Premieră: De la un pistol, la avioane de luptă cu piese imprimate în 3D

Un avion de luptă de tip Tornado echipat cu piese din metal imprimate în 3D a efectuat pentru prima dată un zbor, a anunţat duminică grupul britanic în domeniul Apărării BAE Systems, transmite MEDIAFAX.

Acest zbor-test a fost efectuat „cu succes” în decembrie, pe aerodromul de la Warton, în nord-vestul Angliei, a precizat grupul.

Elementele avionului imprimate în 3D erau un capac de protecţie pentru radioul din carlingă, unele piese ale sistemului de aerisire şi de la trenul de aterizare, potrivit BAE Systems.

Imprimarea în 3D, care permite fabricarea unui obiect prin adăugarea unor straturi de material pe baza unui model electronic în trei dimensiuni, se impune drept tehnologia viitorului în industria aerospaţială.

NASA a testat, în august, un motor de rachetă al cărui injector a fost imprimat în 3D.

BAE Systems a anunţat că producerea anumitor piese – confecţionate la o bază Royal Air Force (RAF) în estul Angliei – a costat mai puţin de 100 de lire sterline (aproximativ 120 de euro) şi că ar putea permite efectuarea unor economii în valoare de sute de mii de lire sterline anual.

„Nu mai eşti blocat într-un loc pentru fabricarea acestor obiecte”, subliniază într-un comunicat Mike Murray, un inginer în cadrul BAE Systems, adăugând că această tehnologie ar putea permite şi echiparea unor „nave şi portavioane”.

„Dacă este posibil să aducem (asemenea) maşini până pe linia frontului, acest lucru ne poate îmbunătăţi potenţialul acolo unde nu am fi avut o capacitate de producţie”, adaugă el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.