Ponta – cea mai mare gafă electorală din istorie?

5 noiembrie 2014

Mișcări aiuritoare în tabăra lui Victor Ponta: după o zi în care s-a mișcat politico-electoral perfect, făcînd manevre abile și inteligente, menite să îi consolideze poziția de mare favorit al turului doi, a căzut bomba, nefiind exclus să asistăm la cea mai murdară manevră, dar și la cea mai mare gafă, totodată, din istoria campaniilor electorale.

Ziua de ieri a fost una de forță pentru Victor Ponta. În timp ce dinspre tabăra Iohannis , zis”Nu-negociez-cu-nimeni”, veneau numai zvonuri de scandaluri interne, răfuieli și acuzații, premierul anunța decizie după decizie, și numai una și una.

Numirea lui Meleșcanu drept consilier prezidențial, o măsură bine primită, dată fiind experiența personajului; anunțarea unui tur electoral rapid prin țară, disponibilitatea de a participa la mai multe confruntări televizate, spre deosebire de Iohannis, care pune tot felul de condiții puerile. În fine, anunțarea lui Tăriceanu drept viitor premier, plus introducerea în ecuație a numelor lui Florin Georgescu și George Maior, ca soluții de rezervă pentru guvern.

Propunerea lui Tăriceanu are multiple avantaje: ea conduce la accentuarea tensiunilor în interiorul PNL, fiind de așteptat ca mulți liberali să înceapă de pe acum predarea către noul centru de putere guvernamentală; e bine primită de medul de afaceri, care are amintiri plăcute din vremea cînd acesta era premier (deși nu atît competența lui, cît conjunctura economică internațională au favorizat prosperitatea), dar, mai ales, transmite mesajul pozitiv, intern și extern, că PSD a învățat să cedeze din putere, după ce devenise un simbol al goanei după hegemonia totală și al incapacității de lucra în alianțe.

Fluturarea numelor lui Florin Georgescu și George Maior, pe de altă parte, are menirea de a introduce subliminal, între susținătorii premierului, două instituții bine cotate de români la capitolul încredere, e vorba de BNR și de SRI. Un sondaj INSCOP din 27 octombrie releva că BNR ocupă locul trei la încredere, în timp ce SRI locul cinci, poziții deloc de neglijat.

Chiar și aducerea aproape a elementului Vadim Tudor își are logica ei: pe de-o parte se contrabalansează prezența UDMR în schema de guvernare, eliminînd posibilitatea unor atacuri pe acest subiect, pe de alta, el este folosit pentru lansarea acelor mesaje prea delicate ca să fie puse în gura unor lideri mai serioși. Dovadă că Tribunul a și trîntit pe masă legea amnistiei, reaprinzînd flacăra speranței pentru mulți pesediști, dar și pentru zeci de mii de pușcăriași care, nu-i așa?, și ei votează.

Dacă apar reacții dure de protest, se invocă un derapaj vadimist, în stilul binecunoscut; dacă nu, mesajul de campanie rămîne bine-mersi valabil.

Ei bine, toate aceste manevre lăudabile au fost spulberate dintr-un foc azi dimineață, odată cu vestea șoc transmisă de Romînia TV potrivit căreia inspectorii Corpului de Control al premierului Victor Ponta urmează să facă verificări asupra unor retrocedări efectuate la Sibiu în anul 2010, atunci când Klaus Johannis era atât primar al Sibiului, cât şi preşedinte al comisie pentru retrocedări a municipalităţii. Inspectorii lui Ponta ar avea suspiciuni legate de unele dosare prin care fie au fost retrocedate proprietăţi în natură, fie foştii proprietari sau cei care au cumpărat drepturile litigioase au fost despăgubiţi financiar.

Aproape ne dorim ca știrea să fie falsă, să fie o intoxicare marca Ghiță.

Pentru că, din capul locului trebuie spus, ar fi pentru prima oară cînd un candidat prezidențial recurge în campanie la instituțiile din subordine împotriva adversarului direct, și încă într-o chestiune veche de ani de zile.

O manevră specifică mai degrabă regimurilor totalitare sud-americane, unde contracandidatul dictatorului e băgat la pușcărie în campanie, ca să se ”răcorească”.

O manevră care nu poate transmite decît un unic mesaj: acela că lui Ponta îi e frică.

În ciuda avertismentelor lui Vasile Dîncu, cel care scrie pe blog, azi, că ”Are șanse mari de a pierde alegerile candidatul fricos(…)Frica aduce greșeli majore, absenţa de la confruntări, tendinţa de a face gesturi bruşte, necalculate, fuga după alianţe nefireşti sau neverosimile, demagogia grețoasă în discurs”.

Nu e prima oară cînd PSD păcătuiește prin excesul de măsuri electorale (vezi mitingul lui Geoană de la Timișoara, în 2009, care a enervat mulți alegători anti-comuniști), uitînd că adesea, ce e prea mult strică.

În cazul de față, dacă informația se confirmă, rămîne de văzut ce efecte electorale va produce desantul anti-Iohannis de la Sibiu între cele două tururi de scrutin, dar îndrăznim de pe acum să lansăm o ipoteză: deloc pozitive pentru candidatul PSD.

inpolitics.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.