Presa despre Vaclav Havel: A pus binele său nu doar în slujba țării sale, ci a întregii Europe

Presa cehă a adus luni un omagiu unanim fostului preşedinte Vaclav Havel, artizanul căderii comunismului, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani, numindu-l drept „cel mai important ceh al celei de a doua jumătăţi a secolului 20” şi „învingătorul marilor bătălii”.

Vaclav Havel a fost „un om politic care, de fapt, nu a fost niciodată un om politic, ci a rămas un scriitor şi un gânditor”, scrie cotidianul Lidove Noviny, care publică pe prima pagină, la fel ca și alte ziare, un portret încadrat cu negru al fostului şef de stat (aflat la putere din 1989 până în 2003).

Ziarul salută „cel mai important ceh al celei de a doua jumătăţi a secolului 20”, consacrându-i majoritatea paginilor, exemplu urmat şi de celelalte jurnale din ţară.

„Vaclav Havel nu va mai provoca lumea cu întrebările lui «dezagreabile» dar noi va trebui să ne gândim la el şi să îl citim din nou”, scrie jurnalul.

Cotidianul Dnes reaminteşte că  dramaturgul şi disidentul anticomunist a fost partizanul unei „politici apolitice”, adică „a unei vieţi publice fără spiritul partidelor, fără intrigi şi fără murdărie”.

Vaclav Havel a „pus binele său propriu nu numai în serviciul ţării sale, ci al întregii Europe post-comuniste”, a precizat ziarul economic Hospodarske Noviny, citat de Mediafax.ro.

Vaclav Havel a fost una dintre cele mai apreciate voci ale dizidenţei anticomuniste din întreaga lume.

Fiu al unor capitaliști bogați, Havel are de suferit de pe urma comunismului încă din adolescență. Nu îi este permis să facă studii universitare, așă că merge la cursuri de seral. La vârsta de 15 ani își descoperă pasiunea pentru poezie. Scrierile sale sunt influențate de Kafka, chiar dacă operele acestuia erau interzise în acea vreme, informează Wikipedia.

După satisfacerea serviciului militar, lucrează ca mașinist la un teatru din Praga (Teatrul pe balustradă – Divadlo Na Zábradlí) și studiază arta dramatică prin corespondență. După lovitura de stat organizată și condusă de Moscova din 1948 familia sa își pierde proprietățile și este considerată pro-germană și acuzată că a colaborat cu ocupantul (acuzație formulată în ziarul comunist Rudé Právo din 23 februarie, 1989). Lui Havel i se pun tot felul de piedici, dar urmează cursuri de liceu la seral și intră la Univesitatea Tehnică Cehă în 1957. Prima piesă reprezentată a fost Petrecerea din grădină (1963), iar cea mai cunoscută piesă a sa este Largo Desolato.

Lider al Revoluţiei de catifea

În 1968, anul Primăverii de la Praga, este dat afară de la teatru. Activismul său politic îl costă cinci ani de închisoare. Această dizidență a culminat în momentul publicării Cartei 77, un manifest politic scris pentru a acuza arestarea membrilor grupului de muzică psychedelică Plastic People of the Universe. Teoria sa politică cea mai articulată și mai onorată este cea a „Post-Totalitarianismului” (vezi: puterea celor fara de putere), un termen utilizat pentru a descrie viața socială și politică după încheierea „minciunii comuniste”.

A fost un suporter pasionat al rezistenței nonviolente, teoretizată altădată de un celebru politician indian, Mahatma Gandhi. A fost unul dintre liderii Revoluției de Catifea din 1989 și devine președinte după primele alegeri libere. Pe 29 decembrie 1989, fiind deja președinte al Forumului Civic, a fost ales președinte al primului Parlament liber.

Un mare președinte

Primul preşedinte al Cehoslovaciei post-comuniste (1989-1992), apoi al Republicii Cehe (1993-2003), Vaclav Havel a ghidat democratizarea ţării sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) şi pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizată în 2004.

După expirarea mandatului său în februarie 2003, în pofida sănătăţii sale fragile, dramaturgul şi fostul disident anticomunist al Cartei 77 s-a consacrat luptei pentru drepturile omului în Cuba, Belarus, Myanmar şi Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.