Pod de cărţi peste Ocean

România, reprezentată în premieră la “Book Expo America”

România va fi prezentă, în premieră, la “Book Expo America” (BEA) desfăşurată în perioada 28 – 31 mai la New York, cu un stand naţional şi o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român.

“BEA”, cel mai important târg internaţional de carte din spaţiul nord-american, reuneşte anual peste 1.000 de expozanţi, atrăgând mai mult de 800.000 de vizitatori.

Evenimentele româneşti, organizate de ICR New York şi de “Centrul Naţional al Cărţii” din cadrul ICR, sunt în consonanţă cu tema principală a acestei ediţii, “Traducerea”. Astfel, vor avea loc dezbateri şi expuneri despre stimularea traducerilor, despre experienţele traducătorilor şi prezentări ale unor volume de autori români traduse în limba engleză. Printre invitaţi se numără traducători, editori şi scriitori din România şi din Statele Unite: Alistaire Ian Blyth, Sean Cotter, Adrian Sahlean, Jill Schoolman, Kendall Storey, Varujan Vosganian ş.a. Programele de susţinere a traducerilor derulate de Institutul Cultural Român vor fi prezentate de Bogdan Popescu, director al “Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

La finalul “BEA 2014”, ICR NY va găzdui un eveniment retrospectiv în cadrul căruia vor fi prezentate portrete de scriitori români contemporani şi cărţi publicate recent în România. Expoziţia va fi itinerată la Biblioteca Publică din Queens, New York. Tot la sediul ICR New York, va fi putea fi văzută expoziţia “Eugen Ionescu – portrete” (fotografii de Sorin Ionescu), aflată în desfăşurare.

Manuscrisele Mihai Eminescu, la BEA

Cu aceeaşi ocazie, o delegaţie formată din Nagy Mihály Zoltán, vicepreşedintele ICR, Ioana Drăgan, director general, “Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate”, şi Doina Uricariu, director ICR NY, va oferi “Bibliotecii Congresului” din Washington, DC, din partea editurilor din România, cele mai importante cărţi expuse la standul României de la “BEA 2014”. Din delegaţie vor face parte şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, care vor oferi câteva dintre publicaţiile monumentale dedicate istoriei, culturii şi patrimoniului naţional, realizate cu sprijinul BNR. Printre titlurile care vor figura astfel în fondul “Bibliotecii Congresului” se va afla şi ediţia integrală a „Manuscriselor Mihai Eminescu“, ediţie îngrijită de acad. Eugen Simion, sub auspiciile Academiei Române.

“Book Expo America” le oferă scriitorilor şi editorilor români o oportunitate unică de a avea dialog direct cu cei mai mari editori şi difuzori de carte din SUA şi de a atrage interesul agenţilor literari şi editorilor americani.

Prima participare a României la cel mai important târg internaţional de carte din Statele Unite coincide cu sărbătorirea, în acest an, a unui deceniu de la integrarea României în NATO şi de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA.

Noaptea Literaturii Europene, la Bucureşti

Actrița Ana Ularu va citi din lirica europeană

În 28 mai, de la ora 19.00 până la 23.30, în inima unei zone pline de farmec din centrul oraşului, 13 ţări europene vă dau întâlnire pentru a treia ediţie a “Nopţii Literaturii Europene”!

În prima zi a Salonului Internaţional de Carte “Bookfest”, “Noaptea Literaturii Europene” va fi găzduită la ceas de seară de şase locuri deosebit de primitoare: “Aiurart”, “Foişorul de Foc”, “Godot la Şcoală”, “Casa Mătăsari”, “Modelier” şi “Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică” (UNATC). Publicul este invitat să asiste la lecturi şi spectacole care pun în valoare textele traduse în limba română ale unor autori europeni importanţi: Daniel Glattauer (Austria), Karel Čapek (Cehia), Aléa Torik – prezentă la eveniment (Germania), Odysseas Elytis şi Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory şi William Shakespeare (Marea Britanie), Michał Walczak (Polonia), Rui Zink (Portugalia), Ioana Pârvulescu şi Simona Sora (România), Ramón Gómez de la Serna (Spania), Orhan Pamuk (Turcia), Attila Mizser şi Béla Hamvas (Ungaria) şi Alain Berenboom (Valonia-Bruxelles).

Radu Iacoban, la Noaptea Literaturii Europene

Actorii Radu Iacoban, Ana Ularu, Ilinca Manolache, Mihaela Popa, Gabriel Spahiu, Gabriela Ioniţă, Adrian Ciobanu, Florin Busuioc şi George-Albert Costea, jurnalistul Liviu Mihaiu, scriitorul Ciprian Măceşaru, conferenţiarul Bogdan Ştefănescu, profesorul universitar Mihaela Irimia, studenţii de la UNATC şi cei de la Catedra de Neogreacă, precum şi pompieri din Bucureşti vor citi sau interpreta fragmentele literare.

Lecturile şi spectacolele vor avea loc în cele şase locuri în paralel, la fiecare 45 de minute. Publicul este invitat să circule de la un loc la altul şi să asiste la cât mai multe evenimente. Asociaţia “Green Revolution” susţine proiectul şi deplasarea de la un loc la altul şi pune la dispoziţia publicului 40 de biciclete în centrul de închiriere din zona Foişorului de Foc.

“Noaptea Literaturii Europene” este un proiect al clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), coordonat în 2014 de Delegaţia Valonia-Bruxelles şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“, British Council, Institutul Polonez, Camões – Instituto da Cooperação e da Língua / Ambasada Portugaliei în România, Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Delegaţia Valonia-Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.