Ponta, discurs în Parlament

Premierul Victor Ponta se adresează Parlamentului pe tema reprezentării României la Consiliul European din 28 iunie.

Iata principalele declaraţii:

Vă mulţumesc că aţi acceptat să audiaţi astăzi primul-ministru

Aş dori să-mi permiteţi să mulţumesc de la această tribună tuturor cetăţenilor care au participat duminică la vot, indiferent de opinia politică sau de candidatul căruia i-au adresa votul lor.

Această majoritatea reprezintă un mesaj important pentru clasa politică.

Aş dori să-i felicit pe toţi deputaţii şi senatorii care au participat în campania electorală, atât pe cei care au obţinut un mandat, cât şi pe cei care nu au obţinut.

Aş vrea să o felicit pe doamna Lia Olguţa Vasilescu, primul candidat care a câştigat alegerile pentru o primărie important. Este primul politician femeie care a reuşit acest lucru.

Aderarea României la UE a fost unul dintre puţinele obiective fundamentale din ţara noastră în care consensul politic a funcţionat în mod real.

Trebuie să facem tot ceea ce ţine de noi pentru ca integrarea României în UE să devină cât mai productică.

Văd această declaraţie politică nu ca pe un gest de conflict între instituţiile statului, ci ca pe o încercare de revenire la normalitatea conlucrării dintre instituţiile statului. Consider că, după 2008, instituţiile statului nu au colaborat suficient de bine, Parlamentul a fost exclus de la deciziile cele mai importante.

Este absolut necesar ca România să fie reprezentată eficient pe plan european, ca parlamentul şi guvernul şi preşedintele să conlucreze.

Am să trec foarte rapid la cele cinci puncte aflate pe agenda europeană: aderarea la spaţiul Schengen, raportul CE privind mecanismul de cooperare şi verificare.

În iunie va exista un raport al progreselor României în ultimii cinci ani. Trebuie să apreciez eforturile lui Predoiu şi actualului ministru al Justiţiei Titus Corlăţean. Avem luate toate măsurile pentru implementarea măsurilor prevăzute în strategia anticorupţie. Declaraţiile iresponsabile şi egoiste ale unor oameni politici, care îşi doresc să avem un raport negativ pe justiţie, fac parte dintr-un mod de a face politică de dinainte de 1995 sau chiar 1989. Interesele meschine nu au legătură cu interesul de ansamblu al României.

Stadiul absorbţiei fondurilor europene este domeniul în care România ar fi putut câştiga cel mai mult, dar a pierdut cel mai mult. Am ratat ocazia de a folosi cei mai ieftini bani din lume. Împreună cu ministrul Orban, care a făcut parte şi din guvernul trecut, face parte şi din guvernul actual, am luat toate măsurile şi le vom lua în continuare pentru a evita pe cât posibil pierderile de atragere a fondurilor europene. Guvernul pe care îl conduc va opri toate practicile anterioare de blocare a absorbţiei pe criterii politice. Consider condamnabilă aprecierea acestor proiecte pe criteriul politic. Vă asigur că acest lucru nu se va mai întâmpla.

Bugetul UE2014-2020. Am avut o întâlnire la Bucureşti la care a participa preşedintele CE. Este esenţial pentru România ca fondurile acordate să fie la nivelul pe care îl aşteptăm.

Pactul de creştere economică şi creare de locuri de muncă. Propunerea a aparţinut lui Barosso, dar, în mod real, o dată cu alegerea preşedintelui Franţei şi cu apariţia în fruntea guvernelor a şapte ţări a unor noi guverne, această discuţie devine din ce în ce mai importantă şi poate reprezenta o şansă.

Premierul Ponta a afirmat, înaintea declaraţiei din parlament, că atribuţiile preşedintelui şi cele ale primului-ministru trebuie împărţite pentru o bună funcţionare, arătând, în acelaţi timp, că aşa este şi constituţional.

„Aşa este constituţional, aşa este funcţional, nu să excludem, ci să împărţim atribuţiile. Nu am discutat cu Traian Băsescu pe acest subiect, o să discut dacă şi el va fi de acord”, a spus Ponta.

Premierul a precizat, de asemenea, că a discutat cu toate grupurile politice în contextul declaraţiei din parlament, pe care o consideră importantă.

„Am discutat şi cu grupul UNPR şi cu grupul UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru că azi am de ţinut o declaraţie importantă în Parlament. Era normal să discut cu toate grupurile politice. Cu cei de la PDL nu am reuşit, dar aş fi discutat şi cu dânşii”, a spus Ponta.

Premierul a reamintit  temele principale de pe agenda europeană care privesc România: aderarea la spaţiul Schengen, MCV, gradul şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, punctul de vedere al României pe bugetul 2014-2020, dezbaterea europenă privind adăugarea la Tratatul de guvernaţă a pactului creştere economică.

Victor Ponta a declarat că Preşedinţia s-a ocupat în ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru România, acest lucru fiind catalogat drept o „malformaţie constituţională”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.