PNL contestă includerea UNPR în BEC

PNL a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie (ICCJ) hotărârea prin care s-a decis că UNPR poate avea reprezentant în BEC.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, posibilitatea numirii unui reprezentant în BEC aparţine exclusiv partidelor parlamentare, calitate pe care UNPR nu o are, transmite Alina Gorghiu, reprezentanta PNL în BEC.

„Deşi UNPR deţine grupuri parlamentare, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, formaţiunea politică a fost înregistrată după ce au avut loc ultimele alegeri parlamentare, alegeri ce au stabilit în mod legal, pentru o perioadă de 4 ani, partidele politice care au calitatea de fi şi partide parlamentare – PDL, PSD, PNL, PC şi UDMR. Neluând parte la procesul democratic de alegere prin exprimarea votului liber de către cetăţenii României, UNPR nu poate fi în mod valabil şi legal un partid parlamentar, căci singura cale legală de atribuire unui partid politic calitatea de a fi şi parlamentar este votul liber exprimat, conform Constituţiei României”, argumentează aceasta.

Alina Gorghiu mai atenţionează că nici Autoritatea Electorală Permanentă, prin Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, nu a acordat subvenţii decât partidelor PNL, PSD, PC, PDL şi UDMR în ultimii trei ani, iar în această enumerare nu se regăseşte UNPR, „ceea ce conduce la concluzia ca acesta nu este considerat un partid politic parlamentar de catre Autoritatea Electorală Permanentă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.