vasili Griţak, şeful SBU, în primăvara anului trecut Kremlinul planificase destabilizarea celor trei state prin forjarea unei regiuni separatiste în Odesa. Următorul pas ar fi fost izbucnirea unui război hibdrid, după „aritmetica” clasică a Moscovei, informează Censor.net.ua, citat de Infoprut.ro.

Totul ar fi trebuit să înceapă cu aruncarea în aer a două poduri din regiunea Odesa, pentru izolarea a nouă raioane ucrainene, precizează Griţak. Apoi, odată materializat acest plan, ar fi urmat proclamarea unei „republici populare basarabene”.

„Omuleţii verzi” ai Kremlinului ar fi trebuit să pătrundă pe teritoriul Ucrainei prin regiunea separatistă transnistreană.
Şeful SBU spune că a depistat o „sumedenie de documente” care demonstrează că era deja „stabilită și candidatura conducătorului acestei republici”.

În noiembrie 2015, procurorii de la Chişinău anunţau că o mişcare separatistă din Ucraina luase în ţintă două raioane din Republica Moldova: Taraclia şi Comrat, centrul administrativ al autonomiei găgăuze.

La finele lunii octombrie anul trecut, grupul separatist “Rada Populară a Basarabiei” a proclamat aşa-zisa “reconstituire” a unei “Republici Basarabene Bugeac” în componenţa căreia secesioniştii vor să intr

Anatoly Baronin, analist care urmăreşte evoluţia regiunii, spunea la începutul anului 2015 că Basarabia istorică nu seamănă cu Donbas, “cu problemele sale economice şi cu populaţia sa nemulţumită”, ci ar putea fi destabilizată uşor printr-un “scenariu de criză financiară sau militară”. oducă raioanele Ismail, Tatarbunar, Tarutino, Reni, Arciz şi Beleaev din regiunea Odesa şi UTA Găgăuzia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.