Presa italiană. ”Ruşine!„, ”Faliment naţional!”

Eliminarea Squadrei Azzurra, deţinătoarea titlului, după 0-2 sâmbătă cu Elveţia în optimile de finală ale EURO 2024, a fost văzută duminică în presa italiană ca „o ruşine”, „un faliment naţional”, „un naufragiu”, relatează AFP.

„O ruşine”, titrează Corriere dello Sport pe prima pagină, cu o fotografie a unui jucător al naţionalei la pământ, cu mâinile pe faţă. „La Berlin, Azzurri au ajuns la fund, este un dezastru italian”‘, a scris cotidianul după înfrângerea cu Elveţia, de pe Stadionul Olimpic din capitala Germaniei.

„Am fost incapabili să jucăm fotbal, iar principalul responsabil pentru acest lucru neplăcut este (selecţionerul Luciano) Spalletti”, consideră Corriere dello Sport.

„Este un faliment naţional, Elveţia ne-a dat o lecţie, întregul sistem trebuie reconstruit”, scrie Tuttosport.

De aceeaşi părere este La Gazzetta dello Sport, care afirmă pe prima pagină că „totul trebuie refăcut”, după ‘o nouă pagină neagră pentru fotbalul nostru”.

„S-a dus vremea scuzelor: fără joc, fără caracter, fără idei, fără o scânteie, fără onoare, fără scuze, Italia, după ce nu s-a calificat la ultimele două Cupe Mondiale, a părăsit EURO, umilită de adversar, contestată de fanii săi”, scrie cotidianul cu pagini roz.

„În patru meciuri (la acest EURO – n. r.), dacă excludem primele treizeci de minute împotriva Albaniei (victorie 2-1, n. r.), Italia nu a arătat nimic din ceea ce se aştepta de la ea”, continuă editorialistul celui mai vândut ziar de sport din Italia.

Pentru Gazzetta dello Sport, există „multe probleme structurale care explică acest dezastru naţional. Ziarul îl consideră responsabil pe Spalletti, care a fost numit de urgenţă în august anul trecut în locul lui Roberto Mancini.

„Nu a reuşit să ofere naţionalei o fizionomie tehnică, cum nu a reuşit să le insufle jucătorilor pe care i-a ales hotărâre, dorinţă de a lupta”, regretă publicaţia.

Presa generalistă se ocupă şi ea de ceea ce Corriere della Sera numeşte „naufragiu tehnic, tactic şi de personalitate”.

„Am ajuns în lumea a treia a fotbalului, după două Cupe Mondiale ratate, pe care le-am văzut la televizor şi acest Campionat European fără glorie în care nu am putut învinge decât Albania. Între cele două a fost noaptea de pe Wembley (…)” în care Italia a devenit campioană europeană în 2021.

„Dezastrul Italiei”, titrează cotidianul roman Il Messaggero. „Azzurri: nici măcar iluzia de a exista”, afirmă La Reppublica.

Dacă niciunul dintre aceste titluri nu cere demisia selecţionerului, fotbalul italian va şti mai multe despre viitorul său la prânz: Federaţia italiană de fotbal (FIGC) a convocat o conferinţă de presă cu Spalletti şi cu preşedintele FIGC, Gabriele Gravina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. „Aceasta natiune care se comporta la razboi ca la fotbal, si la fotbal ca la razboi”…cum spunea Churchill despre italieni.

  2. Italienii, cu al lor ” catenaccio ” au distrus football-ul. Metoda de a marca un gol, dupa care se rupe jocul la mijlocul terenului, se da la gioale si se tine scorul a deformat acest sport. Au primit ce-au meritat.

  3. … parca erau in reluare, nu numai ei, toti in acest campionat.Sa fie …

  4. Nici nu meritau să treacă de grupe. În ultimul meci, cu Croația, au fost împinși de un arbitru care a fost trimis acasă: la orice contact a dat fault pentru italieni, plus 8 minute de prelungire, total nejustificate. O mizerie, o echipă de țigani, începând cu portarul și terminând cu antrenorul. Ducă-se!

  5. Au luat totusi medalia de aur pentru tatuaje ! (pe locul doi, probabil, Romania ! desi cred ca ar fi meritat chiar primul loc, pentru baiatu’ ala de la tara, cu parul vopsit in albastru !). Scamacca ala arata, vorba unui banc care circula, ca pupitrul bancii in care stateam eu la scoala in clasa intii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.