Poluarea se ia în calcul la pensie pentru mai multe localităţi

Lista localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizaţi, a fost extinsă cu noi localităţi, după intratea în vigoare a Legii nr. 207/2020.

Persoanele care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie.

Această listă a fost extinsă pentru a doua oară în această lună. Prima modificare a survenit ca urmare a publicării Legii nr. 201/2020 în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 13 septembrie.
Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

După aceasta modificare, textul alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice are următorul cuprins:

“(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Am citit lista localitatilor la care se ia in calcul la pensie poluarea masiva din zona .
    Lucrez pe platforma PETRCHIMICA BORZESTI din 1975 !!,cand intram pe valea Trotusului cu masina sau trenul poluarea era prezenta zi si noapte la un nivel de smog -o ceata groasa albastruie cu mirosuri greu de suportat.
    Au lucrat pe platforma Borzesti in Uzinele de Cauciuc, Rafinariile (veche + noua ),Chimic (azi CHIMCOMPLEX),CET Borzesti + CET pe carbune Onesti , UTON , Trusturile de constructii montaj :TMUCB,TCIND,TIAB,TCMRIC,cca 35000 de muncitori ,din anii 60 pina ce privatizarile au INGROPAT PUTEREA INDUSTRIALA A Jud BACAU ,toti acei muncitori,populatia Onestiului si toata Valea TROTUSULUI DE LA ONESTI LA ADJUD A FOST UN IAD !,luati statistica din arhiva Spitalului Municipal Onesti si veti regasi bolile profesionale ,veti gasi bolile de plamani ,si cancerele !.
    Noxele generate in principal au fost :fenoli si clorfenoli, clor,monomer(VCM) ,clorura de amoniu ,acid clorhidric,amoniac ,izomeri ai HCH,solveti clorurati(metilen,cloroform,tetraclorura de carbon,tricloretilena),GBL ,aerosoli de la uscarea cauciucului ,aerosoli de la izoprenic,compusi ai fosforului -triclorura,oxicorura de fospor ,clorcian,acid cianhidric,triclorbenzen,DDT ,pulberi de pesticide,pulberi de PVC ,clorura de etilmercur,mercur,neru de fum de la cracare,vezi batalurile de zeci de ha care exhala si azi noxe etc.
    Unde va sunt bazele de date pentru a acorda in mod corect aceste drepturi cecilor de mii de salariati a platformei Borzesti si a miilor de amarati care au suportat poluarea peste 50 de ani ?,cui trebuie sa se plinga acesti oameni ?,
    cine ii va lua in calcul si pe ei ??

  2. Taman in saptamana alegerilor. Sporuri peste sporuri, pensii marite, sporuri pentru profesori etc. Poate oamenii merita toate astea. Dar, ce sa vezi, Orban si gaşca s-au gandit tocmai in prag de alegeri. Dar,parcă, pana de
    curand, nu erau bani pentru
    majorari. De unde i-or fi luat?

  3. O smecherie de prost gust!In ultimii 30 de ani toate combinatele chimice,fabricile de ciment,mina de uraniu,etc au fost inchise

  4. Vatra Dornei o staţiune printre altele pentru cardiaci şi oraş al sporturilor albe?????? Să fie cauza minele de la Iacobeni? Dar atunci apele minerale cât de sănătoase sunt???? Etc etc.etc. cu destule semne de întrebare pentru multe localităţi. Nu pun în cauză beneficiul acordat, popularea a fost şi este mare în destule locuri, ci alegerile făcute, localitate de localitate. Vatra Dornei, Rm. Vâlcea etc.etc. şi adevărul despre populare.

  5. Prostie tipică.. Păi nu ar fi mai simplu să nu mai poluezi ?? De mergi in pensie mai repede să nu mai produci pagubă firmei sau țării, contr aunui salar nerușinat. Să te incălzești și să faci prostii acasă, nu la servici,.Nu tot același aer poluat respiri ?? Deci, scopul de fapt e să te termine,.. prin intoxicare,. Poluarea oricum trebuie stopată. Nu poți polua la nesfârșit,.. Interesul lumii și al fiecărei țări este să nu fie poluare.. Deci românu de ce procedează invers ??

  6. Dar cei carora li s-a stabilit pensia anterior in aceste localitati si au fost penalizati cum ramane.Ei nu sunt acum descriminati.Cine a initiat aceasta Lege si ei sunt liberalii ar fi trebuit sa prevada revizuirea tuturor pensiilor din aceste localitati dar au avut in vedre numai un castig electoral de moment.Rusine.

  7. Poluarea penelistă se ia în calcul la pensie pentru toată ţara…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.